Linkuri accesibilitate

Tinerii despre parteneriatul R. Moldova cu NATO


Un concurs de eseuri pentru studenţii şi masteranzii universităţilor moldoveneşti.

Ce cred tinerii moldoveni despre parteneriatul Republicii Moldova cu NATO? Este ceea ce şi-a propus să afle ambasada bulgară la Chişinău, care este şi punctul de contact NATO din Republica Moldova, organizând un concurs de eseuri la această temă printre studenţii şi masteranzii universităţilor moldoveneşti. Vitali Cipileaga, unul dintre învingătorii acestei competiţii, ne-a împărtăşit câteva dintre consideraţiunile din care crede că acest parteneriat trebuie nu doar să continue, ci şi să se amplifice:

Vitali Cipileaga
Vitali Cipileaga
Vitali Cipileaga: Republica Moldova trebuie să-şi asigure conceptul acesta de securitate, adică cel puţin să facă parteneriate cu anumite instituţii, organizaţii de profil. Adică, chiar dacă ea şi-a declarat statutul acesta de neutralitate, asta nu înseamnă că nu trebuie să coopereze în anumite domenii în care chiar avem probleme: reformarea anumitor instituţii cum ar fi Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, chiar şi procuratura, SIS-ul, armata naţională. Acestea sunt chestiuni vitale pentru securitatea noastră. Nimeni nu spune că NATO vine să se implice în chestiunile ce ţin de securitatea internă a noastră. Însă aceasta nu înseamnă că nu am putea coopera foarte bine cu NATO. Noi trebuie să conştientizăm faptul că avem şi alte probleme de securitate decât conflictul transnistrean şi că, chiar şi cu statutul acesta de neutralitate, noi putem coopera foarte bine şi cu NATO, şi cu partea estică. Din toată cooperarea aceasta trebuie într-un final să extragem ce este mai bun pentru noi.

Europa Liberă: Dar nu ţi se pare că nu prea se poate şi cu NATO, şi cu estul? Pentru că Rusia se uită gelos la orice mişcare a republicii Moldova spre NATO?

Vitali Cipileaga: Finlanda, Austria, Elveţia – aceste ţări au demonstrat că, nefiind membre ale NATO, se poate coopera foarte bine cu NATO. Şi ele nu au probleme cu Rusia…
Europa Liberă: Dar poate ele nu sunt în zona de interes a Rusiei?

Vitali Cipileaga: OK. Dar dacă am avea capacitate să ducem până la capăt strategia aceasta de avantaje, atunci Rusia într-un final va deveni nu oponentul nostru, nu pur şi simplu un stat care are interese pentru conflictul transnistrean. Rusia va fi interesată să ne ajute şi ea în anumite domenii. Dar toate acestea trebuie de retranspus în interesul nostru naţional. Trebuie să definim interesul nostru naţional, care nu este prea bine structurat şi închegat. Chiar pe alocuri se pare că interesul nostru naţional este interesul statelor noastre vecine, închegate într-un singur interes. Şi aceasta nu e bine.

Europa Liberă: Dacă ai face parte din garnitura puterii, cum ai rezolva această problemă, dacă ar depinde de tine, cum ţi-ai construi relaţiile cu NATO?

Vitali Cipileaga: Eu nu cred că trebuie de schimbat ceva radical. Ceea ce există acum este ceva firesc. Nu trebuie să amplificăm lucrurile. Eu militez în continuare pentru statutul de neutralitate al Republicii Moldova, pentru că este soluţia cea mai bună în momentul de faţă, ca fiind şi zonă de interes a Rusiei, ca fiind şi un stat care doreşte să coopereze foarte bine şi cu estul, şi cu vestul, să se extragă beneficii din ambele părţi, pentru că noi, fiind ţară în tranziţie sau ţară care nu şi-a definit întru totul conceptul său de evoluţie pe viitor, este foarte bine să obţinem beneficii din toate părţile. Şi atunci este foarte bine să rămânem la domeniul de parteneriat cu NATO, însă mai aprofundat în anumite domenii. Securitate înseamnă nu doar să te aperi, ci şi să ştii să gestionezi o criză. NATO este cel mai bun exemplu în materia dată şi ar putea coopera foarte bine cu noi. NATO este şi firesc că doreşte la graniţa sa să aibă state securizate, state apărate şi care au un concept foarte bun de securitate, care, deşi nu sunt membre NATO, totuşi să aibă o armată bună, să aibă un concept de securitate bun, în caz de criză să poată repede să reacţioneze şi cetăţenii acestei ţări să fie şi ei într-un fel asiguraţi.
XS
SM
MD
LG