Linkuri accesibilitate

Tăcerea şoferilor de maxi-taxi


Troleibuzul e mult mai simpatic, mai încăpător şi mai ieftin decît microbuzul protestatarilor.


Vă mai amintiţi, stimaţi ascultători, cît de supăraţi-ritoşi-zgomotoşi erau şoferii de microbuze cînd au venit la primăria capitalei să ceară majorarea preţului călătoriei pînă la 5 lei? Eu îmi amintesc bine cum se răsteau ei la edili, cum strigau şi chiar au vrut să blocheze circulaţia pe bulevardul Ştefan cel Mare. Îmi amintesc cum unul dintre acei şoferi ne lămurea, cu lacrimi în ochi, că e pe buza prăpastiei şi numai tariful de 5 lei îl poate salva.

Ei bine, acum parcă s-a instaurat liniştea. După greva nereuşită, după ce edilii nu le-au acceptat cererea, şoferii de microbuze şi-au reluat activitatea şi, iată, îi duc pe pasageri numai cu 3 lei. Elanul justiţiar li s-a subţiat vizibil. Ai impresia chiar că oamenii s-au resemnat. Cum se explică această tăcere şi cît va dura ea?

Ar trebui remarcat mai întîi faptul că - jinduind să dea lovitura - proprietarii de rute şi şoferii nu au obţinut efectul scontat de pe urma grevei. În zilele acelea oamenii s-au repezit spre troleibuze şi, cu toate că le-a fost greu, au descoperit că troleibuzul e mult mai simpatic, mai încăpător şi mai ieftin decît microbuzul protestatarilor.

Eu, de pildă, de atunci am abandonat microbuzele. Regia Transport Electric a făcut faţă situaţiei în linii mari. Şi, prin urmare, colapsul pe care voiau să-l provoace protestatarii nu a avut loc. Mai mult decît atît, mulţi dinte orăşeni au fost enervaţi de comportamentul şi ambiţiile patronilor de rute. Pe deasupra, nici edilii nu s-au lăsat înduplecaţi. Şi iată aşa presupusul cîştig al şoferilor de microbuze s-a transformat în eşec. Eu nu sînt convins că acum ei au toţi atîţia pasageri ca pînă la grevă. Iar dacă prelungeau protestul, pierdeau şi mai mult.

Şi mai e ceva. În ultima vreme s-au înmulţit accidentele rutiere în care sînt implicate microbuzele matusalemice. Chiar deunăzi primarul Chirtoacă a declarat că maxi-taxi-ul în care au murit 4 oameni la Mereni e de fapt unul care circulă în capitală pe ruta 120. Şi iese că aceşti proprietari de microbuze îşi folosesc la greu maşinile. Nu ştiu însă dacă îi interesează la fel de mult securitatea pasagerilor.

Aşadar, acum e acalmie. Nimeni nu revendică acum preţul de 5 lei. E o linişte însă care anunţă o nouă confruntare. E limpede că patronii de rute îşi elaborează acum o nouă strategie. Au dat chix şi sînt acum mai precauţi. Aşa că foarte curînd vom asista la deznodămîntul poveştii.
XS
SM
MD
LG