Linkuri accesibilitate

O tentativă de atac terorist dejucată în Polonia


Steagurile Poloniei și UE în fața Parlamentului de la Varșovia
Steagurile Poloniei și UE în fața Parlamentului de la Varșovia

Cel arestat nu aparține niciunei grupări politice și susține că ar fi acționat din motive pur „naționaliste, antisemite și xenofobe”.

Autoritățile poloneze au spus astăzi că au arestat un naționalist radical care plănuia să detoneze o mașină plină cu explozivi lângă clădirea Parlamentului. Poliția spune că bărbatul, un savant din Cracovia, ar fi adunat un arsenal de materiale explozive, arme și dispozitive de teledetonare și căuta să recruteze complici pentru a-și duce la îndeplinire planul. Detalii are Mircea Țicudean.

O înregistrare video confiscată de la suspect arată ceea ce procurorii spun că ar fi rezultatul unui test făcut de el, anume un crater de mari dimensiuni provocat de o explozie. Televiziunea poloneză, care cita surse apropiate anchetei, a informat că suspectul s-ar fi inspirat din faptele ultranționalistului norvegian Anders Behring Breivik, autorul mărturisit al atacurilor soldate la Oslo și în împrejurimi cu 77 de morți în iulie anul trecut.

Numele suspectului polonez nu a fost făcut public, dar presa îl numește Brunon K. Poliția a informat doar că are 45 de ani, este profesor la Universitatea Agricolă din Cracovia și că în calitate de savant a avut acces la laboratoare chimice.

La o conferință de presă astăzi la Cracovia, procurorul Mariusz Krason a spus că individul arestat nu aparține niciunei grupări politice și susține că ar fi acționat din motive pur „naționaliste, antisemite și xenofobe” și că nu vrea să fie supus expertizei psihologice. Krason a enumerat apoi materialele și dispozitivele explozive care au fost confiscate de la suspect.

Procurorul a mai spus că suspectul ar fi studiat împrejurimile Seimului polonez de la Varșovia și că ar fi vrut să atace clădirea de preferință când premierul și președintele țării se aflu înăuntru, detonând patru tone de material exploziv. Krason a mai spus că dacă va fi găsit vinovat poate fi condamnat la cinci ani de închisoare și că doi colegi de muncă de-ai suspectului sunt bănuiți de complicitate, dar deocamdată doar unul a fost arestat.

Agenția Reuter notează că Polonia nu a avut parte de atacuri militante în istoria ei modernă. Societatea poloneză actuală este însă puternic polarizată între suporterii valorilor liberale, europene, și cei care cred că țara își neglijează rădăcinile catolice și cedează influențelor străine. La 11 noiembrie, de ziua independenței poloneze, un miting al naționaliștilor de extremă-dreapta a degenerat la Varșovia în violențe după ce participanții au început să arunce în polițiști cu sticle incendiare și pietre.

Radioul public polonez a spus că suspectul din Cracovia a fost arestat pe data de 9 noiembrie, cu două zile înaintea mitingului din capitală și că ar fi vizitat de mai multe ori Varșovia ca să studieze ruta probabilă a participării președintelui Bronislaw Komorowski la ceremoniile de ziua independenței. O purtătoare de cuvânt a lui Komorowski a spus că atât președintele, cât și premierul Donald Tusk au fost informați de planul atacului înainte ca el să fie făcut public.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG