Linkuri accesibilitate

„Ucraina va face tot posibilul pentru menţinerea stabilităţii în procesul de negocieri”


Ambasadorul Sergei Pirojkov
Ambasadorul Sergei Pirojkov

Serghei Pirojkov: „vom contribui la soluţionarea practică a problemelor dintre Chişinău şi Tiraspol în domeniul economic, umanitar, de drept, în perspectiva trecerii la reglementarea problemelor politice.”


In ultimele zile, în Moldova, chestiunea transnistreană a tinut afisul stirilor politice, mai cu seama odata cu vizita emisarului Kremlinului la Chisinau şi Tiraspol, Dmitri Rogozin. Radio Europa Libera a stat de vorbă cu politicienii de la putere si din opozitie, cu diferiti analisti politici din ţară şi din regiune. Alla Ceapai a vrut să afle de la ambasadorul Ucrainei la Chisinau, Serghei Pirojkov, cum se văd ultimele evolutii ale situaţiei transnistrene dinspre Ucraina, cu atit mai mult cu cit Ucraina va prelua de la 1 ianuarie 2013 preşedinţia din rotatie a OSCE, organizatie care este mediator al acestui conflict. Ucraina este si ea mediatoare, alături de Rusia. Alla Ceapai l-a intrebat mai intii pe ambasadorul Kievului la Chişinău ce rol îşi asuma acum Kievul in rezolvarea conflictului transnistrean

Serghei Pirojkov: „Ucraina va face tot posibilul pentru a contribui la menţinerea stabilităţii procesului de negocieri privind soluţionarea conflictului transnistrean. Recomandările noastre sunt ca dialogul să nu fie întrerupt şi să continue atât în formatul 1+1, cât şi în formatul 5+2 şi să nu apară circumstanţe care ar putea întrerupe acest dialog. Dar cel mai important vom contribui la soluţionarea practică a problemelor dintre Chişinău şi Tiraspol în domeniul economic, umanitar, de drept, la stabilirea unor măsuri largi de încredere astfel încât în perspectivă să se poată trece la reglementarea problemelor politice.”

Europa Liberă: Cum decurg la moment negocierile dintre Chişinău şi Tiraspol?

Serghei Pirojkov: „Din păcate, astăzi situaţia este una foarte dinamică şi nu contribuie la întărirea acelor realizări care s-au obţinut la începutul acestui an în cadrul convorbirilor dintre primul ministru Vlad Filat şi liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. Dar este un proces firesc, deoarece schemele teoretice a înţelegerilor bilaterale, în practică sunt mai greu şi mai complex de realizat.

Eu sper că ambele părţi vor da dovadă de dorinţă, optimism şi vor întreprinde eforturi pentru a trece la soluţionarea unor probleme concrete. Mai ales că sunt deja nişte rezultate pozitive în ceea ce priveşte reluarea transportului feroviar de mărfuri şi pasageri, recunoașterea diplomelor de studii. În continuare cred că va fi deschis podul de la Gura Bâcului. Dar acţiunile trebuie continuate şi Ucraina va depune toate eforturile ca acţiunile ce se întreprind să se materializeze în rezultate concrete.”

Europa Liberă: Aţi spus anterior că conflictul transnistrean reprezintă o ameninţare pentru Ucraina. Ce aţi avut în vedere?

Serghei Pirojkov: „Am avut în vedere că orice conflict de pe un teritoriu vecin reprezintă o ameninţare pentru orice stat. Deoarece eu îmi amintesc de faza militară a acestui conflict, de războiul din anul 1992, când timp de o noapte peste 100 de mii de locuitori ai Transnistriei au trecut frontiera Ucrainei. Şi Ucraina a fost nepregătită să primească un număr atât de mare de oameni care trebuiau adăpostiți şi hrăniţi. De aceea orice conflict reprezintă un pericol nu doar pentru ţara unde el are loc, dar şi pentru statele vecine.”

Europa Liberă: Ce priorităţi şi-a fixat Ucraina pentru anul viitor când va prelua prin rotaţie preşedinţia OSCE?

Serghei Pirojkov: „Una din importantele priorităţi este să contribuie la reglementarea conflictelor îngheţate, inclusiv cel din Karabahul de Munte şi cel transnistrean. În afară de asta, să contribuie la controlul asupra armelor convenţionale şi întărirea acestui control, asupra demilitarizarea regiunii şi dezvoltarea proceselor democratice în această regiune, inclusiv dezvoltarea capacităţilor societăţii civile.”
XS
SM
MD
LG