Linkuri accesibilitate

Dmitri Rogozin și „Revizorul” lui Gogol (Timpul)


Comuniștii, grebla și democrația americană (Moldavskie Vedomosti).


Cotidianul „Adevărul” notează că sute de camioane cu produse agricole rămân blocate de trei zile la intrarea în Rusia. Reprezentanţii unor companii din Moldova susţin că la mijloc ar fi o misterioasă Asociaţie a producătorilor şi exportatorilor de fructe din Polonia, care ar fi fost împuternicită de Rosselihoznadzor să verifice şi să certifice merele din Moldova. „Dacă dispui de un certificat eliberat de această Asociaţie, treci fără nicio problemă controlul efectuat de inspectorii fitosanitari ruşi. Acest certificat însă costă 200 de euro pentru un TIR”, a explicat un exportator. Ministrul Vasile Bumacov a confirmat pentru „Adevărul” că şi acum doi ani s-a încercat, dar fără succes, includerea acestei asociaţii în schema de exportare a produselor moldoveneşti în Rusia.

Publicaţia de limba rusa „Kommersant Plus” aminteşte că luni, 12 noiembrie, la Chişinău a venit o misiune de evaluare din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI) care a verificat cât de bine Republica Moldova şi-a îndeplinit sarcinile pentru deblocarea unei noi tranşe, ultima, din împrumutul de jumătate de miliard de dolari convenit în ianuarie 2010. „Kommersant Plus”observă că, din păcate, majoritatea cetăţenilor moldoveni nu simt o îmbunătăţire a nivelului de trai, şi deseori ajung la concluzia că o bună parte din banii care sunt oferiţi Republicii Moldova, pur şi simplu se fură.

Rusia ne pune cuţitul în gât” - cu această constatare începe editorialul din „Jurnal de Chişinău” Nicolae Negru. Autorul enumeră câteva evenimente care l-au făcut să ajungă la o asemenea concluzie. Primul se referă la camioanele cu mere blocate la Breansk, cerându-li-se documente suplimentare, neprevăzute de acordul moldo-rus în domeniu. Un alt motiv ar fi anunţul de neparticipare a vicepreşedintelui „Gazprom”-ului, Valeri Golubev, şi a ministrului rus al Energiei, Alexandr Novak, la întrunirea Comisiei interguvernamentale moldo-ruse, din 16 noiembrie, la Chişinău. „De unde deducem că nu mai există şanse ca până la sfârşitul anului să fie încheiat cu „Gazprom” un nou contract de livrare a gazelor”, conchide dl Negru.

Comuniştii calcă de două ori pe aceeaşi greblă, e de părere Svetlana Romanţova în „Moldavskie Vedomosti”. Ziarista scrie despre iniţiativa PCRM de alegere prin vot popular a unor funcţionar în instituţiile de stat. Ziarista observă că, făcând o astfel de propunere, PCRM s-a inspirat din modelul american. „Un asemenea sistem funcţionează în SUA de peste 150 de ani. Însă peste ocean există un consens. Americanii s-au măcelărit peste o sută de ani, apoi au decis că e mai bine să pună la punct anumite criterii şi să-şi aleagă judecătorii şi şeriful în mod democratic”, notează ziarista, sugerând că în Republica Moldova încă nu ar exista cultura politică necesară.

În editorialul semnat în „Timpul”, jurnalistul Constantin Tănase îl compară pe vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin cu eroul comediei „Revizorul” de Nicolai Gogol. „Când vine vorba despre Rogozin, oficialităţile de la Chişinău sunt atât de... prudente, încât încep să se bâlbâie. Prudenţa o înţelegem, nu însă şi bâlbâiala. „Revizorul” Dmitri Rogozin le induce liderilor de la Chişinău o stare de nelinişte, le inhibă darul de a se exprima clar, coerent şi tranşant. Neliniştea cu care e aşteptat Rogozin la Chişinău e legată, evident, nu atât de solicitarea Moscovei de a deschide consulate ruseşti la Tiraspol şi la Bălţi, cât de faptul că oficialii noştri nu ştiu cu ce surpriză vine Rogozin”, opinează autorul.

Autorul de la aceeaşi publicaţie, „Timpul”, Pavel Păduraru, a salutat declaraţia ambasadorului UE la Chişinău, Dirk Schuebel, precum că „cel mai mare neajuns al R. Moldova este lupta ineficientă împotriva corupţiei”. „Cuvântul Europei în această privinţă trebuie să fie mai dur ca niciodată. Fără stoparea necondiţionată a corupţiei, nouă trebuie să ni se închidă neîntârziat toate porţile europene. Atunci, la fel de neîntârziat, sunt convins că va reacţiona şi guvernarea, cel puţin, pentru că timpul fuge iute şi ne-au mai rămas numai doi ani…” conchide Pavel Păduraru.
XS
SM
MD
LG