Linkuri accesibilitate

„Vorbește lumea” - plîngerile unui lider comunist


Vladimir Voronin: „PD foloseşte metode necinstite, necorecte, utilizează foarte mulţi bani pentru a cumpăra alegătorii”.


Alianța pentru Integrare Europeană a făcut front comun în jurul prim-vicepreședintelui democrat al Parlamentului, Vlad Plahotniuc, și a zădărnicit ieri tentativa opoziției comuniste de a-l demite. Pentru demiterea fostului om de afaceri din conducerea Parlamentului s-au pronunțat la votul deschis numai 34 de deputați comuniști, cu 18 mai puțin decât numărul necesar. Opoziția îl acuză pe Plahotniuc de preluarea ilegală de afaceri și compromiterea imaginii Parlamentului. În apărarea sa, Plahotniuc a spus că prin tentativa lor comuniștii au țintit nu în el ci în întreaga majoritate parlamentară, pe care ar dori s-o destabilizeze și să provoace o criză politică. Liliana Barbăroşie a stat de vorbă cu liderul comuniştilor moldoveni, Vladimir Voronin, despre o alta acuză a comuniştilor la adresa Aliantei, respinsa categoric de cei de la guvernare şi anume că fac eforturi de a-şi alătura primarii comunişti, si spune liderul comunistilor, recunoscînd că nu are şi dovezi, puterea „îi cumpără” pur si simplu pe cei pe care îi doresc.

Vladimir Voronin: „Se cumpără pur şi simplu, precum s-ar cumpăra orice lucru la piaţa. Eu nu înţeleg altceva. Iaca eu nu înţeleg categoric. De acum îmi pare că ar trebui să ştiu mai multe şi să înţeleg mai multe, şi după vârstă, şi după experienţă. Dar nu înţeleg, sincer, cu ce ocazie şi din ce considerente ei cumpără un primar sau altul dintr-o localitate. Iată primarul din satul Danu, raionul Glodeni. Cu ce ocazie l-au cumpărat? Cu ce ocazie l-au cumpărat pe primarul din Anenii Noi? Vorbeşte toată lumea din Anenii Noi că ei i-au plătit 40 de mii de euro ca să treacă de partea lor.”

Europa Liberă: Adică de ce se vând ei, dacă admitem asta, înţelegeţi, dar de ce ei îi cumpără nu înţelegeţi?

Vladimir Voronin:
„De ce se vând ei eu înţeleg, mă rog, nu pot oamenii rezista în faţa unor aşa sume nebune. Dar de ce lor le trebuie aceşti primari? Ce depinde de aceşti primari?”

Europa Liberă: Există vreo legătură, în ceea ce spuneţi că se întâmplă cu primarii şi cerinţa de demitere a lui Vlad Plahotniuc pe care aţi sonorizat-o în Parlament?

Vladimir Voronin:
„Eu văd toate aceste activităţi nu numai din partea unei persoane. E imposibil ca o persoană să facă toate aceste lucruri, cât nu ar fi ea de energică şi lucrativă. Eu acest lucru îl văd din partea întregii conduceri a PD. Dacă ar fi de exemplu numai voinţă mea, dar nu colectivă, atunci eu clar că aş pune întrebarea să fie demis în primul rând preşedintele partidului, Marian Lupu. Şi din funcţia de preşedinte a Parlamentului, şi să aleagă democraţii alt preşedinte.”

Europa Liberă: De ce? Lui ce i-aţi găsi? Lui Plahotniuc e clar ce, dar lui?

Vladimir Voronin:
„Dar de ce voi toţi, jurnaliştii şi analiştii, ce nu s-ar întâmpla, tot timpul toţi se leagă de numele şi de familia lui Voronin din partea comuniştilor? Dar aici care e situaţia? De ce noi să căutăm subalterni? Există preşedinte de partid.”

Europa Liberă: De ce nu cereţi atunci demisia lui Lupu, dar a lui Plahotniuc?

Vladimir Voronin:
„De aceea că aici s-au mai implicat aşa numitele probleme din partea organizaţiilor internaţionale de după hotare, care până acum sunt de fapt numai publicaţii. Nu avem deocamdată materiale concrete, pentru că vedeţi că biroul naţional al Interpolului refuză să vină să dea explicaţii în Parlament.”

Europa Liberă: Deci nu aveţi probe împotriva lui Plahotniuc?

Vladimir Voronin:
„Documentat, în afară de cele declaraţii care au fost din diferite instituţii internaţionale nu are nimeni.”

Europa Liberă: Unii se întreabă de ce dvs. personal nu vorbiţi niciodată de rău pe Plahotniuc. Şi acum aş putea să-mi lăsaţi o aşa impresie, că îl apăraţi, că spuneţi că Lupu ar trebui să fie vizat?

Vladimir Voronin:
„Nu apăr eu pe nimeni, mai ales dacă oamenii sunt implicaţi în ceva şi au probleme. Niciodată aşa ceva din partea mea nu s-a demonstrat nicăieri, în nicio situaţie. Dar eu sunt pentru adevăr, pentru dreptate.

Cu ce ocazie noi să nominalizăm, să căutăm, eu, de exemplu, preşedintele partidului, să caut membrii de rând sau chiar locţiitori, sau cine sunt, vicepreşedinţi ai partidului, dacă este preşedintele, dacă este conducerea partidului. Nu este prima persoană în partid şi nu este prima persoană în Parlament.

Eu, de exemplu, cred, opinia mea personală este că prin ceea ce se întâmplă acum în Parlament, într-un fel îi ridicăm ratingul personal al lui Plahotniuc.”

Europa Liberă: Şi de ce admiteţi asta?

Vladimir Voronin:
„Păi, aşa s-a pornit jocul…”

Europa Liberă: Nu v-aţi aşteptat că Plahotniuc va insista să se includă în ordinea de zi această chestiune?

Vladimir Voronin:
„Da de ce nu? Omul are dreptul să se vorbească dacă îl atacă cineva. Orice om. Nu numai Plahotniuc, orice om are dreptul să răspundă. Aceea că PD, în activităţile sale în ultimul timp, foloseşte metode necinstite, necorecte, utilizează foarte mulţi bani pentru a cumpăra alegătorii, pentru a cumpăra persoane cu persoane de conducere, pentru a influenţa organele respective, şi judiciare, şi constituţionale, şi ministeriale, şi la toate nivelurile – acest lucru există. Şi acest lucru îl face mult mai mult în primul rând PD. E uzurparea puterii în stat.”

Europa Liberă: Da de unde PD ia aceşti bani, nu tot de la domnul Plahotniuc?

Vladimir Voronin:
„Asta întrebaţi-i pe ei. Eu nu am capacităţi să număr banii în buzunarul cuiva.”
XS
SM
MD
LG