Linkuri accesibilitate

Victime colaterale ale războiului contra delicvenților romi în Bulgaria


La intrarea în satul Koilovți - „Bine ați venit în Koilovți, localitate cu o organizație și disciplină a circulației”.
La intrarea în satul Koilovți - „Bine ați venit în Koilovți, localitate cu o organizație și disciplină a circulației”.

Cinci cetățeni francezi au fost bătuți de doi frați și un polițist în civil - paznicii recoltei din satul Koilovți, regiunea Plevna.


In noaptea de 15 spre 16 octombrie cinci cetățeni francezi, prezentați inițial de către Ministerul bulgar de Interne drept sportivi amatori, au fost bătuți de doi frați și un polițist în civil - paznicii recoltei din satul Koilovți, regiunea Plevna. Cei cinci au avut nenorocul de a-și deschide corturile într-o holda cu lucernă vizitată des de hoții romi dintr-un sat vecin.

Culoarea bronzată a pielii a devenit un alt factor care a contribuit la agravarea conflictului. Paznicii au crezut că au de a face cu romi și nu au fost impresionați de franceza oaspeților și de echipamentele lor sofisticate. Doi francezi au fost împușcați cu sare în picioare, unul a rămas cu nasul spart iar ceilalți au luat-o la fugă după ce au încasat mai multe lovituri.

A doua zi, a intervenit ambasada Franței de la Sofia. Atasatul militar i-a scos pe cei trei din arest, in timp ce cei doi fugari ieseau tiptil din țara, se pare cu set de acte false.

Ziarul francez „Le Point” a adus clarificări. Cei cinci făceau parte din Departamentul Acţiune al Serviciului de Informaţii Externe. A fost vorba de un exerciţiu: doi dintre membrii echipei au fost paraşutaţi în timpul nopţii în zona Dunării şi au aterizat lângă Plevna, unde erau aşteptaţi de ceilalţi trei, care intraseră în Bulgaria prin aeroportul din Sofia.

Echipamentul de comunicații, de orientare, parașutism și scufundare autonomă au venit în sprijinul ipotezei că misiunea falsilor turiști era să testeze capacitatea României de a apăra spațiul Schengen în zona frontierei cu Serbia pe Clisura Dunării.

Autoritățile locale au crezut inițial că este vorbă de teroriști. După intervenția Ambasadei franceze, Țvetan Țvetanov, ministrul bulgar de interne, a declarat însă că cei arestați sunt oameni care iubesc sporturile extreme, au nevoie de adrenalină, nu au comis nici-o infracţiune, din contră, au fost victimele agresiunii.

Totul e bine când se termină cu bine: în urma dialogului dintre Sofia şi Paris, cazul a fost clarificat iar membri comandoului au ajuns acasă. Localnicii însă afirmă și acum că străinii au fost spioni sau chiar terorişti care se pregăteau să atace centrala nucleară de la Kozlodui sau combinatul chimic de la Turnu Măgurele.
Previous Next

XS
SM
MD
LG