Linkuri accesibilitate

La ora alegerilor prezidențiale în Statele Unite


O cursă care rămîne pînă în ultimul moment strînsă.


Pe ultima suta de metri, candidatii la presedintia Statelor Unite, Barack Obama si Mitt Romney au facut campanie non-stop, in state considerate cheie. Corespondentul Europei Libere, Valeriu Sela a participat la mitingurile de campanie din Columbus, Ohio.

Mase entuziaste la ambele mitinguri, ilustrind o cursa care ramine, pina in ultimul moment, strinsa. Pe ansamblul tarii, scorul este egal. Conform sondajelor, Obama are un avans minim in Nevada, Ohio, Iowa si Wisconsin, ceea ce i-ar fi suficient sa cistige un nou mandat. Doar ca scorul este prea strins pentru ca democratii sa considere ca au alegerile in buzunar.

Pina acum circa 30 de milioane de voturi au fost exprimate, intre care trei milioane in Florida. Teoretic, miine vom stii cine va fi presedintele Statelor Unite. Sau poate nu. De asta ar putea avea grija, daca cursa se mentine strinsa, armate de avocati pe care ambele echipe le au pregatite in cazul in care e necesara renumararea voturilor sau daca apar neregularitati. Toate astea ar putea amina deznodamintul.

Daca de exemplu diferenta dintre cei doi este de mai putin de 0.5%, asta antreneaza de obicei reunumarare in state cum sint Florida si Colorado. Daca asta se intimpla, autoritatile au la dispozitie 30 de zile pentru a solutiona cazul. In Winsonsin, Obama sau Romney pot cere renumararea indiferent de diferenta.

Apoi mai este si chestiunea voturilor provizorii. In conformitate cu legislatia in vigoare acestea sint voturi exprimate de persoane despre care nu se stie daca au dreptul sau nu sa voteze. In Ohio, exista o multime de astfel de voturi provizorii. In 2008 in acest stat au fost 204 mii de voturi provizorii, 19% dintre acestea fiind in final respins, Un mic procent al voturilor anticipate, 1,6% au fost de asemenea respins.

Voturile provizorii au mai alterat si inainte cursul alegerilor, In 2004, candidatul democrat John Kerry a asteptat 24 de ore dupa incheierea scrutinului sa fie salvat de voturile provizorii si de-abia dupa ce echipa sa a ajuns la concluzia ca acestea nu-l vor ajuta, si-a recunoscut infringerea. Un alt factor care ar putea amina deznodamintul sint procesele. Asta ar putea duce la aminari de pina la doua saptamini sau mai mult.
XS
SM
MD
LG