Linkuri accesibilitate

Alina Radu: „Răbdarea tot aduce ceva…”


Directoarea „Ziarului de Gradă” despre efortul de opt ani al acestui ziar de a face investigații jurnalistice.

Ziarul de Gardă a publicat astăzi un nou articol în care pune la îndoială, punct cu punct, declarațiile făcute de Anatolie Donciu în apărarea sa, inclusiv aceea că jurnaliștii n-ar fi dorit să se întâlnească cu el. Vasile Botnaru a discutat cu Alina Radu, despre efortul de opt ani al Ziarului de Gardă de a face investigații jurnalistice:

Europa Liberă: Departe de ceea ce vă doreaţi, dar se întâmplă ceva după investigaţiile voastre: se duc cercuri pe apă, cel puţin, se mai bulversează opinia publică. Adică efecte există. Este, câtuşi de puţin, ceea ce vă doriţi, ceea ce v-aţi dorit sau încă este departe de ceea ce ar trebuie şi ar putea să facă presa, în general, şi Ziarul de Gardă în speţă, după o experienţă lungă de asemenea gen de jurnalism?

Alina Radu: „Există câteva stări în jurnalism. Este copilăria, când îţi pare şi crezi că, dacă spui nişte lucruri, descoperi nişte cifre, nişte fapte, nişte fraude, nişte încălcări, atunci urmează imediat o demisie. Şi există maturitatea în jurnalism şi, mai ales, în jurnalismul din Republica Moldova, când înţelegi că scrii nu un articol, nu un ziar, nu opt ani de jurnalism sau mai mulţi şi nu se întâmplă nimic. Dar nimicul acesta totuna nu este un nimic absolut. Ceva se întâmplă, dacă nu azi, mâine, dacă nu mâine, poimâine. Şi atunci, pur şi simplu, noi ne-am maturizat puţin. Şi ne îndeplinim misiunea care este să informăm publicul despre nişte fraude sau nişte încălcări, dacă ele există şi dacă ele au ajuns în interesul presei. Şi mai departe e treaba instituţiilor publice şi a societăţii civile să decidă: demisie sau schimbare de loc, sau micşorare de salariu, sau devansare, sau avansare că şi aceasta s-a mai întâmplat în Republica Moldova. Noi chiar suntem foarte calmi acuma la capitolul dacă trebuie dat afară domnul Donciu sau oricare alt funcţionar public. Nu a fost scopul nostru acesta. A fost scopul să informăm oamenii şi să se discute. Şi mai departe decide altcineva. Nu mai zic că există Procuratură, Parlament, judecătorie, deci, alte structuri care decid ceva în acest sens şi fac o investigaţie legală sau, mă rog, şi a noastră nu este ilegală, sau mai minoră.”

Europa Liberă: Dar nu este exhaustivă, nu?

Alina Radu: „Da.”

Europa Liberă: Cel puţin, sub aspect procedural.

Alina Radu: „Noi, cel puţin, sub aspect moral, noi am prezentat nişte lucruri. Dar sub aspect procedural, sunt alte instituţii specializate, pe care nici nu ne apucăm să le luăm misiunea.”

Europa Liberă: Bine, dar ambiţia dumneavoastră jurnalistică totuşi presupune o finalitate. Şi, în 8 ani de zile, eventual aţi făcut nişte statistici câte din investigaţiile dumneavoastră s-au soldat cu efecte reale, palpabile şi imediate?

Alina Radu: „N-am făcut chiar statistici, dar am urmărit nişte cazuri. Să zicem, de exemplu, aprilie 2009, când am prezentat un prim articol, „Judecătorul din iad” şi care a fost urmat de nişte reacţii prompte ale ministrului justiţiei, ale Procuraturii Generale, ale Consiliului Superior al Magistraturii şi noi atunci am zis: „Ia, se întâmplă, va fi demis”. Iată că nu s-a întâmplat. Şi atunci a trebuit să scriem nu un articol, ci vreo patruzeci şi ceva despre un singur judecător şi au trecut mai multe luni de zile, dar el a fost demis. Ceea ce ne părea imposibil deja după vreo zece articole, s-a întâmplat după patruzeci, da.”

Europa Liberă: Deci, picătura chinezească?

Alina Radu: „A fost o muncă care ne părea că e fără sfârşit, dar, până la urmă, practic acuma nimeni nu-şi prea aminteşte de judecătorul acela şi de alţi câţiva, căci au mai fost, după aceasta, au mai fost demişi câţiva. La fel ni s-a întâmplat cu un alt judecător de la Căuşeni, despre care şi noi, şi alte instituţii au spus lucruri foarte, foarte grave. Era vorba nu doar de corupţie, era vorba şi de interferenţa sa cu alţi angajaţi. Era vorba de proprietăţi ilicite, era vorba de foarte, foarte multe... de uzuri ale bunurilor publice în interes personal, de uzul angajaţilor judecătoriei în interes personal. Şi ceea ce a urmat, după ce am publicat noi un prim articol, a fost traumatizant, dureros, cumplit, în fond. Pentru că sursele care s-au expus deschis în acest articol şi au explicat nişte lucruri au fost târâte prin judecăţi de acest judecător, au fost investigate de procuratură, de SIS. Deci, a fost urât. Întreg sistemul de stat a început să lupte cu sursele şi nu cu un judecător acuzat de nişte lucruri foarte clare. Şi atunci iarăşi am avut o mică sau o mare perioadă de depresie, într-un fel, că nu am fi dorit ca acesta să fie efectul. Dar, peste câţiva ani, doar peste câţiva ani, acest judecător a fost demis. Şi, cu câteva săptămâni în urmă, am fost chiar de-a dreptul bulversaţi, când au venit nişte oameni de la ţară cu nişte probleme şi au zic: „Fostul judecător X a zis că doar voi puteţi scrie corect despre această problemă”. Deci, răbdarea tot aduce ceva.”

Europa Liberă: Dar de când Alianţa pentru Integrare Europeană este la putere lucrurile s-au schimbat în bine vizibil?

Alina Radu: „Lucrurile s-au schimbat, este foarte cert. Acuma aş vrea să dau acest merit Alianţei. Dar, pe lângă un oarecare merit al Alianţei, eu cred că în spate sunt organismele europene care contribuie nu doar financiar, dar contribuie prin presiuni, ca legislaţia Republicii Moldova să fie euroconformă şi ca şi comportamentul demnitarilor publici din Moldova să fie la fel. Din păcate, Ziarul de Gardă a trăit cel mai greu moment al vieţii sale, tocmai de când avem Alianţa. E cunoscut faptul că doi procurori, despre care s-a scris că ar fi implicaţi într-un caz de corupţie, ne-au acţionat în judecată şi justiţia moldovenească a impus cea mai înaltă taxă existentă până atunci ziarului şi aceasta însemna închiderea ziarului. Aceasta nu s-a întâmplat în perioada comunistă, chiar dacă am scris şi atunci multe articole critice. Totodată remarc că a fost prima dată când în aceste procese judiciare, împreună cu Ziarul de Gardă, veneau reprezentanţi ai trei ambasade, trei instituţii străine, care au fost cu noi alături în toate aceste procese şi, până la urmă, am avut câştig de cauză. Deci, de aici subînţeleg că există un ochi foarte serios al instituţiilor europene şi internaţionale. Şi atunci Alianţa, mai inteligentă fiind decât celelalte guvernări, încearcă să se adapteze acestor cerinţe şi să le accepte, şi să facă treabă. Alianţa, din păcate, nu este un om. Sunt foarte mulţi şi, chiar dacă să zicem că o parte dintre ei vor fi funcţionari şi demnitari publici oneşti, o altă parte dintre ei vin cu tradiţia şi cu comportamentul, şi cu năravurile vechi. Şi atunci oricare dintre ei poate să strice bunul nume al funcţionarului care o fi corect. Mai e de lucru.”

Europa Liberă: După ani de jurnalism de investigaţii, cum credeţi, aceasta devine o practică curentă, ademenitoare, care justifică efortul sau lumea preferă, în presă, am în vedere, entertainment şi viaţă mai uşoară?

Alina Radu: „Da, de când, să zicem de când avem Alianţă, presa din Republica Moldova s-a diversificat, avem mai multe instituţii de media şi aceasta e foarte bine. Dar şi turnura de soft-izare a conţinutului de presă, de entertainment, de distracţie, de ştiri de doi bani, de furt mediatic de peste tot, de lene jurnalistică, când se preia copy-paste şi nu se verifică, nu sunt adăugate surse, nu… Se munceşte, în fond, la conţinutul jurnalistic, se munceşte, într-un fel, doar la titlu şi se munceşte doar din setea de a atrage click-uri. Dar nu de a atrage oameni, care să înţeleagă nişte lucruri şi să ia atitudini, şi să pună în discuţii ceva care se întâmplă, în societatea noastră. Deci, acesta e un fenomen, mă rog, care vine, probabil, din deschiderea tot mai largă a domeniului on-line şi unde jurnaliştii, care respectă rigorile, trebuie să muncească foarte, foarte mult, ca să ţină competiţia cu acest flux enorm de non-jurnalism.”

Europa Liberă: Presupun că dumneavoastră nu veţi renunţa, oricât de greu vă este, nu?

Alina Radu: „Noi am discutat deseori în redacţie. Pentru că jurnalismul de investigaţie nu aduce bani, el consumă bani. Şi, în această realitate, când non-jurnalismul aduce, într-un fel bani, pentru că e vorba de numărul de click-uri, va trebui, poate, într-o bună zi să luăm o decizie economică. Dar ceea ce se întâmplă cu reporterii din cadrul redacţiei noastre, a Ziarului de Gardă, aceasta înseamnă schimbări în mentalitatea şi în înţelegerea lor pentru toată viaţa. Şi eu cred că unde nu vor fi ei, oricând, vor privi altfel realitatea, îşi vor pune altfel de întrebări şi vor încerca întotdeauna să facă ceva. Zic aceasta pentru că în 8 ani unii dintre colegi au venit şi au rămas, unii au venit şi au plecat, alţii au venit, au plecat, şi au revenit înapoi, pentru că n-au putut să facă jurnalismul pe bani mai buni, dar de conjunctură, da. Şi atunci, mă rog, în 8 ani, îţi sunt clare nişte lucruri şi înţelegi ceva nu doar în jurnalism, dar şi în modul în care comunici cu colegii şi în care faci o echipă, şi credem că o echipă poate exista oricând.”

Europa Liberă: Nu ştiu dacă e cazul să comentaţi, dar eu sunt obligat să vă întreb. Se lansează sugestia că, vezi doamne, ar fi o reacţie concertată, la numirea lui Donciu, că nitam-nisam a apărut dosarul tocmai când trebuia. Ce aveţi de spus la aceasta?

Alina Radu: „Este investigaţia făcută de colegul nostru Victor Moşneag şi el poate explica mai multe. Discută jurnaliştii de investigaţie şi am auzit aceasta şi eu de la alţii, chiar în străinătate, prin Statele Unite, prin Norvegia. Şi mulţi zic: „Întâmplarea uneori e mai puternică decât orice!” Şi aici nu vreau să rog pe nimeni să creadă sau să nu creadă, a fost o întâmplare atât de stranie! Ca să treacă reporterul pe lângă un imobil şi să discute cu cineva, şi să zică că e un imobil al cuiva important şi, mai apoi, când a aflat, de fapt, acest om nu era important, pentru că nu deţinea nicio funcţie. Dar, la momentul numirii, desigur, că această informaţie, pur şi simplu, a revenit în interesul reporterului şi a privit puţin peste această informaţie, şi a făcut nişte săpături, a făcut nişte observaţii, a comunicat cu nişte oameni, şi aceasta a ieşit. Sigur că vedem şi noi, chiar pe pagina noastră web, oamenii au libertatea să comenteze şi unele dintre comentarii zic că ar fi o comandă. Nu vreau nici într-un fel să explic, este dreptul fiecăruia să zică şi să considere ceea ce vrea. Şi noi chiar le acceptăm aceste comentarii pe site.”

Europa Liberă: Dar cum vă feriţi, cum vă feriţi de comentarii şi scurgerea premeditată a informaţiilor ca dumneavoastră, fără ca să conştientizaţi, să muşcaţi o nadă şi, fără să vreţi, să deveniţi unealta cuiva?

Alina Radu: „Foarte simplu, îmi pare mie. Avem un principiu de bază: să fie o problemă de interes public şi al doilea principiu de bază este să fie lucrurile verificate, şi al treilea este să avem surse diferite. Deci să nu riscăm că cineva anume ne bagă pe gât sau în ziar o informaţie anume. Şi atunci, când ai diferite surse, care se expun, şi când ai nişte documente care sunt probate de instituţii oficiale, şi când ai o temă de interes public, eu nu înţeleg de ce trebuie să nu spunem aceste lucruri.”

Europa Liberă: Cel vizat v-a căutat cumva? S-a simţit cu musca pe căciulă?

Alina Radu: „Dimineaţa a apărut acest articol şi pe site, şi pe parcursul zilei foarte multe instituţii de presă au preluat, au mers şi ei la faţa locului, au luat şi alte surse. Deci, pe parcursul întregii zile acest subiect a fost discutat de întreaga societate din Republica Moldova. Şi eu aşa, ca un cetăţean, îmi puneam întrebarea: un preşedinte al CNI din orice ţară a lumii nu trebuie oare imediat să vină cu orice explicaţie, sigur, că nu neapărat să se desculpeze, poate, pur şi simplu, să atace, dacă ziarul o fi făcut ceva fals sau premeditat, sau nu mai ştiu. A fost o tăcere chiar nu prea bună. Eu cred că nu a dat bine la imaginea unui funcţionar care este într-o instituţie atât de nouă şi atât de importantă, şi care ţine de integritate. Şi, mai ales, am aşteptat toată ziua, nu mai zic că am aşteptat şi săptămânile anterioare, declaraţia dumnealui de avere. Eu aceasta cred că trebuia să se facă, în primul rând: „Oameni buni, eu voi monitoriza declaraţiile de venituri şi de interese, şi de avere ale demnitarilor din Republica Moldova şi iată care este declaraţia mea, în primul rând”. Abia la ora şase seara, am primit o scrisoare de la domnul Donciu în care explică nişte lucruri care unele nici nu erau discutate în acest articol, altele, din păcate, erau explicate fals de dumnealui. Pentru că astăzi reporterul a mers şi a obţinut noi documente care probează neintegritatea domnului Donciu. Noi suntem deschişi şi vrem să discutăm şi cu domnul Donciu, şi cu oricine pe această temă, adică uşa redacţiei e deschisă şi telefoanele la fel.”
XS
SM
MD
LG