Linkuri accesibilitate

Lovitura bolșevică din 1917 a pus temeliile unui regim represiv și inuman


Pentru tinerele generații ziua de 7 noiembrie nu mai are nici o semnificație, oricât nu s-ar strădui actualul PCRM.


Partidul Comuniștilor a sărbătorit ieri ca în fiecare an aniversarea revoluției socialiste din octombrie depunând flori la monumentul lui Lenin din capitală. Astăzi în vizita lui săptămânală la studioul Europei Libere din Chișinău, istoricul Gheorghe Cojocaru a discutat cu Vasile Botnaru despre semnificația sărbătorii.

Gheorghe Cojocaru: „Dacă pe timpurile guvernării comuniste ziua de 7 noiembrie, ziua revoluției bolșevice din 1917, era un subiect care nu putea să nu ajungă în paginile presei, astăzi, când Partidul Comuniștilor este de doi ani în opoziție, mass media nu mai acordă, practic, atenție acestei date, și nici celor care se declară atașați tradițiilor bolșevice. În special, pentru tinerele generații ziua de 7 noiembrie nu mai are nici o semnificație, oricât nu s-ar strădui actualul Partid al Comuniștilor sau detașamentele noilor comsomoliști, care gravitează în jurul acestuia, să atragă atenția publică asupra locului acestei date în istoria secolului XX.”

Europa Liberă: Totuşi, Partidul Comuniștilor, care are un număr anume de susţinători, în fiecare an se încolonează şi, în şir indian, merge la monumentul lui Lenin casă ţină discursuri apologetice la adresa artizanilor revoluției pe care o declară socialistă. Ce semnificații mai poate avea acest ritual astăzi?

Gheorghe Cojocaru:
„Revoluția bolșevică, care nu are vreo legătură nici cu istoria, nici cu spațiul de care aparține astăzi Republica Moldova, este un eveniment dintr-o altă istorie, consecințele nefaste ale căruia au atins și evoluțiile istorice înregistrate pe malurile Nistrului, ca și cele din tot Estul Europei. Lovitura bolșevică din 1917 a pus temeliile unui regim represiv și inuman care a comis orori și crime împotriva umanității, iar ritualizarea acestei revoluții a servit drept un element de bază propagandei puterii sovietelor, extinderii și consolidării unui sistem totalitar comunist, care a mutilat și distorsionat destinele istorice ale multor popoare și societăți în secolul XX. Revoluția bolșevică a anulat libertatea și drepturile elementare ale omului, cele sociale și economice …”

Europa Liberă: Dar, există o înrebare pe care presa la fiecare ocazie o adresează comuniştilor şi ei refuză cu înverşunare să dea un rasăuns la ea: de ce se cramponează comuniştii de această sărbătoare deşi în aparenţă vor să aparţină Moldovei moderne, statului independent moldovenesc?

Gheorghe Cojocaru:
„Probabil, pentru că revoluția bolșevică face parte din mitologia general comunistă prin care se cultivă o anume optică asupra trecutului istoric, dominat de nimeni altul decât de fostul Partid Unic, pentru că din acest trecut își trage seva și actualul Partid al Comuniștilor, pentru că în accepția actualilor lideri ai acestei formațiuni lovitura bolșevică ar avea alte semnificații, aceleași pe care le propaga pe timpuri aparatul de propagandă sovietic.

Și, nu în ultimul rând, pentru a sublinia aderența lor la aceeași ideologie, la același spațiu ideologic cu stânga din cadrul Comunității Statelor Independente și mai puțin cu partidele comuniste din țările europene.”

Europa Liberă: Orice am spune, aceste dezbateri în jurul sărbătorilor bolşevice nu au doar valoare teorietică. Iată una din dovezi: în alegerile parlamentare din Ucraina vecină, comuniștii ucraineni au înregistrat un scor mai bun decât până acum. S-ar putea întâmpla aceeași situație și în Republica Moldova?

Gheorghe Cojocaru:
„S-ar putea întâmpla în situația în care actualii guvernanți nu vor avea rezultate palpabile în plan social, dacă situația social-economică va degenera abrupt și dacă nu se vor contura niște perspective clare cu privire la viitorul european al societății din Republica Moldova. În orice caz, nu ritualurile de natură bolșevică vor determina scorul la viitoarele alegeri parlamentare, ci niște lucruri cu mult mai prozaice și mai aproape de cetățenii simpli.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG