Linkuri accesibilitate

Cazul Alexandru Ursu la eliberarea sa


Poliţist, angajat al Ministerului de Interne, a fost răpit de către miliţia de la Tiraspol în 2009 şi apoi judecat.


Autorităţile de la Tiraspol anunţă că îl vor elibera în cursul zilei de luni, 5 noiembrie, pe poliţistul Alexandru Ursu, condamnat anterior la 15 ani de închisoare. La 21 iulie 2009, acesta a fost sechestrat de către reprezentanţii miliţiei ilegale din oraşul Tighina. Diana Răileanu a stat de vorbă cu directorul executiv al Asociaţiei „Promo-Lex”, Ion Manole, care a oferit asistenţă juridică familiei Ursu, cît Alexandru a fost închis:

Europa Liberă: Cîtă siguranţă aveţi că Alexandru Ursu va fi eliberat?

avocatul Ion Manole
avocatul Ion Manole
Ion Manole: „Odată ce a fost publicat acest ordin pe pagina oficială a liderului de la Tiraspol, cred că nu mai putem avea dubii.”

Europa Liberă: Că Alexandru va fi eliberat?

Ion Manole:
„Exact.”

Europa Liberă: Cum vă explicaţi această graţiere a dlui?

Ion Manole:
„Au fost depuse foarte multe eforturi, au fost aduse probe că la fel ca multe alte victime de acolo nu are nicio vină. Pe de altă parte, am văzut că în ultimul timp regimul de la Tiraspol este tot mai dur criticat de tot mai mulţi actori şi experţi de la Chişinău, dar şi autorităţile constituţionale şi-au manifestat nedumerirea faţă de ultimii paşi pe care i-a întreprins administraţia de la Tiraspol. Să sperăm că este un gest de bunăvoinţă din partea Tiraspolului care nu se va opri aici.”

Europa Liberă: În cazul lui Alexandru Ursu ştiu că şi tatăl şi
Timofei Ursu, tatăl celui deținut ilegal de autoritățile transnistrene
Timofei Ursu, tatăl celui deținut ilegal de autoritățile transnistrene
soţia lui foarte mult timp au bătut drumurile până la Chişinău, au protestat de mai multe ori. În ce măsură aceste proteste, aceste iniţiative ale familiei, ale Asociaţiei pe care o reprezentaţi, au avut un cuvânt de spus în eliberarea lui?

Ion Manole:
„În astfel de situaţii orice gest, orice efort contează foarte mult, nu în ultimul rînd un rol important îl au şi rudele. Evident că rudele au făcut tot posibilul ca Alexandru să vină înapoi acasă.”

Europa Liberă: Dle Manole, pentru cititorii care poate nu prea cunosc foarte bine cazul, pe scurt puteţi să ne spuneţi din ce cauză a fost reţinut el în regiunea separatistă a ţării?

Ion Manole:
„Aici este o problemă mult mai serioasă şi mai complexă. Toată lumea cunoaşte că oraşul Tighina este o localitate aflată în aşa-zisa zonă de securitate cu regim sporit, adică în această localitate avem poliţie şi miliţie. Poliţia constituţională şi miliţia de la Tiraspol, or Alexandru fiind poliţist, fiind angajat al structurilor de forţă ale autorităţilor constituţionale, a fost răpit, de fapt, de către miliţia de la Tiraspol şi apoi judecat de aşa-zisele instanţele de acolo pentru o presupusă preluare a unui apartament din acest oraş.”

Europa Liberă: În tot acest timp cît a stat el închis în regiunea transnistreană, dvs aţi avut acces la el?

Ion Manole:
„Nu. Nu au avut acces la el decît în foarte rare cazuri rudele.”

Europa Liberă: Cîţi, de fapt, sunt în situaţia lui Alexandru Ursu în regiunea transnistreană?

Ion Manole:
„Sincer să vă spun, părerea noastră este că în situaţia lui sunt foarte mulţi. Dacă nu marea lor majoritate. De ce? Pentru că cei care lucrează pentru structurile de la Tiraspol şi-au făcut din această meserie o afacere. De pe urma condamnării şi deţinerii unor persoane beneficiază absolut toată lumea care lucrează pentru regimul de la Tiraspol, de la avocaţi pînă la aşa-zişii judecători de acolo.”

Europa Liberă: Ce poate face Chişinăul ca oamenii să poată beneficia de o judecată corectă, astfel încât să nu existe riscul că sunt închişi după gratii pe nedrept?

Ion Manole:
„Chişinăul are obligaţia să facă tot ce îi stă în puteri pentru a nu admite încălcarea drepturilor omului în această regiune. Dacă Chişinăul va sta şi va urmări pasiv ce se întâmplă acolo şi doar din cînd în cînd va monitoriza anumite situaţii sau cazuri, lucrurile nu se vor schimba. Trebuie de căutat o soluţie de care ar beneficia marea majoritate a populaţiei care devin de multe ori victime în această regiune.”
XS
SM
MD
LG