Linkuri accesibilitate

America la ora votului prezidențial


Cu 275 de voturi electorale înregistrate după ora 6:00, președintele Obama este considerat cîștigător al alegerilor.


După ce președintele Barack Obama a obținuse pînă la ora 6:00 (ora Chișinăului) o serie de victorii-cheie în cîteva din așa-numitele „state incerte”, considerate de analiști ca importante pentru a înclina balanța în alegerile prezidențiale din America, cîteva minute mai tîrziu, odată cu anunțul cîștigării voturilor electorale din statul Ohio, președintele a fost declarat de mediile de informare americane drept cîștigător.

Voturile sînt în curs de a fi numărate oficial în aproape toate cele 50 de state, Mitt Romney conducînd pentru moment în votul popular. Dar lucrurile sînt în evoluție și pe acest plan și se pot schimba de la o oră la alta.

Proiecțiile îl arătau pe Romney, pînă la ora 6:00 (ora Moldovei), a fi cîștigat 201 de voturi electorale, între care din Texas, stat cu 38 de voturi electorale și Utah, Louisiana și Georgia.

La ora 8:00 (ora Moldovei), republicanul Mitt Romney a recunoscut într-o declarație publică victoria președintelui Obama.

Pentru a cîștiga alegerile, un candidat are nevoie de o majoritate de 270 de voturi în Colegiul Electoral. Acesta este cel care decide președinția și nu mărimea votului popular la nivel național. Fiecare stat deține un număr de reprezentanți în Colegiul Electoral, în mod proporțional, în funcție de populația sa.

Votul a fost extrem de disputat în statul Florida, stat cheie, cu fiecare din cei doi candidați apărînd la un moment dat să conducă.

La ora 5:00, ora Chișinăului, votarea se încheiase în 43 din cele 50 de state.

In alte evoluții, în state ca Pennsylvania și Florida au fost exprimate plîngeri despre procedurile de votare, alegătorii plîngîndu-se că au fost siliți să stea un timp prea îndelungat la coadă pentru a vota.

Obama și Romney și-au exprimat viziuni diferite față de abordările menite să reînvigoreze economia Statelor Unite, criteriu considerat cel mai important de o majoritate a alegătorilor.
Candidații au exprimat opinii diferite și pe temele sociale ca și despre politica externă.

Romney a votat marți în statul Massachusetts, unde a fost odinioară guvernator.

Președintele Obama a votat în prealabil, săptămîna trecută, în orașul său natal, Chicago.

Se estimează că, împreună, Obama și Romney au colectat peste
2.5 miliarde de dolari pentru a-și finanța campaniile electorale.
XS
SM
MD
LG