Linkuri accesibilitate

Avem un dialog în ultimă instanță constructiv cu Rusia


Vicepremierul Valeriu Lazăr în studioul Europei Libere de la Chișinău
Vicepremierul Valeriu Lazăr în studioul Europei Libere de la Chișinău

Vicepremierul Valeriu Lazăr despre raporturile moldo-ruse după vizita omologului său de la Moscova la Chișinău și Tiraspol.

O vizită mult-comentată chiar înainte de a se întâmpla a fost vizita la Chișinău și Tiraspol a vicepremierului rus Dmitry Rogozin. Actualul emisar special al Kremlinului în Transnistria era cunoscut și din alte funcții, de pildă de ambasador la NATO, ca un personaj volubil, care folosește cu drag tehnologia modernă pentru remarci tranșante – așa că emoțiile dinaintea vizitei în Moldova au fost mari. Cum vede rezultatele acestei vizite acum omologul moldovean al lui Rogozin, adică vicepremierul Valeriu Lazăr, vom afla din interviul acordat în exclusivitate Valentinei Ursu.

Europa Liberă: Pentru că am avut această vizită pe care a efectuat-o la Chișinău, dar şi la Tiraspol, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, vom vorbi astăzi despre cooperarea moldo-rusă. Cât de spinoase rămân problemele din relaţia Republicii Moldova cu Federaţia Rusă, domnule vicepremier?

Valeriu Lazăr: „Eu nu aş zice că sunt tocmai spinoase. În genere, cred că putem constata o schimbare de retorică, fiindcă avem un dialog destul de constructiv. Evident că există câteva zone, nu sunt multe, sunt doar câteva, care rămân a fi spinoase, cum spuneţi.”

Europa Liberă: Care ar fi acestea? Energetica, Transnistria?

Valeriu Lazăr: „Subiectul transnistrean are implicaţii practice asupra tuturor altor domenii. Este, de fapt, un element cheie în acest dialog. Energetica depinde în mare măsură anume şi de problematica transnistreană.”

Europa Liberă: Dar Chişinăul face sau nu concesii în problemele care sunt vitale pentru Moldova?

Valeriu Lazăr: „Moldova face doar concesiile care sunt în interesul Republicii Moldova. Să nu uităm că suntem într-un dialog cu o ţară destul de importantă şi cu prezenţe puternice nu doar în R. Moldova. De aceea orice ţară, care face o diplomaţie realistă, pragmatică, trebuie să facă şi anumite concesii tactice, acolo unde este cazul. Dar, repet: fără a face abateri de la nişte interese strategice ale R. Moldova. Trebuie să dialogăm cu ei, să ştim care sunt interesele lor. Foarte franc să punem pe masă care este poziţia noastră şi eu scot în evidenţă că eu am certitudinea că noi avem viziuni, avem poziţie şi o expunem foarte clar. Şi aceasta poate face diferenţa.”

Europa Liberă: Chiar şi experţii occidentali sugerează că Moldova pentru Moscova nu înseamnă neapărat un partener de neînlocuit, deşi o ţară importantă în anumite sectoare. În ce măsură îi reuşeşte actualului guvern să administreze precaut şi predictibil această relaţie bilaterală?

Valeriu Lazăr: „Noi uneori uităm că Republica Moldova este un actor important pe piaţa energetică regională, fiindcă prin Republica Moldova are loc asigurarea zonei balcanice şi a unor ţări destul de mari, chiar pentru Federaţia Rusă, cum ar fi Turcia, Bulgaria etc., 21 de miliarde de metri cubi de gaze naturale tranzitează Republica Moldova.

Situaţia nu este una statică. Este în schimbare, dar pe termen mediu aceasta ar însemna cel puţin, 3,4, până în 5 ani de zile, nu există alternativă şi aceasta este realitatea. Aceasta nu înseamnă că trebuie să punem piciorul în prag, fiindcă chiar nu eşti credibil când procedezi aşa. În orice negociere tactica şantajului poată să-ţi dea doar efecte imediate. Dar pe termen lung, mediu totdeauna ai de pierdut. Noi nu urmărim obiectivul de a pune piciorul în prag.

Constatăm o realitate şi încercăm să utilizăm acest statut al nostru. Mai mult decât atât, când ai în faţă nu perspectiva de a-l pierde, fiindcă pentru Federaţia Rusă nu ar fi un efort exagerat să găsească o alternativă. Dar repet: aceasta e va întâmpla pe 3-4 ani, pe termen mediu. Noi nu vrem ca această situaţie să aibă loc.
R. Moldova poate şi trebuie să devină un actor important în această regiune....

Noi, din contra, considerăm că Republica Moldova va avea de pierdut, dacă îşi va pierde acest statut.

Întotdeauna e bine să ai un cuvânt de spus în piaţa energetică regională. De aceea, noi propunem partenerilor ruşi, la fel ca şi celor europeni, să înţeleagă că Republica Moldova poate şi trebuie să devină un actor important în această regiune. De aceea noi venim cu o politică deschisă. Şi propunem parteneriat. Şi-ar dori orice ţară din lume să aibă un atare statut. Noi ar trebui să nu vedem aşa lucrurile. Încetul cu încetul, spunem care este poziţia, mergem la Bruxelles, mergem la Moscova şi eu am certitudinea că noi vom reuşi să acredităm anume această opţiune strategică a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: S-ar putea să ne pregătim din nou pentru o iarnă friguroasă pentru moldoveni, dacă Moscova cumva va înţelege să purceadă din nou la anumite constrângeri, aşa cum au fost şi în 2005. Constrângeri, care, de altfel, vizavi de ţara vecină, Ucraina, au fost mult mai amplu percepute în Vest decât ceea ce s-a întâmplat vizavi de R. Moldova.

Valeriu Lazăr: „Eu vă îndemn să vedem o diferenţă foarte şi foarte mare dintre situaţia de atunci şi situaţia de acum. Să nu uităm că în 2005-2006, Republica Moldova practic era într-un gen de izolare internaţională, inclusiv având un dialog foarte prost şi cu Kievul, şi cu Moscova, ca să nu mai vorbesc de Bucureşti.

De fapt, noi suntem acum într-o situaţie cu totul şi cu totul diferită
La negocierile de la Chișinău
La negocierile de la Chișinău
şi vreau ă vă zic că tonalitatea discuţiilor pe care le-am avut aici, la Chişinău inclusiv în prezenţa domnului Rogozin, dar şi în prezenţa domnului Golubev care este vicepreşedintele concernului rus Gazprom, a fost cu totul alta. A fost o tonalitate încordată, recunosc, dar destul de pozitivă.

Pe termen imediat noi ne-am propus şi am convenit că operatorii, respectiv Moldovagaz şi Gazpromul au sarcina în timpul cel mai apropiat să încheie un contract pe anul viitor. Va fi un contract doar pe un an. Acum se discută detaliile, poate să fie prelungirea contractului actual, acum se fac toate calculele.

Interesul nostru este că pe anul viitor sarcina minimală a actualului guvern tariful să nu crească. Sarcina maximală este avem o reducere de tarif. Aici este negocierea. Că va fi prelungirea unui contract, că va fi un contract nou deja colegii, începând cu ziua de vineri, au intrat în negocieri aplicative. Şi acesta este un fapt îmbucurător, ca să calmăm spiritele, la Chişinău. Consumatorii din R. Moldova pot să doarmă liniştiţi. Cât va fi de friguroasă iarnă, nu depinde de Chişinău şi de Moscova, depinde de bunul Dumnezeu.”

Europa Liberă: Şi de buzunarul consumatorului.

Valeriu Lazăr: „Dar noi vom avea grijă, repet, de la 1 ianuarie Republica Moldova, prima, să fie asigurată cu gaze naturale, la un tarif [pe care-l] negociem ca să fie mai mic. Doi: Republica Moldova este un partener credibil, în virtutea celor spuse anterior şi noi am spus că nu e vorba doar de asigurarea Republicii Moldova. Noi vrem să ştie toată lumea că Republica Moldova este un partener credibil, de aceea avem nevoie să avem semnat contractul pentru tranzit, dacă nu e una, e alta.

Pe termen lung, am constata că poziţiile noastre încă sunt, să zic, aşa departe de compromis. Aţi auzit declaraţiile colegului Rogozin. E dreptul lui să facă atare declaraţii, la fel cum i-am dat şi replica: e dreptul nostru că îi ascultăm pe toţi şi să decidem aşa cum este interesul R.Moldova. De aceea, vom continua acest dialog pe termen mediu-lung, iar pe termen scurt Republica Moldova va fi cu certitudine asigurată cu gaze naturale.”

Europa Liberă: Şi prin vocea domnului Rogozin, Moscova insistă totuşi cu înverşunare ca Moldova să denunţe Pachetul III Energetic european. Moscova ar vedea în acest pachet o întărire a posibilităţii Moldovei de a rezista unor şantaje energetice din partea Federaţiei Ruse?

Valeriu Lazăr: „Eu nu am auzit nici în public, deja nu aud nici în particular insistenţa de a denunţa. Eu cred că lucrul acesta l-am depăşit deja. A fost această retorică ceva timp în urmă. Acum poziţia noastră este foarte clară, fermă. Şi acum deja au trecut de la zona de a cere la zona de a recomanda, dacă aţi auzit foarte clar ce a spus colegul Rogozin aici, la Chişinău: noi credem că vă aşteaptă nişte neplăceri. Bine, voi credeţi aşa, noi credem altfel.

Adică retorica s-a schimbat, fiindcă Bruxelles-ul şi Moscova - am impresia că - au găsit compromisul la alt nivel. Reiterez: noi suntem acoperiţi de dialogul Bruxelles-Moscova pe zona energetică şi Slavă Domnului. De ceea nu trebuie să vedem numaidecât aceste discuţii în zona ultimatumurilor. Nu este aşa.

Rusia are o viziune, noi avem altă viziune şi eu cred că pentru mine e important să ajungem acolo unde spuneam, să ajungem la o înţelegere că avansul Republicii Moldova şi integrarea în piaţa energetică regională aduce avantaje nu doar R. Moldova, dar şi Federaţiei Ruse care are interese spre această zonă şi anume aceasta face... Cum spuneam, să schimbăm optica, nu trebuie să vedem dialogul nostru numaidecât în zona confruntării. Nu va aduce nimic bun, cel puţin pentru R. Moldova. Şi eu vă asigur că am deja sentimentul că noi am reuşit să schimbăm această optică. Mai sunt de făcut paşi, până a ajunge la o înţelegere finală.”

Europa Liberă: Mai sunt paşi? Ce ar însemna? Dvs. oricum aţi lăsat să se înţeleagă foarte clar că Moldova nu va renunţa la integrarea energetică europeană.

Valeriu Lazăr: „Tocmai de aceea reiterez: pentru noi, pentru Republica Moldova această filă este depăşită. Noi ne discutăm acum: denunţăm sau nu. Am spus clar: nu! Dar noi vă oferim o agendă foarte realistă, care să vă scoată orice dubii că investiţiile din Federaţia Rusă ar fi aşteptate de anumite probleme. Ba din contra, am spus că noi suntem gata să oferi o agendă şi o modalitate de implementare a Pachetului III Energetic care cu certitudine scoate investiţiile care sunt realmente din zona oricărui pericol legal. Şi le-am propus şi mecanismul care înseamnă că Gazpromul va rămâne şi, din perspectiva implementării Pachetului III Energetic proprietar al întreprinderii de transport.

Altă chestie că ei vor fi nevoiţi să transmită funcţiile de gestionare operaţională unei companii independente. Acesta este modelul. Deocamdată nu au ce ne spune în replică. Şi atunci ei spun: bine, da, dar s-ar putea ca Uniunea Europeană să vă sucească mâinile. Şi am zis să aşteptăm, decizia Uniunii Europene va fi în câteva săptămâni. Şi atunci chiar nu ştiu cu ce argumente vor mai putea veni. Noi suntem consecvenţi, suntem corecţi în ceea ce facem.”

Europa Liberă: Problema gazelor a fost şi pe agenda relaţiilor ruso-germane. L-am auzit pe preşedintele rus Putin, care a spus din nou cancelarului german Angela Merkel că regulile pieţii energetice europene sunt într-un fel dăunătoare şi discriminează concernul rus Gazprom. Această dispută ce ar putea să aducă şi în ce măsură poate ajuta sau din contra Republicii Moldova?

Valeriu Lazăr: „Ceea ce aţi spus acum de fapt confirmă teza pe care am spus-o imediat mai sus: aceleaşi probleme sunt discutate şi pe dialogul Bruxelles-Moscova, dar de fapt şi pe axa unor capitale europene, în raport cu Moscova. Este aceeaşi problemă. Dar eu ştiu ce cred cei de la Bruxelles, ştiu ce cred cei de la Moscova.

Cei de la Bruxelles înţeleg că Federaţia Rusă şi de aici încolo va fi principalul furnizor sau unul din principalii furnizori de gaze naturale pe piaţa europeană. Tot aşa cum şi Federaţia Rusă ştie că Uniunea Europeană vrea ca prezenţa acestui operator să fie în nişte condiţii mult mai transparente şi în condiţii de piaţă. Aceasta ar însemna că cel care deţine gazoductul trebuie să dea acces tuturor doritorilor la această infrastructură.

În esenţă, aceasta este sarea Pachetului III Energetic, fiindcă se mai întâmplă în unele ţări că cel care deţine proprietatea asupra infrastructurii de transport, dar ea este unica, că nu poţi să faci două gazoducte alături, uneori au nişte practici anticoncurenţiale, adică au capacitate, au rezervă de capacitate, vin furnizori cu gaze mai ieftine, nu-i acceptă în reţea. Despre aceasta vorbim noi acum. Şi de aceea eu cred că ei caută toţi acest compromis.

Da, concernul Gazprom va fi prezent pe piaţa Uniunii Europene, dar în egală măsură trebuie să accepte nişte reguli de joc care sunt acolo. Nu este problemă ca să fii proprietar, este să nu utilizezi cumva statutul tău de proprietar unic şi monopolist al reţelei de transport pentru a discrimina accesul altor furnizori alternativi. Şi în jurul acestei probleme se poartă negocierile.

Sigur că se va ajunge la compromisurile necesare, fiindcă nu vizează doar Chişinăul. Problema securităţii energetice este una din principalele probleme pe agenda colegilor noştri europeni. De aceea, cu certitudine se va găsi acest compromis. Şi noi, repet, vom fi parte a acestei soluţii de compromis.”

Europa Liberă: Domnule Lazăr, dar l-am auzit pe ministrul ucrainean al energiei care spunea că Ucraina nu este mulţumită de preţul pe care trebuie să-l plătească Rusiei pentru gaze. Chiar mai mult, Ucraina ar avea planuri pentru a-şi micşora dependenţa energetică de Rusia. Dacă are asemenea planuri şi Republica Moldova? Între altele ministrul ucrainean a spus că ţara sa are un acord de importa a gazelor din Germania. De asemenea, Ucraina oferă sistemul său de conducte pentru transportul gazelo azere.

Valeriu Lazăr: „Fiecare ţară şi fiecare ministru responsabil de domeniul energetic are pe linia întâi de priorităţi a diversifica livrările. Prima din perspective tehnice, a doua din perspectivă de securitate a furnizărilor, pentru a reduce dependenţa de una şi aceeaşi sursă. De aceea ceea ce face Ucraina facem şi noi, numai că noi facem pe direcţia construcţiei interconectorului cu România. Ei deja, având aceste conexiuni, sunt în regim de test, livrările în regim revers din Uniunea Europeană, din Slovacia, prin Slovacia, dar de fapt fiind operatorul german RVI. De fapt, ei au deja infrastructura fizică şi îşi pot permite nu că luxul, dar posibilitatea de a testa şi acest regim. Noi încă nu avem această interconexiune şi o construim.”

Europa Liberă: Mai trebuie mult timp?

Valeriu Lazăr: „Mai trebuie un an de zile maximum, fiindcă noi intrăm în şantier şi cred că pe finalul anului viitor, maximul la începutul anului 2014, acest gazoduct pe axa Ungheni-Iaşi va fi unul funcţional. Mai rămâne între timp să avem grijă că vom putea lua din paiaţa României gazele naturale. E o altă temă de discuţie, dar care deja vizează blocul Bucureşti-Bruxelles în a implementa Pachetul III Energetic, fiindcă colegii noştri români rămân cu vreo 2 ani în urmă în implementarea acestui pachet din considerente care îi priveşte, dar îşi promovează şi ei interesele lor naţionale.

De aceea, pe de o parte, noi spuneam: urmăm aceeaşi logică pe care o urmează şi ucrainenii. Acum, vis-à-vis de preţuri: Ucraina plăteşte cel puţin cu o sută şi ceva de dolari mai mult decât plăteşte Republica Moldova. Cum s-a întâmplat aşa? E problema lor internă. Dar eu înţeleg preocupările guvernului ucrainean, fiindcă ei au în structura consumului de gaze naturale foarte multă industrie.

Or, în cazul nostru, de preţul la gazele naturale depinde foarte mult nivelul de viaţă al populaţiei şi este o provocare mare pentru noi, iar pentru Ucraina este mai mult decât atât. Toată industria lor de fapt este foarte dependentă de preţul gazelor. De aceea în Ucraina amploarea acestei probleme este şi mult mai mare decât în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Şi ultima întrebare, dar vreau un răspuns foarte scurt. Aflat la Tiraspol, Dmitri Rogozin le-a spus autorităţilor de acolo că Rusia este hotărâtă să ajute la dezvoltarea economică a regiunii transnistrene. Ştiţi despre acest ajutor pe care e disponibilă să-l ofere Moscova Transnistriei?

Valeriu Lazăr: „Deocamdată nu este vorba despre un ajutor. Da, într-adevăr, în cadrul discuţiei pe care am avut-o cu Rogozin, el mi-a spus: „Domnule ministru, vă anunţ, colegii noştri de la Tiraspol ne-au rugat să îi ajutăm cu expertiza să îşi dezvolte un gen de strategie de dezvoltare economică. Nu este vorba de propriu-zis implementarea acestei strategii şi sunt acolo anumite elemente. De aceea noi am zis că bine, eu îmi doresc ca orice regiune a Republicii Moldova, dacă vreţi, să aibă o strategie de dezvoltare. Dacă va face bine.”

Europa Liberă: Da, dar trebuie să o facă cu Chişinăul şi nu cu Moscova.

Valeriu Lazăr: „Păi să duc gândul până la capăt. Am zis că noi suntem gata. Avem şi noi suficientă expertiză, cunoaştem foarte bine şi regiunea, şi Republica Moldova, per ansamblu. De aceea noi am spus că la o anumită etapă ar fi corect să ne conectăm şi noi la acest proces. Aceasta a fost discuţia şi am convenit că vom continua dialogul şi, dacă aţi fot atenţi, Rogozin a spus foarte clar: Chişinăul va şti despre toţi paşii noştri. Anume aşa am convenit.”

Europa Liberă: Mulţumim mult.
XS
SM
MD
LG