Linkuri accesibilitate

Detalii despre atacul iranian asupra unui avion de recunoaștere american fără pilot


Avion de recunoaștere american teleghidat.

Purtătorul de cuvînt al Pentagonului: „Ne vom proteja interesele în zonă, prin mijloace diplomatice sau militare.”


Statele Unite au informat că aviaţia iraniana a încercat să doboare, fără succes, un avion american de recunoaștere fără pilot, o așa-numită dronă, care făcea un zbor de supraveghere deasupra Golfului Persic, dar în afara apelor teritoriale iraniene. Ileana Giurchescu rezumă relatările corespondenţilor Europei Libere pe acest subiectStatele Unite au precizat că incidentul a avut loc pe 1 noiembrie, cu aproape o săptămână înainte de alegerile prezidenţiale americane. Nu s-a dat publicităţii nici o informaţie, primele declaraţii oficiale au fost făcute joi, după ce apăruseră speculaţii legate de incident.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Little a declarat că două avioane ruseşti de tip SU 25 au tras mai multe salve asupra avionului american.

Little a precizat că avionul teleghidat s-a întors neatins la bază şi că patrula la 12 mile marine în afara apelor teritoriale iraniene.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a refuzat însă să precizeze dacă se poate vorbi de un „act de război”.

Dar a afirmat că partea americană pleacă de la ideea că avioanele iraniene nu au tras numai focuri de avertisment, ci au tras în scopul de a doborî avionul american.

Statele Unite, a continuat Little, au informat autorităţile iraniene că vor continua zborurile de supraveghere deasupra Golfului Persic, survolând apele internaţionale. „Ne vom proteja interesele în zonă, prin mijloace diplomatice sau militare”, a mai declarat George Little.

În replică, un înalt comandant iranian, citat de agenţia Fars, a declarat că „Republica Islamică se va apăra de orice intervenţie aeriană, terestră sau maritimă” şi că forţele armate sînt pregătite să împiedice pătrunderea oricărui avion străin în spațiul aerian al Iranului.

Militarul iranian nu s-a referit însă direct la incidentul cu avionul teleghidat american.

Pe fundalul tensiunilor internaţionale, provocate de programul nuclear iranian, bănuit că are şi o componentă militară, Statele Unite şi-au întărit în ultimul an prezenţa militară în Golful Persic. Mai ales pentru a proteja traficul prin Strâmtoarea Ormuz, situată la sud de coastele iraniene şi prin care trece cam o treime din petrolul destinat lumii întegi.
XS
SM
MD
LG