Linkuri accesibilitate

Guido Westerwelle la București


„Libertatea de exprimare, statul de drept, separarea puterilor în stat, stabilitatea sociala și economică trebuie respectate în UE.”


Ministrul de externe german Guido Westerwelle a venit in România special pentru a aniversa 20 de ani de cind relatiile bilatereal dintre cele doua tari au fost puse pe baze noi, dupa caderea comunismului. Germania si Franta au fost primele mari puteri care au semnat la inceputul anilor 1990 tratate de prietenie cu România. Germania si România au marcat acest moment important nu doar prin vizita speciala a sefului diplomatiei de la Berlin, ci printr-o serie de actiuni culturale, inclusiv prin lansarea unei marci postale.

In ciuda solemnitatilor, ministrul germean de externe, Guido Westerwelle a transmis si citeva mesaje clare, probabil neplacute pentru actualul guvern de la București. Oficialul german a vorbit astfel despre importanta respectarii in cadrul Uniunii Europene a unor valori precum „libertatea de exprimare, statul de drept, separarea puterilor în stat și stabilitatea sociala și economică”. Acest discurs este un avertisment fata de unele excese facute recent de socialisti si liberali, care detin majoritatea guvernamentala in România.

Chiar in aceasta saptamina, de pilda, senatul a supus la vot o hotarire definitiva Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care ii cerea lui Mircea Diaconu, actor si senator liberal sa plece imediat din parlament din cauza ca fost declarant incompatibil, fiind concomitant senator si director de teatru.

In acest caz senatul a trecut peste decizia judecatoreasca, ceea ce inseamna o imixtiune evidenta si grava in actul de justitie. Ministrul de externe german si-a transmis temerile in contextul in care mai multi lideri ai coalitiei de guvernamint au criticat recent interventii similare ale ambasadorului american.

In acelasi timp avertismentul oficialului de la Berlin vine dupa declaratiile facute de fondatorul televiziunilor Antena 1, 2 si 3, candidat din partea USL la alegerile parlamentare din 9 decembrie, declaratii referitoare la necesitatea suspendarii lui Traian Basescu, inainte de alegerile parlamentare din decembrie.

Germania a fost extrem de dura cu guvernul Victor Ponta dupa incercarea de asta vara de demitere a presedintelui, iar bariera pusa Romaniei la intrarea in Spatiul Schengen are legatura si cu deciziile la limita legii luate de Uniunea Social-Liberala in timpul crizei din iulie si august.

Dincolo de aceste sageti, seful diplomatiei de la Berlin a glosat pe tema tradionalei legaturi dintre România si Germania, datorata in special prezentei minoritatii germane in România. „Guvernul federal este foarte recunoscator pentru protectia exemplata de care se bucura minoritatea germana in România” a subliniat Guido Weterwelle.

Exista, intr-adevar, o traditie a bunelor relatii, mai ales incepind cu 1866, cind principele prusac Carol Hohenzollern de Sigmaringen devine regale României, iar aceasta traditie a fost mereu insotita de un curent filogerman important. Chiar si acum sondajele de opinie arata ca romanii ii admira in mod special pe nemti, desi in spatiul public au aparut si anumite nemultumiri istorice: de pilda unii ar vrea ca Germania sa condamne Pactul secret Ribbentrop-Molotov, care pentru anumiti istorici ar fi dus la desprinderea Basarabiei de România sau condamnarea Dictatului de la Viena prin care in al Doilea Razboi Mondial a fost pierdut Nordul Transilvaniei.

România nu a ridicat niciodat in mod oficial aceste chestiuni, cu atit mai mult cu cit Germania a fost multa vreme principalul investitor strain in România si unul dintre aliatii importanti ai tarii in traversarea desertului de dinaintea aderarii la Uniunea Europeana.

Politigraf

XS
SM
MD
LG