Linkuri accesibilitate

Emanciparea femeilor ca generator de progres în societatea moldoveană


În atenţia unei conferinţe internaţionale la Chişinău.

Republica Moldova a adoptat cadrul legal privind egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi încă în anul 2007. Cu toate acestea, experţii susţin că discriminarea femeilor persistă în societate, chiar dacă instanţele naţionale de judecată nu au avut de dat sentinţa în nici un caz de discriminare în bază de gen. Astfel, în cadrul conferinţei internaţionale „Egalitatea de gen pentru o societate durabilă”, reprezentanţi ai societăţii civile ai instituţiilor de stat şi administraţiilor publice centrale cât şi experţi au discutat despre măsurile şi necesitatea consolidării egalităţii de gen în societate. Tamara Grejdeanu relatează:

Cât de vizibilă este femeia în structurile decizionale este doar unul din indiciile care reflectă situaţia egalităţii de gen în societate. În cazul Republicii Moldova, datele statistice arată mai degrabă lipsa femeii în domeniul politic, economic şi social. În opinia, prim-ministrului Vlad Filat, egalitatea dintre femei şi bărbaţi este un element al unei societăţi deschise, democratice, de aceea autorităţile în comun cu societatea civilă trebuie să facă tot ce le stă în puteri pentru a elimina barierele care stau în calea asigurării egalităţii de şanse:

„Trebuie să avem acţiuni consolidate şi asta înseamnă că trebuie să fie mişcare, pe de o parte nu doar înţelegerea şi asigurarea cadrului legal din partea statului, dar şi iniţiativa şi modul în care sunt organizate femeile în Republica Moldova. Cifrele nu sunt întru totul îmbucurătoare la nivel de reprezentare, avem cadru legislativ elaborat, adoptat în cea mai mare parte avem acţiuni în derulare şi avem implicare suficientă în acest sens, trebuie doar să asigurăm condiţiile pentru perioada de viitor.”

Pe de altă parte, Angela Zaporojan-Pîrgari de la Centrul de drept al Femeilor spune că deşi legislaţia garantează sexului frumos aceleaşi drepturi ca şi bărbaţilor, ea nu este una funcţională, inclusiv din cauza percepţiilor despre rolul femeii în societate:

„Legile sunt mai mult declarative, ele includ principii, stabilesc un anumit cadru, avem probleme la implementare. De exemplu, legea privind egalitatea şanselor nu a prevăzut un mecanism de implementare precum sancţionări în codul contravenţional pentru încălcarea egalităţii de gen. Oamenii de rând, deci oamenii practic nu ştiu cum să-şi apere drepturile, nu cunosc despre existenţa anumitor legi sau mecanisme şi probabil în mediul rural acest lucru se simte şi mai tare.”

Diferenţa dintre femei şi bărbaţi predomină nu doar în viaţa de familie. Astfel, în domeniul economiei femeile câştigă în medie cu un sfert mai puţin faţă de bărbaţi, practică mai mult munci necalificate şi le este mai greu să se angajeze, întrucât agenţii economici nu preferă să angajeze femei, mai ales în poziţiile de top, arată datele unui studiu. Valentina Bodrug-Lungu, expert în probleme de gen spune că unul din motivele care atestă această stare ar fi şi stereotipurile legate de poziţia femeii în societate:

„Nu este angajată în câmpul muncii din cauză că are familie sau potenţiali copii va avea, sau fetelor li se spune din start, că uite trebuie să fii, în primul rând, o mamă bună gospodină, care nu este un lucru rău dar dacă numai această strategie se oferă şi numai la această şi numai la aceasta se limitează funcţia femeii, deja asta este un obstacol în dezvoltarea ei personală şi profesională, noi trebuie să punem accentele astăzi în combinare şi să învăţăm femeile şi bărbaţii să combine viaţa de familie cu viaţa profesională.”

Despre care ar fi folosul şi cum trebuie interpretată egalitatea de gen în societate şi-a expus opinia şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău , William Moser:

„Noi vedem emanciparea femeilor nu doar ca un lucru bun, dar şi ca unul inteligent. Daca doriți cu adevărat sa generați progres economic, politic si social, valorificarea potențialului femeilor este unica modalitate de a obţine acest lucru. Şi sper ca vom continua sa vedem un număr tot mai mare de femei capabile să-şi dezvolte pe deplin capacităţile lor şi să contribuie la progresul Moldovei, nu doar economic, dar şi politic şi social.”

Pentru respectarea egalităţii dintre femei şi bărbaţi în societate experţii au venit cu mai multe propuneri, printre care introducerea unei cote minime de participare a femeilor de 40 de procente în funcţiile publice şi domeniul electoral şi instruirea profesorilor pentru a promova egalitatea de gen şi a exclude stereotipurile.
XS
SM
MD
LG