Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.


Astăzi se încheie aici, la Praga, a 58-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare NATO. Republica Moldova, țară neutră, dar angajată în relație de parteneriat cu Alianța Nord-Atlantică, a fost reprezentată de o delegație condusă de deputatul Alexandru Cimbriciuc, din care a făcut parte și liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

La Chișinău continuă misiunea de evaluare din partea FMI care verifică cât de bine și-a îndeplinit Republica Moldova sarcinile pentru deblocarea unei noi tranșe, ultima, din împrumutul de jumătate de miliard de dolari convenit în ianuarie 2010. La începutul vizitei delegației condusă de Nikolai Gheorghiev premierul Vlad Filat a spus că Republica Moldova va cere un nou împrumut, după expirarea actualui acord, fără să precizeze însă vreo sumă.

Secretarul de stat al Statelor Unite, Hillary Clinton, a pornit în ceea ce ar putea fi ultimul ei turneu diplomatic important, dacă nu acceptă cumva să rămână în funcție și în al doilea mandat al președintelui Barack Obama.
Clinton va vizita Australia și Asia de Sud-Est. Escala cea mai plină de semnificații va fi în Mianmar, țară cu un trist trecut dictatorial care a început reforme democratice cu sprijinul puternic al puterilor occidentale. Un semnal fără echivoc al acest sprijin este faptul că în Mianmar Clinton îl va acompania pe șeful ei, președintele Barack Obama.

În orașul ucrainean Harkov ar putea începe astăzi în sfârșit al doilea proces al fostului premier Iulia Timoșenko, acuzată de data aceasta de evaziune fiscală pe vremea când conducea în anii 90 o firmă energetică. Procesul a fost amânat de mai multe ori, ultima dată la 15 octombrie, din cauza problemelor de sănătate ale acuzatei, aflată în închisoare în urma sentinței de anul trecut.

Noul premier al Georgiei, Bidzina Ivanișvili, își continuă prima vizită oficială în străinătate de la câștigarea alegerilor din octombrie. La Bruxelles, la sediul UE și la cel al Alianței Nord-Atlantice, drumurile lui Ivanișvili s-ar putea intersecta astăzi cu cele ale marelui său rival, președintele georgian Mihail Saakașvili.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG