Linkuri accesibilitate

„Factura o plătim mereu noi, cetățenii. Inclusiv factura politică” (V. Ciobanu/Adevărul)


„De ce Rusia îşi zăngăneşte armele în Transnistria?” (Jurnal de Chișinău).


Într-un comentariu pentru „Adevărul” scriitorul Vitalie Ciobanu observă că cele trei numiri – la SIS, Centrul Anticorupție și CNI – au dat senzația unor înțelegeri de culise. Ce liniște și armonie ar fi fost printre aleșii poporului dacă presa ar fi tăcut, dacă ONG-urile specializate în monitorizarea fenomenului corupției nu ar fi stârnit tărăboiul, menţionează ironic autorul. La finalul comentariului dl Ciobanu conchide: „politicienii nu-și asumă niciun risc: ei trăiesc din impozitele noastre și în spatele acestui confort asigurat își permit să se ocupe de propriile interese. Factura o plătim mereu noi, cetățenii. Inclusiv factura politică”.

De ce Rusia îşi zăngăneşte armele în Transnistria?”, este titlul editorialului semnat de Nicolae Negru în „Jurnal de Chişinău”. Autorul aminteşte că zilele trecute reprezentanta diplomaţiei de la Tiraspol, Nina Ştanski, a vorbit despre posibilitatea unui nou război pe Nistru. Nicolae Negru sugerează că în spatele acestor declaraţii ar sta Federaţia Rusă. „Care ar fi rostul să echipezi trupele de pacificatori cu armament greu? De ce ar trebui Rusia să-şi întărească potenţialul militar pe malul Nistrului, în pofida angajamentului de a-şi retrage trupele din RM? Oricât de neverosimilă le-ar părea rusofililor noştri, ideea unui război împotriva RM nu poate fi exclusă din calcul”, e de părere editorialistul de la „Jurnal de Chişinău”.

Comentatorul de la aceeaşi publicaţie, „Jurnal de Chişinău”, Petru Bogatu, constată că în mai puţin de un an de zile, dialogul Chişinău-Tiraspol a parcurs întregul drum, de la extaz, în momentul propulsării lui Evgheni Şevciuk în fruntea regiunii separatiste, la agonie, astăzi – în plină încordare politică şi sentimentală la Nistru. În prezent, crede dl Bogatu, relaţiile dintre cele două maluri s-au întors în punctul lor mort în care au şi zăcut aproape două decenii de-a rândul. „Se răscoleşte jăraticul. Se toarnă gaz în foc. Cazanul e încălzit până la temperatura de fierbere ca la un moment dat să sară capacele. Moscovei îi convine dacă nu un incendiu devastator, cel puţin un scurtcircuit în jurul regiunii transnistrene”, opinează Petru Bogatu.

Referindu-se la accidentul de lângă Mereni, unde un tren a spulberat un microbus plin cu pasageri, reporterii publicaţiei „Moldavskie Vedomosti” amintesc că premierul Vladimir Filat în repetate rânduri a solicitat Ministerului Transporturilor rezolvarea problemei prin instalarea barierelor la trecerile de cale ferată. Anatol Şalaru, ministrul de la Transporturi, susţine că va îndeplini cererea premierului după ce instituţiei i se vor aloca un milion de euro, atît susţine funcţionarul ar fi nevoie pentru îngrădirea celor 13 treceri de cale ferată unde în ultimii ani s-au înregistrat accidente grave.

La acelaşi subiect, ziarul „Kommersant Plus” scrie că tragedia de la Mereni ar demonstra cel mai bine incapacitatea autorităţilor de a guverna ţara. „Se crează impresia că guvernanţilor le este indiferent faptul că au murit oameni în urma acelui accident, vedem că nu se grăbesc să instaleze bariere. De fapt, de ce s-ar grăbi Anatol Şalaru să facă acest lucru? A fost numit pe interese politice şi îşi bate capul în primul rînd de propriile probleme şi de cele ale partidului care l-a înaintat în funcţie. Pe cînd nevoile oamenilor pot să mai aştepte”, menţionează reporterii „Kommersant Plus”.

George Damian, de la „Timpul”, crede că pornirile violente ale deputatului comunist Iurie Muntean ar putea pune punct carierei sale de politician. De câţiva ani se aude că Iurie Muntean va fi urmaşul lui Vladimir Voronin – la o primă vedere omul pare să aibă stofă de lider. Doar că a cam încetat să se comporte ca un conducător, constată dl Damian. „Loviturile de pumn ale lui Iurie Muntean au ajuns în rapoartele tuturor ambasadelor – cine va mai dori să poarte negocieri cu un politician care îşi pierde controlul, sau care funcţionează în baza mentalităţii unui băiat de cartier? Sau un alt scenariu: cine îi va încredinţa lui Iurie Muntean vreun mandat de negociere, ştiind că partenerul de discuţie îl poate scoate din sărite cu o înjurătură plasată la momentul oportun?”, se întreabă autorul.
XS
SM
MD
LG