Linkuri accesibilitate

Forumul de afaceri moldo-rus: politicul prevalează sau dictează şi economicului


Vlad Bercu: „Federaţia Rusă este printre primele zece ţări în care ne exportăm producţia”.


Vin ruşii la Chişinău. De această dată pentru Forumul economic moldo-rus. Reuniunea va întruni oficialităţi şi oameni de afaceri din Federaţia Rusă şi Republica Moldova, inclusiv regiunea ei transnistreană. Forumul va dura trei zile, în context cu şedinţa Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de cooperare comercial-economică. Ce aşteptări cultivă organizatorii unui asemenea format de comunicare şi ce se poate schimba în raporturile economice, comerciale dintre cele două ţări? Răspunsuri în discuţia cu analistul economic Vlad Bercu.

Europa Liberă: Bună dimineaţa, dle Bercu şi „Zdravstvuite!”, cum se va auzi frecvent în următoarele câteva zile în locurile de desfăşurare a Forului moldo-rus şi a şedinţei Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de cooperare comercial-economică. Pentru început, haideţi să precizăm ce rost au şi ce decid comisiile interguvernamentale de cooperare comercial-economică, inclusiv cea moldo-rusă care se întruneşte acum la Chişinău?

Vlad Bercu: „Aş vrea să spun în primul rând că Republica Moldova are comisii interguvernamentale cu mai multe ţări, nu numai cu Rusia, dar şi cu România, Belorusia, Ucraina Polonia, care se reunesc frecvent în una din capitalele acestor ţări. La aceste comisii se discută probleme curente, se caută soluţii şi rareori sunt semnate nişte documente oficiale.

Să ne amintim că în martie anul trecut, când la Moscova a avut loc şedinţa precedentă a comisiei mixte moldo-ruse, au fost examinate şapte subiecte, inclusiv problema gazelor, problema exporturilor de produse alcoolice pe piaţa rusă, problema migraţiei. Unele din aceste probleme, să spunem aşa, au fost soluţionate, în corespundere cu protocolul semnat la Moscova, după încheierea şedinţei. De exemplu, deschiderea unor noi terminale pentru exportul de vinuri moldoveneşti, deja avem patru, atunci aveam două; a fost semnat acordul în domeniul agroindustrial şi a migraţiei.

Pe de altă parte, în deciziile sau în realizarea acestor decizii a comisiilor mixte intervine deseori factorul politic, ca de exemplu la şedinţa comisiei de la Moscova s-a convenit, citez din document: „pentru dezvoltarea colaborării în complexul termo-energetic părţile au convenit măsuri coordonate în vederea negocierii contractului de livrare în tranzit a gazelor naturale.” Dar, în octombrie, Republica Moldova a aderat la Pachetul III energetic şi aceste „măsuri coordonate” au devenit „măsuri necoordonate” şi discuţiile au fost stopate.

Europa Liberă: Forumul care se va desfăşura în contextul şedinţei comisiei respective este numit drept unul investiţional şi care-şi propune potrivit organizatorilor să promoveze oportunităţile investiţionale ale Republicii Moldova. Deja însă am citit aprecieri sceptice despre atragerea investiţiilor ruseşti. Dumneavoastră cum credeţi, vor da năvală investitorii ruşi după ce vor auzi la acest forum şi după ce vor vedea R. Moldova?

Vlad Bercu:
„De fapt, acest forum face parte dintr-o serie de forumuri pe care doreşte să le organizeze guvernul republicii Moldova, deci chiar recent a avut loc un forum moldo-român, american, dar să nu ne facem iluzii şi cred că sunt inutile discuţiile că va urma sau nu un val de investiţii în Republica Moldova. Dar ele, aceste evenimente, sunt foarte importante.

În primul rând, chiar Ministerul economiei spune că el nu are aşteptări că mâine se va schimba situaţia cu investiţiile şi vor veni investiţii ruseşti masive. El spune că forumul este pentru schimb de informaţii. Deci, lumea vine, oameni de afaceri ruşi vin la Chişinău, ei vor afla ce doresc, ce condiţii oferă pentru investiţii autorităţile, cu toate că eu cred că ştiu ei ce condiţii oferă, că se informează ei.

În al doilea rând, vor fi prezentate unele oportunităţi de investiţii, vor fi duşi în excursii pe la zonele economice libere, parcurile industriale, Podul internaţional Giurgiuleşti, deci vor avea posibilitatea să afle informaţia, să construiască nişte relaţii cu oamenii de afaceri din republica Moldova, iar viitoarele contracte de investiţii abia urmează să fie negociate. Un contract de investiţii nu se negociază întro zi-două.”

Europa Liberă: În general cum pot fi caracterizate raporturile economic-comerciale între Rusia şi Republica Moldova la ora actuală? Am văzut, de exemplu, date statistice care arată că în ianuarie-septembrie 2012 livrările către Federația Rusă s-au majorat faţă de anul trecut, aceeaşi perioadă cu peste 10%.

Vlad Bercu:
„Da, este adevărat că s-au majorat şi poate cu excepţia Belorusiei sau a Kazahstanului, unde creşterile au fost la fel de mari, Federaţia Rusă printre primele zece ţări în care exportăm producţia a avut cea mai mare creştere, dar e o creştere să spunem aşa de conjunctură. Este un colac de salvare în situaţia în care Europa este în criză, a scăzut cererea, a scăzut consumul şi, evident, că au scăzut şi exporturile moldoveneşti spre UE. Vedem numai scăderi, în Italia, Polonia, România şi alte ţări. Deci, este o evoluţie de moment, să spunem aşa, sau o evoluţie de conjunctură, când criza a lovit mai puţin în est decât în vest.”

Europa Liberă: Percepţia simplistă a omului mai puţin apropiat de economie este că moldovenii duc în Rusia vin, fructe şi legume, în timp ce ruşii aduc aici gaze naturale. Aşa e sau realitatea este mai complexă şi colorată?

Vlad Bercu:
„Chiar ieri mă uitam pe statistici şi noi, care credem că ducem pe piaţa rusă numai băuturi alcoolice şi vorbim, iar noi jurnaliştii scriem despre asta, numai despre exportul de băuturi alcoolice. Am constatat de fapt că principalul produs moldovenesc exportat în Rusia sunt fructele şi nucile. Deci, în ultimii trei ani aceste produse sunt pe prima poziţie. Abia pe locul doi în 2010 venea băuturi alcoolice, iar în 2011 băuturile alcoolice erau pe locul şase.

Mai exportăm medicamente. De fapt, medicamentele în fond sunt reexport, îmi vine greu să spun ce ar însemna asta şi de unde luăm medicamente pentru a le reexporta în Rusia. Pe urmă exportăm şi maşini, aparate, dispozitive, mobilă. Din Rusia aducem nu numai gaz, dar aducem, straniu, şi produse agroalimentare, şi produse ale industriei chimice, deci probabil chimicale pentru agricultură, maşini şi aparate”

Europa Liberă: Exporturile spre UE presupun închinarea în faţa unor standarde. Spre Rusia rămân aceleaşi exigenţe pentru calitate?

Vlad Bercu:
„Ca să nu fac speculaţii, mă voi referi la declaraţia ministrului economiei făcută acum un an. El a spus că de fapt în Rusia standardele sunt cu mult mai dure decât în UE. Deci, Rusia se modernizează, inclusiv controalele de laborator, aplicarea unor standarde. Rusia exportă în UE şi importă din UE. Deci, nu putem vorbi de nişte diferenţe foarte mari între standardele aplicate în Rusia şi UE. Ceea ce se întâmplă uneori este factorul politic iarăşi.”

Europa Liberă: Dar invers? Cât de atenţi la calitatea importurilor din Rusia sunt moldovenii?

Vlad Bercu:
„Și moldovenii în negocierile acordului de liber schimb cu UE fac multe schimbări şi în acest domeniu, deci legislaţie, aplicarea unor standarde. Este adevărat că ne mişcăm foarte lent, dar ne mişcăm înainte.”

Europa Liberă: Cineva spunea că între Rusia şi Republica Moldova nu există probleme economice, ci doar politice? Este politicul chiar hotărâtor în acest sens? Aţi pomenit şi dvs. de câteva ori acest aspect.

Vlad Bercu:
„Ar fi îndeajuns să urmărim ce urmează după unele declaraţii ale politicienilor. Deci, imediat sunt întoarse unele loturi de vinuri sau de alte produse. De multe ori politicul prevalează sau politicul dictează şi economicului. Deşi, cred că în problema vinurilor au fost şi chestiuni economice sau noi am început să acordăm mai puţină atenţie calităţii.”
XS
SM
MD
LG