Linkuri accesibilitate

Bulgarii fraudează fondurile de pensii elene


Legile europene permit ca orice cetățean al unei țări membre să obțină drept la pensie în altă țară UE dacă a lucrat acolo cel puțin un an, a plătit asigurări sociale și a avut ședere permanentă.


Câteva mii de cetățeni bulgari la vârsta de pensionare au profitat de deschiderea, în ianuarie 2009, a pieței de muncă din Grecia pentru a deveni depunători la fondurile elene de asigurări sociale.
Mediile din Grecia au avertizat în ultima săptămână că bulgarii – doritori de pensii elene folosesc regula europeană care cere din candidații la pensionare să aibă cel puțin un an de participare la fondurile private de pensii. Șmecherii în vârstă au parcurs cu succes trei etape – s-au informat despre drepturile pensionarilor în cadrul Uniunii, de cele ale pensionarilor din Grecia și de corupția în țara vecină care le poate permite să profite de primele două puncte.

Legile europene permit ca orice cetățean al unei țări membre să obțină drept la pensie într-o altă țară membră dacă a lucrat acolo cel puțin un an, și-a plătit asigurările sociale și a avut ședere permanentă. Satisfacerea pe hârtie a acestor condiții a umplut buzunarele funcționarilor corupți de care Grecia nu duce lipsă.

Aceștia au asigurat adeverințele care atestă șederea permanentă a candidaților. Cea mai mare parte de bulgari n-au lucrat nici o zi în țara vecină dar și-au cumpărat adeverințele respective. Mediile elene au scris despre o bulgăroaică în vârsta de 66 de ani care a intrat pentru prima dată în Grecia anul trecut dar a prezentat adeverință despre 25 de ani vechime de muncă.

Bineînțeles este vorbă de fraudare a sistemului elen de pensii, dar și de o capacitate ieștă din comun de a profita de drepturile pe care le oferă aderarea la Uniunea europeană.

În spatele acestor aptitudini se află însă mizeria sistemului bulgăresc de pensionare unde mărimea pensiei practic nu depinde de cea a contribuției sociale. De fapt pensiile depind de taxele pe care le plătește populația activă. În Bulgaria nimeni nu știe ce pensie va primi.

În Grecia, aflată practic în stare de faliment, pensia minimă este exact 486 de euro – cu 100 de euro mai mare de cea maximă în Bulgaria. La pensia elenă minimă se adaugă un supliment de 230 de euro pentru cei săraci. În Grecia te poți informa pentru drepturile de pensionare în numai căteva minute. Calculul pensiei bulgare însă necesită cel puțin o lună de stat la coadă în Institul național de asigurări sociale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG