Linkuri accesibilitate

La Chișinău în Parlament s-a făcut o comisie de verificat o comisie de verificat averi


Membrii celor două comisii ar urma să-şi verifice averile unii altora.Speakerul Marian Lupu i-a luat și el apărarea lui Anatolie Donciu, șeful proaspetei Comisii Naționale de Integritate care trebuie să verifice averile demnitarilor. „Ziarul de Gardă” a dezvăluit că cel ales să-i controleze pe alții, nu-și poate justifica propria avere - Donciu are o casă impunătoare la Chișinău, aflată lângă un teren public pe care l-a îngrădit și îl folosește drept curte. Vineri, Marian Lupu le-a spus jurnaliștilor că nu citește ziarele, dar că presa poate face dintr-un om o cârpă în 5 secunde. Pe fundalul scandalului, majoritatea parlamentară a decis totuși să înființeze încă o comisie care să verifice post-factum declarațiile de avere ale Comisiei Naționale de Integritate. Se vor verifica oare aceste comisii una pe alta după principiul: ce ție nu-ți place altuia nu-i face? Relatează de la Chișinău Liliana Barbăroșie.

Membrii celor două comisii, cea de integritate şi alta creată astăzi din rândul deputaţilor, ar urma să-şi verifice averile unii altora. Tocmai această contradicţie stârneşte neîncredere, mai ales pe fondalul suspiciuni care există în legătură cu averea proaspătului şef al CNI. Aşa că opoziţia comunistă a evitat astăzi să-şi delege reprezentanţi în comisia specială parlamentară, iar deputata Maria Postoico ne-a explicat motivul:

„Noi trebuie să discutăm în cadrul fracţiunii dacă este legal şi etic să participăm la această comisie. Poate trebuie să modificăm legislaţia ca să prevedem un alt mecanism…”

Întrebaţi dacă cred în eficienţa unor astfel de verificări, deputaţii majorităţii au încercat cu toţii să sugereze că nu ar exista altă soluţie. Vice-preşedinta parlamentului, liberal-democrata Liliana Palihovici:

„Dacă judecăm după principiul acesta, ce trebuie să facem? Să aducem dintr-o ţară străină, din Europa membrii comisiei? Eu consider că trebuie să pornim de la principiul încrederii faţă de membrii comisiei…”

Şeful grupului parlamentar al liberalilor, Ion Hadârcă:

„Adică ce, vreţi să admitem că cutare sau cutare nu-şi vor exercita funcţiile? Ba, dimpotrivă, sunt cu toţii profesionişti… Noi am dorit crearea acestei comisiei sau nu? După care altă formulă vreţi săm existe ea?”

Democratul Marian Lupu, preşedintele parlamentului, a mers mai departe şi l-a apărat pe şeful CNI, chiar dacă acesta recunoaşte într-un recent interviu oferit ziarului care i-a dezvăluit averea că datele invocate de jurnalişti nu ar fi greşite:

„Nu am timp să citesc ziare. Dar faptul că în politicul moldovenesc şi în mediul informaţional moldovenesc un om poate fi făcut cârpă timp de cinci secunde, asta eu ştiu. Eu nu sunt genul de persoană care să vorbesc despre integritatea unei persoane care nu s-a manifestat încă.”

Marian Lupu nu este singurul lider al alianţei care l-a apărat pe fostul procuror ajuns în fruntea CNI. Anterior, liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, pretindea şi el că „Ziarul de Gardă” l-ar fi discreditat neîntemeiat pe şeful de la CNI, motiv din care a fost criticat de organizaţiile neguvernamentale de media. „Ziarul de Gardă” a publicat însă ieri un interviu cu Anatolie Donciu. Faţă cu probele documentare ale jurnaliştilor, acesta recunoaşte, printre altele, că ei au greşit doar când au scris că are doi câini în curte, deşi ar avea doar unul. Şeful CNI nu a putut explica nici de ce a obţinut de la primărie un teren pentru casă, având la acel moment spaţiu locativ, nici de ce figurează ca proprietar al unui alt teren înregistrat la cadastru. Lucruri care ar urma să fie elucidate acum de comisia parlamentară. Dar cum şi verificările acesteia ar putea dura mai mult timp, nu este limpede când CNI ar putea începe efectiv să funcţioneze.
XS
SM
MD
LG