Linkuri accesibilitate

Alegerile din SUA au adâncit diviziunile sociale


Într-o astfel de situaţie, când ţara este evident divizată, se poate ajunge la compromisuri?

Alegerile din America au dat la iveala o si mai pronuntata divizare a societatii decit se anticipa. Care sint cauzele, cum s-a ajuns aici? E intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In ciuda diferentei relativ mari in colegiul electoral, scrutinul presidential american a fost unul strins. Si diviziunile au aparut cu claritate. Romney a cistigat in rindurile barbatilor albi si a pierdut votul femeilor. Intre acestea – Obama a fost votat de femeile tinere si necasatorite, Romney de cele maritate si mai in virsta.

Votul negrilor americani si al hispanicilor s-a indreptat masiv catre Obama, iar tinerii nu au dezamagit ajungind la 19% din electorat, fata de 18% acum patru ani. Ei au votat pentru Obama.

Harta electorala a Americii are si ea o configuratie aparte, Obama fiind practic ales de statele de pe coastele estica si vestica. Aproape tot restul este republican.

Problema este daca intr-o astfel de situatie, cind tara e evident divizata se poate ajunge la compromisuri pentru ca problemele Americii sint presante. Republicanii par sa faca un prim pas spunind ca sint dispusi sa il intilneasca pe Obama la centrul spectrului politic, indemnindu-l pe presedinte sa vina cu idei care sa poata fi adoptate.

Dar miscarea Tea Party, desi in picaj dupa alegeri, continua sa fie importanta in Partidul Republican, ea poate compromite candidaturi in teritoriu, pentru ca problemele pe care le ridica - chiar si prezentate extrem - sint reale.

Pe de alta parte, voci de stinga din Partidul Democrat spun ca presedintele nu trebuie sa intilneasca opozitia undeva la centru pentru ca el a cistigat alegerile si are un mandat pentru programul sau, chiar daca acesta este vag. Nu este intimplator ca una dintre cele mai puternice imagini ale recentei campanii nu este una politica si partizana, ci Barack Obama, impreuna cu guvernatorul de New Jersey, republicanul Chris Christie, vizitind zone afectate de uraganul Sandy.

Populatia Americii, asa divizata cum e isi doreste ca politicieni din cele doua mari partid sa conlucreze, spre binele tarii. Se spera ca acum ar putea fi mai inclinati sa o faca. Daca Barack Obama isi propune sa formeze o coalitie nationala la fel de puternica ca si campania sa, atunci tara va avea de beneficiat. Strategia de campanie a presedintelui, tinind cont de fata noii Americi l-a surclasat pe Romney. Republicanii au obtinut mai putin de 30% din votul hispanicilor si doar unul din fiecare zece voturi al negrilor americani. Aceste categorii l-au ajutat pe Obama sa cistige desi a pierdut toate categoriile de virsta ale albilor prezenti la urne.
XS
SM
MD
LG