Linkuri accesibilitate

Vizite ale diplomaţilor moldoveni în Italia, Slovacia şi Croaţia; Moldovatransgaz audiat de ANRE; În China începe congresul partidului comunist.


Continuă în Croaţia vizita delegaţiei parlamentare, condus de Igor Corman, preşedintele Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană.

Ministrul de externe Iurie Leancă, soseşte în Slovacia, din Italia, pentru convorbiri cu premierul Robert Fico şi omologul său slovac Miroslav Laják. În centrul discuţiilor se vor afla eforturile Moldovei de integrare europeană şi sprijinul pe care Slovacia îl poate acorda în cadrul Parteneriatului Estic, Grupului Vişegrad şi Grupului Prietenilor Republicii Moldova din cadrul UE.

La Chişinău, parlamentul se reuneşte în şedinţă plenară, iar Consiliul de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică analizează modul în care „Moldovatransgaz” a achiziţionat ţevi şi accesorii, între 2007 şi 2011.

Din agenda internaţională:

În China începe congresul partidului comunist, care va marca o schimbare de gardă şi de generaţie: preşedintele Hu Jintao va ceda conducerea partidului în favoarea vicepreşedintelui Xi Jinping. În martie, anul viitor, este de aşteptat ca Xi Jinping să devină şi preşedinte al ţării. Singura întrebare este dacă Hu Jintao va ceda şi conducerea armatei. De asemenea, se aşteaptă ca aripa reformatoare a partidului să ceară, între altele, o liberalizare a economiei, mai ales o reducerea a privilegiilor de care se bucură firmele de stat. O altă problemă cu care se confruntă partidul comunist este corupţia. Purtătorul de cuvânt al partidului a vorbit şi despre o mai mare transparenţă în cadrul partidului, dar, remarcă observatorii politici, nu există nici un indiciu că va renunţa la poziţia sa de partid unic.

În Brazilia, continuă al 15-lea congres internaţional împotriva corupţiei care, odată la doi ani, strânge zeci de funcţionari de stat, experţi, reprezentanţi ai afacerilor private. Tema congresului actual este: „Agenţii schimbării”.

La Moscova, preşedintele Vladimir Putin se întâlneşte cu preşedintele Israelului, Shimon Peres, ţară care se pregăteşte pentru alegeri anticipate. Cei doi demnitari vor inaugura, în centrul Moscovei, Muzeul ruso-israelian al Toleranţei, proiect iniţiat de Putin în 2007.
XS
SM
MD
LG