Linkuri accesibilitate

A.Merkel și V.Putin nu au reușit să elimine tensiunile dintre Berlin și Moscova


V.Putin: Pachetul Energetic European III dăunează Rusiei.


Vizita doamnei Merkel survine într-un moment delicat al relaţiilor dintre Germania și Rusia, și în genereal al relațiilor acestei țări cu lumea occidentala. Detalii de la Oana Serafim.

La conferinţa de presă comună după convorbirile tête-à-tête s-a dat senzația că problemele dintre Berlin şi Moscova nu au putut fi rezolvate.

Angela Merkel a cerut Moscovei să accepte Pachetul Energetic European III aşa cum este, în timp ce Vladimir Putin a spus că documentul este dăunător Rusiei, adăugînd însă că partenerii europeni pot face ce vor ei, și ca obiecţiile Rusiei sunt mai ales legate de nevoia ca aceste reglementări să nu fie aplicate retroactiv.

Cancelarul german a făcut cunoscut că a discutat cu liderul de la Kremlin despre nerespectarea drepturilor omului în Rusia și a legislației nou-adoptate care jenează activitatea societății civile, fără însă să fie oferite detalii în plus.

„Dialogul este precondiţia unei întelegeri mai bune şi ajută la identificarea conflictelor dintre noi”, a spus preşedintele Vladimir Putin. Un limbaj diplomatic care nu a putut ascunde că între Berlin și Moscova continuă să existe tensiuni.

Convorbirile au avut loc fără accesul presei și se aştepta ca ele să fie nu tocmai prietenoase, din cauza cererii exprese a parlamentarilor germani ca nerespectarea drepturilor omului de către regimul Putin să fie luată în discuție.

Purtătorul de cuvînt al președinției ruse Dmitri Preskov i-a acuzat pe parlamentarii germani că au o atitudine „anti rusească”, și a avertizat că dacă acest subiect este abordat , preşedintele Putin va avea o replică dură.

Ceea ce s-a si întimplat, la conferinţa de presă de dinainte de convorbiri. Putin a răspuns criticilor legate de cazul Pussy Riot spunînd din nou că membrele grupului ar fi participat în trecut şi la acţiuni antisemite, în cadrul unor proteste anti-sistem, o acuzație pe care cele de la Pussy Riot o resping.

La conferinţa de presă din capitala rusă la Moscova, Merkel și Putin au încercat să înlăture speculaţiile că relaţiile Moscova și Berlin ar fi atît de tensionate încît ar putea pune în pericol cele 80 de miliarde de dolari cît valorează schimburile comerciale anuale dintre cele două țări.

Putin a spus că Moscova ascultă îngrijorările și criticile comunităţii internaţionale, dar că în opinia sa Occidentul nu înţelege exact ceea ce se petrece in Rusia.

„E posibil să nu ne înțelegem cu privire la anumite lucruri, dar vom încerca să ajungem la un compromis şi cu siguranţă că nu va exista între noi atmosfera dură despre care se verbeste, a spus Putin.

În Rusia, a adăugat fostul ofițer KGB ajuns preşedinte, există libertatea de expresie şi ea e respectată. Putin a adăugat că în Germania sînt 5 landuri ale căror legislații în acest domeniu nu sînt nici pe departe atît de clare şi de ferme ca în Federaţia Rusă.

Potrivit unei analize a agenţiei Reuter, după destrămarea Uniunii Sovietice Rusia și Germania au avut o relație economică bună. Germania primeşte 40 % din gazele naturale și 30 la sută din petrolul de care are nevoie de la Rusia.

Cu toate încercările făcute de cei doi lideri vineri care să pară cît mai destinși, relaţia de acum dintre Moscova și Berlin nu e nici pe departe atît de apropiată ca pe vremea când era cancelar social-democratul Gerhard Schroeder, care a ajuns angajatul companiei de stat Gazprom.

Pe masa discutiilor de la Moscova se află o tranzacţie de 700 de locomotive Siemens pentru Căile Ferate Ruse estimată la 2 miliarde şi jumătate de euro.
XS
SM
MD
LG