Linkuri accesibilitate

Gînduri la apropierea Crăciunului...


Prof. Alexandru Călinescu
Prof. Alexandru Călinescu

Acolo unde criza este puternică, oamenii se vor gîndi de două ori înainte de a cumpăra cadouri.


Cum vor sărbători europenii Crăciunul anul acesta? Vor fi ei în continuare afectaţi de criză? O anchetă a unui institut de sondaje relevă că europenii vor cheltui în medie 591 euro, în uşoară scădere, cu 0,8 procente, faţă de anul trecut. Irlandenzii vor fi cei mai generoşi, cu 967 euro. Elveţienii stau şi ei bine, cu o medie de 817 euro. Germanii, mai chibzuiţi (chiar dacă economia lor merge), se mulţumesc cu 485 euro, în creştere totuşi, cu 7% faţă de 2011.

Acolo unde criza este puternică, oamenii se vor gîndi de două ori înainte de a cumpăra cadouri sau de a rezerva o masă la restaurant: bugetul grecilor va scădea cu 16%, al portughezilor cu 13%, al spaniolilor cu 4%.

Francezii reprezintă un caz interesant: sînt gata să cheltuiască 639 euro, faţă de 606 cît au scos din buzunar la Crăciunul trecut. Dar, în acelaşi timp, toate sondajele arată că francezii sînt pesimişti în ce priveşte situaţia economică, considerînd că puterea lor de cumpărare a scăzut şi că ţara este şi va rămîne anul viitor în recesiune.

În fine, la întrebarea: care va fi cadoul pe care îl veţi oferi, pe primul loc a ieşit – surpriză! – cartea, urmată de ciocolată şi parfumuri. În bugetul de Crăciun intră, bineînţeles, pe lîngă cadouri, mesele în familie, ieşirile în oraş şi călătoriile. După - evident - posibilităţile fiecăruia.

Nu am găsit date despre modul în care aşteaptă românii Crăciunul 2012. Ştim din anii trecuţi că, în oraşele mari, bugetul de sărbători era în jur de 350 euro. Sînt, apoi, categorii de români care îşi permit să facă excursii frumoase, în Europa sau către destinaţii exotice. De cealaltă parte însă, pentru largi pături ale populaţiei, mai ales în zonele rurale, Crăciunul va fi doar ocazia unor mese mai îmbelşugate. Pentru acele familii, sfîrşitul sărbătorilor de iarnă va însemna reintrarea în precaritatea cotidiană.
Previous Next

XS
SM
MD
LG