Linkuri accesibilitate

Congresul Partidului Comunist din China: schimb de generaţii


Turişti în piaţa Tiananmen în ajunul congresului
Turişti în piaţa Tiananmen în ajunul congresului

La Beijing s-a deschis al 18-lea congres al partidului al comunist chinez.


Al 18-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, deschis astăzi, va aduce o schimbare radicală de generaţie la conducerea partidului, începând cu secretarul general. Ileana Giurchescu rezumă relatarea corespondentului Europei Libere Ron Synovitz despre cea mai importantă reuniune a comuniştilor chinezi din ultimii 10 ani:

Se aşteaptă ca noua conducerea să rămână la putere cel puţin 10 ani, ca precedenta. Rod Wye, expert în problemele chinezeşti la Chatham House din Londra reaminteşte că principalele funcţii de conducere, de preşedinte şi premier au fost deţinute de Hu Jintao şi Wen Jiabao timp de 10 ani aşa că este probabil ca şi noua conducere să nu se schimbe în următorul deceniu.

Cel puţin la fel de interesant este că schimbarea masivă la conducerea partidului comunist ar putea aduce cu sine reforme adânci, chiar dacă aplicate treptat.

Majoritatea observatorilor se aşteaptă ca actualul vicepreşedinte Xi Jinping să preia conducerea partidului înainte de a deveni în martie anul viitor şi preşedintele ţării. Iar prim-vicepremierul Li Keqiang va deveni aproape sigur prim ministru.

Analistul britanic Rod Wye este de părere că vor fi şi singurii doi care vor rămâne în Comitetul Permanent al Biroului Politic. Restul de şapte actuali membri au ajuns toţi la 65 de ani, vârsta pensionării. Analistul britanic se aşteaptă şi ca sute de alţi demnitari ai partidului să fie schimbaţi.

La acest congres, explică Wye, va fi ales un nou Comitet Central, în jur de 230 de persoane la care se adaugă între 150 şi 170 de membri alternativi. Se adaugă Biroul Politic, Secretariatul şi Comisia de Inspecţii Disciplinare. Urmează şi Comisia militară, precizează analistul britanic.

Noua conducerea a partidului va trebuie să adreseze nemulţumirea crescândă a publicului, confruntat cu un val de scandaluri de corupţie între funcţionarii partidului comunist. Cotidianul de stat „China Astăzi” scria recent că problema corupţiei trebuie rezolvată cu „mai multă eficienţă şi hotărâre”.

Şi remarca faptul că în ultimii cinci ani, peste 660 de mii de membri de partid au fost pedepsiţi pentru acte de corupţie.

Alte probleme care aşteaptă să fie rezolvate sunt relansarea economiei şi problemele imense de mediu, pricinuite tocmai de modernizarea rapidă a Chinei.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG