Linkuri accesibilitate

Pe bulevardul Dacia, cu viteza avionului supersonic


Reevaluarea recentă a Poliţiei Rutiere nu va genera transformări halucinante.



Cum mai decurge oare foarte mediatizata reevaluare a Poliţiei Rutiere? M-am întrebat acum cîteva zile, cînd au avut loc mai multe accidente rutiere soldate cu morţi şi răniţi. Mă întreb şi acum, stimaţi ascultători. Şi o să vă explic imediat de ce.

Duminică, mergeam pe trotuarul bulevardului Dacia din capitală cînd doi indivizi, călare pe motociclete, au zburat pe lîngă mine, băgîndu-mă în sperieţi. Motocicletele alea se deplasau cu o viteză năucitoare şi păreau nişte avioane supersonice. Pe deasupra, produceau un zgomot infernal, asurzitor. Era ora 16.07 şi mărturisesc, stimaţi ascultători, că am rămas cîteva clipe ţintuit locului, uitîndu-mă, cu ochii boldiţi, în urma motocicletelor supersonice care s-au făcut nevăzute cît ai zice peşte.

M-am simţit brusc foarte prost, m-am simţit aşa de parcă un huligan îmi umflă moaca într-un gang întunecos şi nimeni, absolut nimeni, nu mă poate salva. În cazul de faţă, ar fi trebuit pe semne să mă salveze Poliţia Rutieră. Dar unde erau poliţiştii? I-au oprit ei oare pe vitezomanii cu motociclete huruitoare? I-au amendat oare şi le-au tăiat pofta de a mai merge cu viteze uluitoare pe străzile capitalei? Nu am un răspuns la întrebările astea. Şi mă tem că nici Poliţia Rutieră reevaluată nu-l are.

Zilele astea presa cu un anume specific a publicat confidenţele unor vedete recente care, fireşte, au automobile şi care, fireşte, mai încalcă din cînd în cînd regulile de circulaţie. O vedetă cu voce catifelată a recunoscut că a fost prinsă la volan în stare de ebrietate, eveniment despre care vorbeşte în felul următor: „Se întîmplă cum se întîmplă de obicei. Nu vreau să comentez şi să discut despre asta pentru că este viaţa mea personală. Chiar dacă sînt o persoană publică, cred că avem şi noi nevoie de spaţiul nostru”.

Cum declaraţia asta a vedetei nu conţine mari regrete pentru fapta săvîrşită, e de presupus că ea ar putea să-i încurajeze pe ageamiii cu maşini, în loc să-i responsabilizeze. La urma urmei, nimic extraordinar nu e. „Se întîmplă cum se întîmplă de obicei”, vorba vedetei.

Revenind la reevaluarea recentă a Poliţiei Rutiere, e limpede de pe acum că ea nu va genera transformări halucinante. Mai sînt multe de făcut, prea multe.
XS
SM
MD
LG