Linkuri accesibilitate

Liderul liberalilor Mihai Ghimpu este acuzat că face presiuni asupra jurnaliștilor de la „Ziarul de Gardă”


„Nu este responsabilitatea unui politician să stabilească cum anume solicită dreptul la replică.”



Mai multe organizaţii neguvernamentale l-au criticat pe liderul liberalilor Mihai Ghimpu pentru felul cum a comentat într-un interviu pentru Europa Liberă investigaţia „Ziarului de Gardă” despre averea proaspătului şef al Comisiei Naţionale de Integritate. Mihai Ghimpu este acuzat că ar exercita presiuni asupra autorilor investigaţiei şi chiar ar prejudicia imaginea întregii bresle jurnalistice. Între semnatarii semnatarii declarației se află Centrul pentru Jurnalism Independent , Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Uniunea Jurnaliștilor din Moldova, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei Centrul Acces-Info. Mai multe despre ultimele evolutii in acest caz de la Liliana Barbăroşie.

Organizaţiile neguvernamentale de media, printre ele Centrul de Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente sau Centrul de Investigaţii Jurnalistice, îl acuză pe liderul liberalilor că, apărându-l într-un interviu la Europa Liberă pe proaspătul şef de la CNI, pretinde în mod greşit că jurnaliştii de la „Ziarul de Gardă” nu au vrut decât să servească publicului o „ştire bombă” şi să-l discrediteze pe el şi familia sa.

„Investigaţia publicată de „Ziarul de gardă” face lumină asupra unui subiect de interes public şi anume averea unei persoane care urmează să verifice averile demnitarilor”, se arată într-un apel emis de cele opt organizaţii.

Faptul că Mihai Ghimpu spune în interviu că jurnaliştii ar fi trebuit să se întâlnească cu obiectul investigaţiei înainte de a fi publicat articolul este calificată de semnatarii apelului drept „presiune” asupra jurnaliştilor, inadmisibilă într-o societatea pretins democratică, şi „ingerinţă” directă în politica editorială a instituţiei de presă.

Solicitată de noi, directoarea interimară a Centrului de Jurnalism Independent, Liliana Viţu-Ieşanu, a explicat astfel reacţia organizaţiilor de media:

„E absolut limpede că este o investigaţie realizată sub presiunea timpului. Or, astfel de articole au nevoie şi de o săptămână, şi de două, şi de trei. Dar înţelegem de ce - pentru că este un subiect de actualitate. Iar dacă domnul Donciu consideră că anumite lucruri nu corespund adevărului nu are decât să se adreseze la Consiliul de Presă, o structură care tocmai asta face, încearcă să rezolve cazurile pe cale amiabilă. Şi atunci când spune că „Ziarul de Gardă” trebuia să-l invite, să stea cu el la taclale, să facă aia şi aia… Nu este responsabilitatea unui politician, ci a unui editor să stabilească cum anume solicită dreptul la replică. Iată de ce credem că declaraţiile domnului Ghimpu, mai ales cea în care spune că presa ar fi implicată într-o răfuială împotriva PL-ului, aduc prejudicii presei şi sperăm că astfel de reflexe vor dispărea din comportamentul politicienilor noştri.”

Centrul de Investigaţii Jurnalistice, care la fel dezaprobă gestul politicianului Mihai Ghimpu, crede în acelaşi timp că acest gen de reacţii demonstrează de fapt că articolul ce deconspiră averea şefului de la CNI şi-a atins obiectivul. Directoarea acestui centru, Cornelia Cozonac:

„În primul rând, a fost o procedură netransparentă de numire în funcţie a acestui demnitar: nu s-a făcut publică declaraţia sa de avere şi, deci, nici presa, nici cetăţenii nu au putut vedea ce proprietăţi are această persoană. Ulterior jurnaliştii au depistat că domnia sa nu şi-a înregistrat casa la cadastru, deci nu şi-a plătit impozitele. Chiar dacă e vorba despre un impozit mic, câteva sute de lei, toate acestea aruncă o umbră asupra procesului de desemnare într-o funcţie atât de importantă. Noi am descoperit de multe ori în documentele de la cadastru inscripţii de felul: construcţii nefinalizate. Prin urmare şi domnul Donciu probabil putea să-şi înregistreze imobilul cu această inscripţie. Ar putea fi şi o scăpare din partea domniei sale, dar ar putea fi şi o schemă necunoscută de noi până acum de tăinuire a averilor.”

Anatolie Donciu a fost numit recent de majoritatea parlamentară la şefia instituţiei care să verifice declaraţiile de avere ale demnitarilor fără ca în prealabil să-şi fi făcut publică o proprie declaraţie de avere, iar presa a dezvăluit că fostul procuror ar locui într-o casă impunătoare în Chişinău neînregistrată în mod oficial. Demnitarul a dat vina ulterior pe instituţia cadastrală pentru neînregistrarea imobilului şi a spus într-un comunicat că poate dovedi provenienţa banilor din care şi-a construit casa.
Previous Next

XS
SM
MD
LG