Linkuri accesibilitate

Realegerea lui Barack Obama este o veste proastă pentru România (România liberă)


Sfânta tinerețe electorală (Evenimentul Zilei)

Realegerea presedintelui Americii, Barack Obama, este o veste proasta pentru tara lui, pentru Europa in general si pentru România in special – scrie Cristian Câmpeanu in articolul sau din „România liberă”. Pentru autor, continuitatea pe care se poate conta in relatia dintre România si Statele Unite nu sta in picioare, cata vreme cei care cunosc cel mai bine situatia tarii, ambasadorul Mark Gitenstein si secretarul de stat american Hillary Clinton, parasesc functiile. Neincrederea lui Cristian Campeanu in folosul pe care l-ar aduce tarii sale administratia Obama are in vedere si viziunea liderului de la Casa Alba, care este una de retragere a Statelor Unite din postura de lider mondial. Mai e si un fel de „exemplu prost” dat Romaniei: ultima campanie electorala din America s-a intemeiat exclusiv pe frica. Alegatorilor le-ar fi fost inculcata frica de capitalism, de asumarea riscurilor, de ziua de mâine, frica de libertate. „Nu este nimic nobil sau generos să le spui americanilor că republicanii şi Mitt Romney vor lua bani de la săraci sau de la clasa de mijloc ca să îi dea la bogaţi, că vor fi lăsaţi fără pensii sau fără asigurare de sănătate”, scrie in „România liberă” Cristian Câmpeanu.

Cu putin inainte de inceperea campaniei electorale din România, Alianta România Dreapta si-a lansat candidatii si programul. O gaselnita a tanarului lider Mihail Neamtu a starnit deja un neplacut scandal. Neamtu a recitat in plen emotionantul poem al lui Radu Gyr „Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane”, o poezie de inchisoare adresata simbolic taranului roman. Radu Gyr a fost insa legionar, drept care s-au sesizat voci politice, organizatii nonguvernamentale si organizatii de monitorizare a manifestarilor de antisemitism. ARD a trebuit sa se delimiteze de Mihail Neamtu, iar acesta - sa se explice public. Daca ieri Grigore Cartianu, de la „Adevărul”, considera o prostie suprareactia la acest detaliu, astazi, Silviu Sergiu gaseste in „Evenimentul zilei” ca liderul noului partid Forta Civica a gafat. „Sfânta tinerețe electorală” – este titlul acestui articol.

Timp de o luna, Romania se va afla in campanie electorala, iar Mircea Cartarescu exprimă deja in „Evenimentul zilei” asteptari pesimiste. Desi este cel mai mare castig dupa1990, libertatea cuvantului, spune el, a devenit ”libertate de a minţi, de a manipula, de a calomnia, de a şantaja, de a-ţi etala prejudecăţile şi clişeele”. ”Televiziunile de scandal şi tabloidele au împins invadarea spaţiului privat până la limite dezgustătoare”. Calomnia este azi la ordinea zilei azi, si nicio institutie a statului nu te poate apara de ea, este convingerea lui Cartarescu.
XS
SM
MD
LG