Linkuri accesibilitate

„Băsescu nu s-a schimbat, seamănă vânt și culege furtună” (A. Mungiu/România liberă)


Un scenariu nerealist: Victor Ponta „băiat bun” (A. Pora/„22”).


Presedintele Traian Basescu a facut ieri noi declaratii pe tema coruptiei si a statului de drept. Alina Mungiu-Pippidi le comenteaza in Romania libera. Ea lauda, mai intai, intelepciunea lunilor de tacere pentru care a optat seful statului si recunoaste indreptatirea avertismentelor lui.

Intr-adevar, exista mari riscuri legate de castigarea alegerilor parlamentare din 9 decembrie de catre Uniunea Soical-Liberala. Cel mai mare este că Romania va fi guvernata de acelasi Parlament, din care cel putin un sfert isi incheie mandatul in alt partid decat cel cu care au intrat, iar majoritatea parlamentarilor candideaza in alte colegii decat cele care i-au trimis in legislativ. Nu interesul cetatenilor este deci slujit, ci interesul personal de a obtine un nou mandat de patru ani.

Alina Mungiu nu se indoieste ca USL va castiga cu peste 50%, pentru simplul motiv ca electoratul nu are o alternativa viabila la USL. E de acord cu parerea presedintelui ca Victor Ponta, actualul prim ministru social-democrat, nu e o varianta buna pentru Romania, dupa alegeri. Cu viziunea lui politica, Ponta ar compromite total acordarea fondurilor europene, intrarea tarii in spatiul Schenghen, dar mai ales ar pune in mare pericol institutiile care au inceput sa controleze in domeniul coruptiei: Directia Nationala Anticoruptie, Agentia Nationala de Integritate, Consiliul Superior al Magistraturii.

Toate acestea sunt riscuri reale, admite Alina Mungiu-Pippidi, care il acuza insa pe presedinte ca nu a facut nimic pentru contracararea lor. Drept exemplu, sugereaza că de la Cotroceni a venit ideea ca procurorii foarte buni sa nu candideze pentru sefia DNA si ANI. Daca conteaza pe o presiune din afara tarii, se inseala. Tot ce a fi obtinut cu discursul de ieri seara ar fi sa fixeze in ochii occidentului proasta imagine a Romaniei. „Basescu nu s-a schimbat, seamana vant si culege furtuna”, suna concluzia acestui articol din Romania libera.

In Revista 22, Andreea Pora analizeaza ipoteza unui Victor Ponta „baiat bun”, dispus la o coabitare de doi ani cu presedintele, pe principiile valabile in spatiul european. Scenariul e nerealist, crede omentatoarea. Chiar daca se arata mai interesat decat partenerii sai de coalitie, Crin Antonescu si Dan Voiculescu, sa castige in ochii Occidentului, premierul Ponta urmareste de fapt un scop comun cu cei doi: modificarea Constitutiei, astfel incat sa-i permita anihilarea autonomiei unor structuri, precum Curtea Constitutionala sau Consiliului Superior al Magistraturii. Ca sa reuseasca. are nevoie ca de apa de sprijinul lui Crin Antonescu si al lui Dan Voiculescu. Deci varianta Victor Ponta pe cale de a deveni „the good guy” (baiatul bun) nu este, spune acest articol din revista 22, decat un scenariu nascut din disperare.
XS
SM
MD
LG