Linkuri accesibilitate

Poliţia Rutieră vânează funcţionarii beţi


Şeful Poliţiei Rutiere propune majorarea amenzilor şi chiar înstrăinarea maşinilor şoferilor beţi.

De la începutul acestui an în Republica Moldova au avut loc peste 2 mii de accidente rutiere, în urma cărora au murit câteva sute de persoane. Principalele cauze sunt excesul de viteză, conducerea în stare de ebrietate, precum şi ignorarea regulilor de circulaţie. Ce poate şi cât face poliţia rutieră pentru lupta cu această problemă? Diana Răileanu relatează:

Tot mai frecvent ştirile anunţă că persoane cu funcţii publice sunt amendate de Poliţia Rutieră pentru că au condus în stare de ebrietate. Zilele trecute, de exemplu, Ministerul Apărării de la Bucureşti şi-a rechemat ataşatul militar din cadrul Ambasadei de la Chişinău pentru că a fost prins beat la volan. În alte cazuri - procurori, poliţişti, ofiţeri Anticorupţie, au rămas fără permisul de conducere pentru că au riscat să conducă maşina după ce au consumat câteva pahare de tărie. Angajaţii Poliţiei Rutiere au amendat de la începutul acestui an peste 4 mii de şoferi conducând în stare de ebrietate, menţionează ofiţerul de presă al Serviciului, Antonina Talpă:

„În scopul responsabilizării conducătorilor auto şi reducerii riscurilor pe drumurile publice se duc măsuri de profilaxie dar şi de documentare a şoferilor care au viciul negativ de a se aşeza la volan în stare de ebrietate, deoarece acest viciu poate, deseori, face victime.”

Europa Liberă: Cît de dispuşi sunt şoferii să facă testul de alcoolemie?

Antonina Talpă: „Sunt obligaţi să-l facă, în caz contrar se întocmeşte procedura legală, adică refuzul de a fi supus testului de alcoolemie este urmat de o cauză penală.”

În Republica Moldova, şoferii prinşi conducând în stare de ebrietate plătesc o amendă de până la 10 mii lei, aproximativ 650 de euro, şi li se poate retrage permisul pentru o perioadă de până la 5 ani.

De la directorul general al Dispensarului Narcologic Republican, Mihai Oprea, am fost curioasă să aflu răspunsul la dilema multor şoferi: „O bere sau două?”:

Mihai Oprea: „Cei care conduc maşina nu au dreptul să consume deloc alcool, deci concentraţia de alcool trebuie să fie zero.”

Europa Liberă: Dar dacă omul a consumat azi două pahare cu vin, peste cît timp se poate aşeza la volan?

Mihai Oprea: „După 10-12 ore. Dar în dependenţă de concentraţie şi de cantitatea de alcool consumată, cîteodată şi 12 ore sunt puţine. Sunt mai mulţi factori: dacă omul suferă de hepatită, de ciroză, diabet sau de altă maladie, concentraţia de alcool în sânge se poate păstra pe un termen mai îndelungat.”

Şoferii care cred că sunt rezistenţi la băutură şi că „un păhărel nu-i înmoaie”, de fapt, categoric îşi pun în pericol viaţa, spune medicul Mihai Oprea:

„Omul care este în stare de ebrietate nu păstrează distanţa, nu respectă regulile de circulaţie, capacitatea vizuală, mai ales cea laterală, este diminuată, reacţia psiho-motorică este diminuată, deci absolut toată activitatea mintală şi fizică este diminuată, absolut toată.”

Şeful Poliţiei Rutiere, Sergiu Diaconu, a promis să înăsprească amenzile pentru şoferii care conduc în stare de ebrietate şi chiar să li se înstrăineze temporar maşina în cazul în care nu sunt la prima încălcare. Între timp, penalităţile aplicate în Republica Moldova sunt mai mici în comparaţie cu cele din ţările europene. În Belgia, de exemplu, amenzile pot ajunge până la 11 mii de euro, iar în Italia până la 6 mii de euro.
Previous Next

XS
SM
MD
LG