Linkuri accesibilitate

O reverenţă către medici


Domeniul sănătăţii nu a fost, nu este şi se pare că nu va fi în curînd unul cu adevărat strategic în Moldova.



O ştire m-a făcut deunăzi să mi se întretaie respiraţia de bucurie. Ştirea suna în felul următor: „Salarii cu 80% mai mari pentru unii medici”. Am purces cu însufleţire la lectură şi am aflat din primele rînduri că se măresc lefurile la centrele medicale de plasament pentru copii de vîrstă fragedă. Nu e rău, mi-am zis. Iar următorul alineat al ştirii conţinea declaraţia ministrului Sănătăţii, Andrei Usatîi, care sublinia că salariile acelea vor creşte substanţial. Am simţit pe loc că mă covîrşeşte emoţia. A venit pesemne izbînda şi în ograda medicilor, mi-am zis. O majorare de 80% nu e floare la ureche!

Imediat însă mi s-a tăiat elanul, cînd am văzut în subsolul ştirii cu pricina salariile majorate: „Pînă la 3800 de lei pentru medici, pînă la 2500 de lei pentru asistente medicale şi pînă la 2300 de lei pentru medicii începători...” Bucuria iniţială mi se spulberase cu
desăvîrşire în timp ce mă holbam nedumerit la cifrele de mai sus – 3800, 2500 şi 2300 de lei. Păi, ce majorare o fi asta dacă salariile sînt foarte modeste? Şi cît au primit medicii aceia pînă acum? Şi am realizat într-o clipită că nimic excepţional nu s-a întîmplat.

Nu-i vorbă, avem de-a face cu o reverenţă către un grup de medici, care au o misiune importantă de îndeplinit, dar reverenţa asta e mai curînd făcută de nevoie. Nu a fost, nu este şi se pare că nu va fi în curînd domeniul sănătăţii unul cu adevărat strategic în Moldova. Altele sînt priorităţile statului moldovenesc şi nu-ţi trebuie multă minte ca să le remarci.

La ordinea zilei e majorarea salariilor judecătorilor care, zice-se, ne va izbăvi de corupţie şi ne va face ţara înfloritoare. Iar salariile judecătorilor nu vor fi de 2300 de lei, şi nici de 3800, ci de 15-20 de mii de lei. Sesizaţi diferenţa, stimaţi ascultători? Asta este. Cine face mai mult bine ţării are salariu mai mare! Cînd ţara va avea de cîştigat de pe urma muncii medicilor aşa cum cîştigă de pe urma activităţii judecătorilor, vor avea şi medicii nişte salarii mai serioase. Pînă atunci, să se mulţumească cu puţinul tain oferit de conducători.
XS
SM
MD
LG