Linkuri accesibilitate

La zi în Parlament: „Betonul” Alianței a rămas beton...


Liderul liberal Mihai Ghimpu cu Vlad Plahotniuc
Liderul liberal Mihai Ghimpu cu Vlad Plahotniuc

Marian Lupu: „Există toate probele nevinovăţiei lui Vlad Plahotniuc şi colegii de alianţă le-au văzut”.


„Insinuări, minciuni, defăimări”. Așa a numit astăzi spicherul parlamentului, Marian Lupu, acuzațiile aduse de comuniști colegului său din Partidul Democrat, prim-vicepreședintele legislativului, Vlad Plahotniuc. În ședința de astăzi, deputații PCRM au încercat fără succes să declanșeze procedura suspendării omului de afaceri devenit politician. Detalii are Liliana Barbăroșie.

Comuniştii afirmă că deţin informaţii potrivit cărora Vlad Plahotniuc ar fi urmărit de Interpolul din Italia pentru presupuse afaceri murdare desfăşurate în această ţară. Dar cum de mai multe săptămâni ei nici măcar nu au reuşit să iniţieze o dezbatere parlamentară pe acest subiect, decizia speaker-ului de a pune astăzi la vot cererea de demitere a adjunctului şi colegului său de partid i-a luat uşor prin surprindere.

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin se întreba chiar la un moment dat dacă nu cumva această dezbatere i-ar face mai mult bine decât rău vice-speaker-ului, adăugându-i popularitate, fie şi negativă. Dar iată cum au explicat, pe rând, de la tribuna parlamentului, deputaţii comunişti nevoia acestei demiteri.

Iurie Muntean în 2010
Iurie Muntean în 2010
Iurie Muntean: „Cetăţeanul Vladimir Plahotniuc este adept al valorilor europene numai prin conturile sale din ţările străine, dacă nu mă înşel, în jur de 60, alte active pe persoane terţe, precum şi prin multiplele paşapoarte eliberate de alte ţări, chestiuni discutate pe larg în presa europeană.”

Alexandr Petcov: „Există informaţii care pun la îndoială imaginea Republicii Moldova. Există informaţii certe, deja confirmate, că protagonistul acestui scandal nu s-a prezentat într-o judecată peste hotare pentru faptul că ar fi a doua persoană în stat.”

Nici liberalii, nici liberal-democraţii nu au sprijinit demisia cerută de opoziţie şi, probabil, nici nu au avut de gând pentru că nu o votase nici ieri, când proiectul comuniştilor ajunsese în comisii. Apărându-şi colegul, democraţii s-au declarat convinşi că atacându-l, opoziţia ţinteşte de fapt în trăinicia coaliţiei.

Dumitru Diacov
Dumitru Diacov
Dumitru Diacov: „Noi vom duce mandatul actualului Parlament, pentru că avem angajamente faţă de popor şi nici o încercare de a stimula conflict în cadrul partidului,a alianţei, nu se va solda cu succes.”



Marian Lupu: „Pentru ei contează învinuirea, pe urmă du-te şi te spală. Există toate probele nevinovăţiei lui Vlad Plahotniuc şi colegii de alianţă le-au văzut, de aceea au dat dovadă de consolidare.”

Vlad Plahotniuc afirmă la rândul său că PCRM-ul nu-i poate ierta contribuţia la crearea alianţei de guvernare şi că aceştia ar fi geloşi pe succesul său obţinut între timp în politică: „Am sprijinit venirea la putere a partidelor democratice şi nu regret. Un motiv al campaniei PCRM împotriva mea este distrugerea alianţei şi generarea a unor noi crize, pentru că asta e unica şansă de a-şi salva partidul de la dezastru.”

De altfel, nici o sursă oficială nu a confirmat deocamdată că vice-speakerul Vlad Plahotniuc ar avea probleme cu legea în vreo ţară europeană. Chiar şi comunistul Vladimir Voronin a recunoscut astăzi că nu operează decât cu informaţii din presa străină. Aşadar, cererea de demisie se pare că nu avea argumente, iar „betonul” alianţei, vorba liberalului Mihai Ghimpu, a rămas beton.
Previous Next

XS
SM
MD
LG