Linkuri accesibilitate

Când trebuia să-și publice declarația de avere Anatolie Donciu? Înainte sau după?


Mihai Ghimpu: „Eu cred în acest om şi cred că timpul o să arate cine are dreptate.”



Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, l-a apărat din nou vineri pe Anatolie Donciu, proaspătul șef al Comisiei Naționale de Integritate, despre care „Ziarul de Gardă” a dezvăluit că are o casă impunătoare la Chișinău, aflată lângă un teren public pe care l-a îngrădit și îl folosește drept curte. Nu este limpede din ce bani și-a construit Donciu casa, pentru că fostul procuror ales de majoritatea parlamentară săptămâna trecută să verifice averea demnitarilor nu și-a publicat el însuși declarația de avere. Dezvăluirile „Ziarului de Gardă” au avut deja un efect - și-a dat demisia Cristina Cojocaru, singura reprezentantă a societății civile în Comisia Națională de Integritate, care a spus că nu are siguranța că aceasta s-a creat legal. Liberalul Mihai Ghimpu continuă totuși să-l apere pe Anatolie Donciu. Liliana Barbăroșie l-a întrebat de ce:


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu: „Noi cunoaştem cu toţii că în Republica Moldova cei care fură nu construiesc case pe numele lor, deci omul nu a ascuns, este casa lui, pe numele lui.”

Europa Liberă: De ce nu şi-a înregistrat casa la Cadastru?

Mihai Ghimpu:
„Adresaţi-vă la Cadastru să vă convingeţi că a depus cerere în 2007, şi nu e problema lui. Eu consider că dacă eu am depus cererea şi invit Cadastrul să-mi înregistreze casa, deja eu mi-am îndeplinit misiunea. În al doilea rând, toţi cetăţenii trebuie să aibă o casă, un acoperiş unde să-şi crească şi să-şi educe copiii. În anul 2000, domnul Donciu a vândut un apartament cu patru odăi în Chişinău. Şi să ai un apartament cu patru odăi în Chişinău şi să-l vinzi. Nu e o problemă dacă ai un teren să construieşti casă. În al treilea rând, casa a fost construită nu într-un an sau doi cum fac cei care fură şi au bani. Casa a fost construită ani la rând. Eu am sprijinit presa şi îmi place presa liberă, dar îmi place ca ziariştii să fie obiectivi. Era corect ca să-l invite pe domnul Donciu şi să-l întrebe de unde are terenul pentru casă, ca el să prezinte hotărârea Consiliului pe care o are.”

Europa Liberă: Dar deputaţii nu trebuiau mai întâi să vadă declaraţia lui de avere, să verifice şi după asta să-l înainteze?

Mihai Ghimpu:
„Păi vă spun că avem o lege care prevede că faci declaraţia în cazul în care candidezi la o funcţie şi avem două sau trei legi care spun că prezinţi declaraţia atunci când ai ajuns deja în funcţie. ”

Europa Liberă: Legea e lege, dar dvs. nu trebuia să vă asiguraţi?

Mihai Ghimpu:
„Eu m-am asigurat prin faptul că mi-a descris toată situaţia lui. Eu am discutat cu el şi cunosc aceste lucruri. Aceasta cred că este mai important. Pentru mine e important că nu m-a minţit pe mine.”

Europa Liberă: Dvs. sunteţi conştient că a ieşit urât cu poveste asta.

Mihai Ghimpu:
„Da sunt de acord, dar asta a ieşit urât fiindcă presa care se consideră liberă şi nu poartă răspundere, nu poartă responsabilitate şi îşi permite să aducă sau să facă din numele omului …, să-i distrugă numele şi de familie, şi viaţa, inclusiv a copiilor ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Ca să nu apară aşa ceva de ce nu i-aţi examinat declaraţia de avere mai întâi, de ce nu l-aţi obligat să publice această declaraţie ca să avem acum cu ce compara?

Mihai Ghimpu:
„În primul rând nu a făcut declaraţie nici unul din toţi cinci şi nu numai Donciu. În al doilea rând, avem legi care spun că declaraţia se face după ce ai venit în funcţie şi avem o singură lege care spune că în cazul când candidezi verifică SIS. Cu SIS, cu chestia asta cam miroase nu prea a bine, fiindcă dacă vrei să compromiţi un om atunci…”

Europa Liberă: Dar ce altceva să verifici dacă nu asta, dacă îşi declară avere şi e onest?

Mihai Ghimpu:
„Eu zic că aici trebuie să ne clarificăm care lege totuşi funcţionează.”

Europa Liberă: Vă pare rău că nu i-aţi cerut o declaraţie pe venituri?

Mihai Ghimpu:
„Eu am discutat. Aceste lucruri mi s-au spus: că are casă, că are o maşină din 1993. Aceste lucruri le-am ştiut de mai înainte. Am ştiut şi nu am văzut din aceasta că a fost om corupt fiind în organe. Deci toate pe care le-a prezentat sunt dovezi prin care omul a activat cinstit şi a construit casa prin munca şi pe banii săi. Important este cum a obţinut omul averea asta, casa şi alte lucruri, în mod cinstit sau ilegal. Aceasta trebuie pe noi să ne deranjeze.”

Europa Liberă: Şi ne propuneţi să vă credem pe cuvânt că e un om cinstit?

Mihai Ghimpu:
„Păi nu vă propun eu, acestea sunt probe care le-a prezentat domnul Donciu.”

Europa Liberă: Nu o să-l retrageţi, chiar dacă a ieşit urât şi …?

Mihai Ghimpu:
„Cred că a ieşit urât pentru că cineva şi-a dorit acest lucru.”

Europa Liberă: Vă referiţi la colegii din Alianţă?

Mihai Ghimpu:
„La toţi mă refer eu şi la cei de la dezbateri de la televiziuni şi cei care stau şi ne dau nouă lecţii. Eu consider aceasta o răfuială împotriva PL şi a domnului Donciu din cauză că această funcţie nu a revenit celor care au dorit-o. Dacă el avea să fure, avea să ascundă casa cum o fac şi alţii. Oraşul e plin de vile, case cu două, trei nivele, cu patru, ale celor care lucrează în organe: judecători, politicieni, dar majoritatea nu sunt pe numele lor. Acest om, domnul Donciu, nu s-a temut că lumea va afla despre casa lui. Eu cred în acest om şi cred că timpul o să arate cine are dreptate.”
XS
SM
MD
LG