Linkuri accesibilitate

Ea votează cu Obama, el votează cu Romney


Povestea unui cuplu american care trăiește în bună pace, deși cei doi au opțiuni politice diferite.



Marți 6 noimbrie în Statele Unite au loc alegeri prezidențiale. Primele secţii de votare se vor închide miercuri dimineata la ora 2, ora Chișinăului, iar primele rezultate sunt aşteptate în jurul orei 5. El votează cu republicanii, ea cu democrații. La alegerile prezidențiale americane de marți, unul va vota cu Barack Obama, celălalt cu Mitt Romney. Că părerile lor nu coincid e puțin spus. Dar aceasta nu-i împiedică pe soții americani George și Abreen Marountas să se iubească și să fie de acord că nu-s de acord. Relatarea corespondentei noastre Heather Maher este rezumată de Alexandru Eftode.


George și Abreen Marountas, un cuplu cu trei copii mici, locuiesc într-o suburbie a capitalei Washington, în statul Virginia. Este un stat cheie la aceste alegeri pentru că locuitorii lui sunt împărțiți aproape egal între Barack Obama și Mitt Romney.

În multe cazuri cum este și acesta linia despărțitoare trece prin familie iar mâine soții își vor anula practic unul altuia votul. George, care a imigrat cu 25 de ani în urmă din Grecia, va vota cu republicanul Romney. Abreen, provenind dintr-o familie de diplomați afgani, crescută în Arabia Saudită și adusă de tatăl său în America va vota cu democratul Obama.

Dacă-l întrebi pe George de ce votează cu Romney primul lucru pe care ți-l spune este că-i de acord cu pedeapsa cu moartea, poziție împărtășită de republicani. Apoi spune că este la fel ca republicanii împotriva căsătoriilor între persoane de același sex și pentru dreptul individului să poarte armă. În fine, în privința taxelor, unul din cele mai importante subiecte ale acestei campanii, George este ca și Romney pentru
reducerea taxelor plătite de cei bogați și pentru reducerea cheltuielilor sociale.

„Este un lucru bun să-i ajuți pe cei săraci și nevoiași. Nu sunt împotrivă deloc. Cred că este un element necesar. Orice societate trebuie să aibă asemenea prevederi și să-i ajute pe cei care nu-și pot permite îngrijire medicală, masă sau casă. Dar, există oameni care dintr-un oarecare motiv nu vor să muncească. Ei nu văd de ce ar trebui să muncească și așteaptă ca guvernul să le poarte de grijă. Cu asta nu sunt de acord”.

Abreen crede și ea că nu-i bine să fie folosit abuziv sistemul de protecție socială. Dar este îngrijorată că reducerea cheltuielilor despre care vorbește Mitt Romney poate lovi în cei care o duc greu.

„Nu trebuie să fii penalizat pentru că ești bogat. Dar, din păcate, greul a căzut pe cei din clasa de mijloc. Cunosc mulți oameni care o duc literalmente de la leafă la leafă. Chiar dacă au salarii bune și lucrează la firme bune se descurcă cu greu. Dacă celor mai înstăriți le rămân destule mijloace pentru un trai confortabil, cineva ar trebui să lase de la el”.

Lucrurile care-l interesează pe George: pedeapsa cu moartea, dreptul la port armă, interzicerea căsătoriilor între homosexuali n-au nici o importanță pentru Abreen. Femeie de origine afgană, crescută în Arabia Saudită, ea se identifică cu discursul lui Obama despre importanța egalității între femei și bărbați și nevoia unei o societăți mai echitabile. Cel mai tare o sperie promisiunea lui Mitt Romney că va anula așa numita lege ”Obama care” adoptată în 2010, care ușurează accesul categoriilor vulnerabile la asigurările de sănătate.


„George este un om foarte inteligent, este omul de afaceri al familiei noastre, dar eu sunt o fire practică. Sunt cea care le port de grijă copiilor când au probleme de sănătate și văd cât de mare este nota de plată de la spitale. Numai medicamentele obișnuite ca să-i ții sănătoși tot anul ajung la 100 de mii pe an, sau un milion în 10 ani. Aceasta-i o perspectivă care mă sperie. Nici vorbă nu poate fi să sprijin blocarea legii despre asigurările de sănătate așa cum vrea Romney. Am nevoie de această lege. Este viața copiilor mei”.

Chiar dacă George este mai conservator și nu într-atât de deschis la minte ca ea, spune Abreen, cei doi soți se înțeleg unul cu altul și nu fac mare caz din alegeri.

„Ne-am luat din dragoste, spune George, și rămânem împreună pentru că ne iubim. În rest, putem avea păreri sau convingeri diferite, dar asta, la urma urmei, nu are chiar atâta importanță. Sunt numai niște preferințe, cum ar fi să-ți placă un fel de mâncare. Unora le place bucătăria italiană, altora – cea chinezească”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG