Linkuri accesibilitate

Declinul investiţiilor străine în Moldova (Kommersant.md)


Marian Lupu şi extremismul politic (Timpul)

Că lucrurile în economie merg mai prost decât în previziunile de la început de an a spus-o recent Ministerul Economiei când a trimis în parlament scrisoarea ce ar fi trebuit să prevină o nouă planificare prea optimistă. „Kommersant.md” aduce şi o dovadă. „În ultimele şase luni, investiţiile străine au scăzut cu o treime în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Investitorii susţin că declinul era previzibil, ţinând cont de capacitatea slabă a pieţei moldoveneşti. Experţii economici sunt de părere că situaţia se datorează calităţii proaste a infrastructurii şi corupţiei. În opinia directorului Asociaţiei Investitorilor Străini, Dinu Armaşu, o problemă ar fi şi lipsa muncitorilor calificaţi.

La un alt indiciu al situaţiei economice proaste se referă cotidianul „Adevărul”. „Odată cu aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului, barierele administrative de pe piaţa moldovenească şi calitatea proastă a produselor au provocat o scădere a exporturilor de fructe pe piaţa rusească”. Şi cum de aproape cinci ani, fructele sunt cele mai exportate produse moldoveneşti, depăşind vinurile sau cerealele, iar principala piaţă de desfacere este Rusia, impactul este uşor de estimat.

Dintre temele politice, cotidianul „Timpul” se referă la interviul acordat unui portal de știri din Tiraspol de către președintele Parlamentului, liderul PD, Marian Lupu. „Şi-a permis afirmații ofensatoare la adresa oponenților săi politici, notează publicaţia, care mai scrie că dl Lupu ar fi fost „deosebit de violent” față de unioniști, numindu-i „marginali” şi „țânțari care bâzâie”. „Nu este pentru prima dată când Marian Lupu se lansează în aprecieri gratuite și face declarații jignitoare și scandaloase, acest fapt plasându-l în zona extremismului politic de la Chișinău”, consideră reporterii de la „Timpul”.

După teribilul accident de la Mereni, unde un tren a spulberat un microbuz plin cu pasageri, aceeaşi publicaţie trage linia şi scrie: Republica Moldova ocupă un loc fruntaș în lume după numărul persoanelor decedate în urma accidentelor rutiere, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Astfel, doar în cazul celor 200 de accidente provocate de transportul în comun, în primele zece luni ale anului 2012, și-au pierdut viața 26 de persoane, cu 12 persoane mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut, și 401 persoane au fost traumatizate, cu 56 mai multe decât în 2011. Potrivit statisticilor, de cele mai multe ori accidentele se produc din cauza consumului de băuturi alcoolice, vitezei excesive și neutilizării centurii de siguranță.

Şi, Victor Moşneag de la săptămânalul de investigaţii „Ziarul de Gardă” răspunde într-un editorial acuzaţiilor precum că articolul despre averea şefului Comisiei Naţionale pentru Integritate, Anatolie Donciu, ar fi fost scris „la comandă”. Autorul susţine că a realizat editorialul nu pentru a se justifica. „Am făcut-o în speranţa că le vor citi politicienii care cred că, în ţara asta, totul se vinde şi se cumpără, unii jurnalişti care cred că, dacă ei scriu la comanda cuiva, o fac şi ceilalţi colegi, dar şi acei oameni care nu cred că în R. Moldova există instituţii care fac jurnalism adevărat, indiferent de presiuni şi simpatii politice”, explică Victor Moşneag.
XS
SM
MD
LG