Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu a spart tăcerea (EvZ, România liberă, Hotnews)


Asaltul puterii asupra instituţiilor continuă (Contributors)

Iesirea la rampa a presedintelui Traian Basescu, dupa o foarte lunga tacere, a aprins presupunerile comentatorilor de presa. Seful statului a facut ieri o declaratie pe tema celor trei membri liberali ai guvernului acuzati de incompatibilitate de catre Agentia Nationala de Integritate. Multi au vazut in aceasta interventie o incercare de a veni in sprijinul Partidului Democrat Liberal, mai ales dupa ce deputatul de Vrancea Alin Trasculescu a fost pur si simplu prins in flagrant de luare de mita.

Presa de ieri exprima firave sperante că premierul social-democrat Victor Ponta ar putea alege sa-i demita pe incompatibili. Dan Andronic spune insa azi, in Evenimentul zilei, ca declaratia lui Traian Basescu mai mult a stricat. Ea va fi interpretata ”ca o intrare în joc, în plină campanie electorală, iar USL, împreună cu liderii săi va strânge rândurile”.

Laurentiu Mihu se intreaba intr-un comentariu din Romania libera cum a fost posibil ca verificarile facute de comisia de etica a Partidului Democrat Liberal sa nu depisteze afacerile necurate ale deputatului Alin Trasculescu, de la Vrancea. Le-a depistat, dar dintre cei cinci membri ai comisiei de etica conduse de Monica Macovei numai doi au votat pentru scoaterea lui de pe lista de candidati pentru Parlament. Inca mai ciudat este ca alianta de la putere, Uniunea Social Liberala, a tratat cu manusi acest caz, observa Laurentiu Mihu.

Intr-o analiza realizata pentru Hotnews de Cristian Pantazi si Dan Tapalaga, campania electorala pentru alegerile parlamentare este asezata sub sase mari mize. Atingerea sau ratarea lor va desena viitorul Romaniei. Este vorba despre miza energetica, constand in scaderea dependentei de gazele rusesti, despre miza politica, reductibila la procentul cu care USL va castiga alegerile – peste sau sub 50%, despre miza statului de drept si cea europeana, in conditiile in care Europa nu mai e dispusa sa inghita masurile de subordonare politica a institutiilor. Se adauga miza militara, referitoare la relatia Romaniei cu NATO, respectiv Statele Unite si problema scutului antiracheta, dar si o miza personala, in care ar fi antrenati foarte multi oameni politici, dupa ce justitia a trimis in inchisoare mai multi fosti si actuali demnitari.

Intre timp, asaltul asupra institutiilor continua. Serban Pretor scrie pe site-ul contributors despre intentia actualei puteri de a-si subordona fortat Consiliul National al Audiovizualului. Aici ar fi vorba despre ultimul act din procesul de preluare a controlului asupra mass media. El a inceput cu mai multi ani in urma, prin intermediul legislatiei referitoare la mass media, si care a favorizat televiziunile private, aservite politic, precum trustul Intact condus de Dan Voiculescu, in detrimentul televiziunii publice.
XS
SM
MD
LG