Linkuri accesibilitate

Liniștea nefirească de pe scena politică înaintea alegerilor (M.Cărtărescu/Evenimentul zilei)


Relațiile ruso-române via un incident diplomatic la Chișinău (ziare.com).


Un articol publicat pe site-ul ziare.com discuta semnificatia incidentului diplomatic recent, in care atasatul militar al României la Chisinau a fost surprins la volan după ce consumase bauturi alcoolice. In mod surprizator, diplomatul român a acceptat sa fie verificat cu etilotestul, ceea ce nu era obligat sa faca, avand in vedere imunitatea diplomatica. Un incident similar a avut loc nu demult la Bucuresti, avandu-l drept protagonist pe un diplomat al ambasadei ruse la Bucurestui. Atunci insa, diplomatul rus nu s-a supus testarii.

Articolul publicat pe ziare.com discuta in context pe tema relatiilor dintre România si Rusia si sustine ca Rusia are o problema cu România, iar ea se leaga direct de problema scutului american antiracheta ce urmeaza sa fie intalat la Deveselu.

Comentariul saptamanal al lui Mircea Cartarescu, din Evenimentul zilei, semnaleaza astazi linistea nefireasca de pe scena politica, desi a inceput campania electorala. Motivul: nimeni nu mai are pentru ce sa lupte. Dreapta merge la pierdere, stanga stie ca vara viitoare va veni prabusirea economica si, de fapt, nu-si mai doreste guvernarea.

Consideratiile comentatorului sunt extreme de severe cu dreapta politica. In Alianta Romania Dreapta s-ar fi gresit fundamental prin crearea unor formatiuni politice mici, care sa se grupeze ca satelitii in jurul Partidului Democrat Liberal. Ar fi fost de preferat ca Mihai Razvan Ungureanu, fostul prim ministru, sa fie pastrat in PDL. La cârma micului sau partid, nu va obtine mai nimic in alegeri, dupa cum intreaga alianta de dreapta ar putea obtine un scor foarte prost, arata Cartarescu. In Uniunea Docial-Liberala, premierul social democrat Victor Ponta isi da seama ca guvernarea elucru complicat, in timp ce liberalul Crin Antonescu continua sa fie confiscate de fantasmele puterii absolute. In aceste conditii, mai arata Cartarescu, e liniste, asa cum se cuvine la o inamormantare.

Nici analiza lui Cristian Campeanu din Romania libera nu e mai senina, dar autorul pledeaza pentru o redresare fortata a situatiei, iar acest lucru s-ar afla, din nou, in mana presedintelui Traian Basescu. Domnia sa ar avea chiar obligatia, nu doar si posibilitatea, de a pune conducerea guvernului, dupa alegeri, in mainile unei persoane responsabile, si nu in mainile unuia care a dovedit ca duce tara intr-o directie periculoasa, prin dispretul fata de institutiile statului de drept.

Interesant este ca, in acest articol din Romania libera, solutia se poate numi Victor Ponta. Seful social-democratilor ar putea sa fie cel ales impreuna cu Occidentul pentru a contracara influenta malefica a celorlalti doi lideri din Uniunea Social-Liberala, Crin Antonescu si Dan Voiculescu. La fel de plauzibil apare in comentariu si ipoteza ca semnalele de coabitare date de premierul Ponta sunt doar praf in ochi si ca deci solutia de redresare in folosul, interesului national ramane inca un mister.

Occidentul ca reper apare clar si in editorialul semnat de Andrei Cornea in revista 22. Comentatorul discuta idea ca România ar fi condamnata sa fie o colonie fata de mari puteri. Dar, este parerea sa, prin slabiciunea economica si militara cronice, România a fost si pare ca va fi in continuare o colonie. Important este insa a cui colonie. A Occidentului sau a Rusiei. Din ceea ce se intampla la Bucuresti, Cornea trage concluzia ca premierul Victor Ponta incepe sa inteleaga de ce trebuie sa tina cont d epresiunile Occidentului. Dupa alegeri, asadar, in USL-ul probabil castigator se va juca o miza importanta nu numai pentru partid, ci si pentru tara si chiar una geostrategica, mai arata Andrei Cornea in revista 22.
XS
SM
MD
LG