Linkuri accesibilitate

Să fim sinceri: armata moldovenească e într-adevăr mai mult a flăcăilor de la ţară sau a nevoiaşilor...


Foarte judicioase mi s-au părut reflecţiile ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, despre armata naţională. Pe blogul său, dl ministru constată că punerea în practică a prevederilor cu privire la serviciul militar şi civil obligatoriu lasă mult de dorit, iar serviciul militar e mai mult pentru cei nevoiaşi. Zice ministrul Apărării: „Trebuie de chemat sub armă pentru un an fiecare bărbat din ţară? Consider că nu. Mai bine să dezvoltăm o forţă voluntară, compusă din militari profesionişti. Această armată de profesionişti ar fi mult mai motivată şi mai eficientă decît cea actuală”.

De remarcat că aceste reflecţii aparţin chiar ministrului, nu unui răuvoitor incompetent care jinduieşte distrugerea ţării. Din interior, orice s-ar zice, lucrurile se văd mai bine. Şi, repet, mi se pare judiciioasă ideea dlui Marinuţa.

Haideţi să fim sinceri, stimaţi ascultători, şi să constatăm că armata moldovenească e într-adevăr mai mult a flăcăilor de la ţară sau a nevoiaşilor, vorba ministrului. Despre ce serviciu militar obligatoriu poate fi vorba dacă orăşeanul bănos evită cu uşurinţă încorporarea în armată? Şi poate fi oare considerată o armată serioasă una în care nu vin fiii guvernanţilor? Cum să fie recrutul motivat dacă fiii celor care perorează despre statalitate nici nu vor să audă de cizmele soldăţeşti? Nici nu mai are rost să amintesc că o armată compusă numai din flăcăi proveniţi din familii sărace de la ţară e una mai puţin pregătită.

Aşa stînd lucrurile, serviciul militar obligatoriu fiind doar o cacealma, înclin să-i dau dreptate ministrului Apărării. Mi se pare că băieţii de la ţară trebuie lăsaţi în pace şi să se purceadă la facerea unei armate cu profesionişti. Ar fi un fel de optimizare, comparabilă cu cea din învăţămînt, care ar avea mai multe beneficii.

Important e ca ministrul să nu se limiteze la păreri şi opinii, ci şi să acţioneze, să discute cu colegii din Alianţă, să conceapă un proiect de reformare a armatei pe care să-l propună spre examinare guvernanţilor. Altminteri vom rămîne, ca de cele mai multe ori, în domeniul ipotezelor şi probabilităţilor...
XS
SM
MD
LG