Linkuri accesibilitate

Semne de întrebare în jurul proiectului South Stream


Premierul bulgar Boiko Borisov și directorul executiv al Gazpromului, Aleksei Miller, la ceremonia de semnare a acordului la 15 noiembrie
Premierul bulgar Boiko Borisov și directorul executiv al Gazpromului, Aleksei Miller, la ceremonia de semnare a acordului la 15 noiembrie

Țara va pierde din cauza „Southstream”-ului în următorii 15 ani peste 300 de milioane de euro...


Ca si Moldova, Bulgaria caută să obţină un preţ mai avantajos din partea companiei ruseşti de stat Gazprom pentru gazele de care are nevoie. Recent, guvernul de la Sofia a semnat un acord cu Rusia, care, spun susţinătorii lui, va aduce Bulgariei o scădere însemnată a preţului la gaze. Oponenţii înţelegerii spun că, dimpotrivă, de aceasta înţelegere va profita numai Moscova. O dilemă bulgară, ar putea să fie aşadar subtitlul relatarii corespondentului nostru Petiu Petkov:

La câteva zile de la semnarea acordurilor privind gazoductul „Southstream” și anunțata reducere, cu 22-23%, a prețului gazelor rusești bulgarii continuă să se întrebe dacă au câștigat sau au pierdut partida de poker energetic cu rușii.

Ex-ministrul economiei, energeticii și turismului, Traicio Traikov, concediat de Boiko Borisov cu câteva luni în urmă, după ce și-a permis să formuleze poziții proprii cu privire la proiectele energetice comune cu rușii, a declarat că situația în domeniul gazelor seamănă cu cea din cel al energiei atomice. Adică – lucrurile cele mai importante urmează a fi discutate, dar Bulgaria s-a angajat deja cu 1,7 miliarde euro investiții. Țara va pierde din cauza „Southstream”-ului în următorii 15 ani peste 300 de milioane de euro numai din reducerea taxelor ca urmare a modificării rutelor de tranzitare. Posibilitatea renegocierii după 6 ani, a prețurilor și cantităților de gaze prezentată drept un mare succes, de fapt este un pas înapoi, întrucât vechiul acord oferea aceasta posibilitate după 5 ani.

Traikov și predecesorul său socialist Rumen Ovciarov au avertizat că reducerea prețului este nu 22-23%, ci 9% față de situația actuală. Și aceasta este rezultatul scăderii prețului petrolului și nu a dorinței Moscovei. Pe de altă parte, nu se știe încă dacă o parte din reducerea nu va fi recuperată prin noile taxe de tranzit.

Traikov a avertizat că în tratativele cu rușii amănuntele contează și că aceste amanunte se ascund în spatele secretului de firmă.

Sofia a semnat pentru „Southstream” fără a se cunoaște dimensiunea investiției, opinia Comisiei europene sau taxele de tranzit. Din acest punct de vedere gazoductul seamănă a „Belene”.

Termenul de recuperare a investiției – 25 de ani, este prea lung, în timp ce norma de recuperare – numai 8 procente pe an – prea mică. Pentru „Nabucco” ea este stabilită la între 12 și 15%.

Țara va avea de pierdut aproximativ 20 de milioane de euro pe an în urmă închiderii gazoductului între Negru Voda în România și Provadia.

Cei doi ex-miniștrii și-au exprimat surprinderea că valoarea tronsonului bulgăresc a crescut pînă la 3,3 miliarde euro de la puțin peste 1 miliard – în iunie 2009. Aceasta înseamnă că rușii nu vor plăti taxe de tranzit cel puțin 15 ani.
Previous Next

XS
SM
MD
LG