Linkuri accesibilitate

O lege respectată de toți radiodifuzorii din Moldova ar trebui să fie respectată și de cei din Transnistria


Moldova - Chisinau, TV parabolic antennas, 11Oct2009
Moldova - Chisinau, TV parabolic antennas, 11Oct2009

Interviu cu Ludmila Vasilache, CCA.


Europa Liberă: Ce procedură ar trebui să treacă televiziunile din zona transnistreană pentru a fi difuzate aici, în partea dreaptă a Nistrului?

Ludmila Vasilache: „Din păcate codul audiovizualului nu prevede o procedură specială pentru televiziunile din Transnistria, nu există nici o prevedere în codul audiovizualului. Nu prea văd cum am putea noi, cei din CCA să monitorizeze și să sancționeze pe acest radiodifuzor dacă va avea abateri de la prevederile codului audiovizualului.

De aceea, cred că vă crea un șir de probleme și va crea și un precedent care nu știu cum va fi până la urmă soluționat, pentru că, dacă o televiziune care se retransmite nu respectă toate prevederile codului atunci de ce celelalte ar trebui să le respecte, cred că din acest motiv, până la urmă nu a fost retransmisă televiziunea de stat din Transnistria in partea asta a Nistrului.

Dar până la urmă poate exista un acord de liberă retransmisie, dar acest acord trebuie semnat de guvern, și dacă ei ar trebui să ia licență de la Consiliul Coordonator al Audiovizualului atunci ar trebui să respecte absolut toate articolele din codul audiovizualului.”

Europa Liberă: Vreți să spuneți că singurele rigori pentru televiziunile de acolo ar fi să obțină o licență aici și să respecte codul audiovizualului?

Ludmila Vasilache: „Da, dar nu cred că e posibil, pentru că vă dați seama ce înseamnă codul audiovizualului, dacă citiți articol cu articol, ceea ce ține de patrimoniul lingvistic, patrimoniul național, independența editorială, și cum putem noi aici să verificăm sau să sancționăm, pentru că nimeni nu o să ne ia în seamă, cu sancțiunile sau cu monitorizările noastre de aici.”

Europa Liberă: Pe parcursul anilor au venit cereri din partea televiziunilor de acolo, cu inițiative de a difuzași în partea dreaptă a Nistrului?

Ludmila Vasilache: „Din câte cunosc eu, nu, ceea ce am auzit deja la nivel guvernamental, se discută lucrurile astea. Ei au permis la un moment dat să fie retransmisă Moldova 1 și Publika, apoi au sistat Publika, pentru că, mă rog, pun condițiile lor. Eu cred că aici ține de voința și de diplomația celor de la putere care pot probabil să semneze, dacă e atât de important acest lucru, acest acord de liberă retransmisie.”

Europa Liberă: Un eventual acord de liberă transmisie, oarecum le-ar da libertate să transmită aici programul lor, fără a fi penalizați pentru unele abateri de la cod?

Ludmila Vasilache: „Așa este, dar acest acord de liberă retransmisie de obicei se semnează între guvernele a două țări, dacă noi nu recunoaștem Transnistria ca țară, ca stat aparte, atunci cum am putea noi să semnăm acest acord de liberă transmisie cu așa-spusa guvernare din Transnistria.”

Europa Liberă: S-a mai discutat această problemă, au evoluat cumva negocierile sau propuneri din partea ambelor părți?

Ludmila Vasilache: „Din câte știu în ultimul timp a apărut această problemă, la noi, la CCA se discuta mai mult că cei de pe malul stâng și drept al Nistrului, chiar și din partea asta a Nistrului nu prea recepționează radiourile și televiziunile de la Chișinău, veneau cu plângeri că în afară de ceea ce se transmite în Transnistria nu prind nimic. Și noi am încercat să soluționăm parțial această problemă dar cred că încă mai există mult de lucru, să facem ca lumea să poată, cel puțin recepționa radiourile de la Chișinău.”

Europa Liberă: Să ne spuneți, Consiliul Coordonator al Audiovizualului de aici cunoaște numărul televiziunilor de acolo sau se interesează cineva de programul lor, ce transmit pentru populația locală?

Ludmila Vasilache: „Până acuma nu ne-a interesat acest lucru, pentru că am spus că nu sunt sub incidența codului și a legilor din Republica Moldova dar am văzut câte ceva pe internet. Să nu uităm că acolo există chirilica, alfabetul chirilic se scrie, se pronunță în anumite feluri, mai mult în limba rusă, e o problemă, dar, mă rog, cred că până la urmă poate fi soluționată dacă va exista dorință din ambele părți.”

Europa Liberă: Vedeți dumneavoastră o soluţie pentru această problemă, să recepționăm aici posturi de televiziune, de acolo, din Transnistria?

Ludmila Vasilache: „Eu cred că este o problemă foarte mare, care , dacă până la urmă se va hotărî, vor decide totuși că trebuie retransmis acest post, această televiziune de stat din Transnistria, va crea o multitudine de probleme și întrebări.”

Europa Liberă: La moment pârghiile consiliului coordonator al audiovizualului nu se răsfrâng asupra televiziunilor de acolo și nu pot fi controlate, monitorizate?

Ludmila Vasilache: „Categoric nu, până la urmă ar trebui să respecte această lege, dacă o respectă toți radiodifuzorii din Republica Moldova ar trebui să o respecte și cei din Transnistria, pot ei să facă acest lucru, astăzi nu prea cred.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG