Linkuri accesibilitate

Averea celui care trebuie să controleze averile demnitarilor


„Dacă a câştigat onest, dacă a plătit impozite şi nu există nici un fel de suspiciune în legătură cu aceste venituri, nu e nici o problemă.”



Presa de la Chisinau scrie de citeva zile că averea noului șef al Comisiei Naţionale pentru Integritate Anatolie Donciu nu ar fi justificată şi că el s-ar folosi în mod abuziv de un spatiu public. Donciu a confirmat joi seara într-un comunicat că este proprietarul imobilului despre care „Ziarul de Gardă” a scris că ar valora 5 milioane de lei. Proaspătul şef de la CNI spune că poate proba provenienţa veniturilor din care şi-a construit casa, dar nu explică de ce nu şi-a înregistrat imobilul la cadastru. Mai multe ONG-uri insistaseră că Donciu nu ar fi compatibil cu funcţia de şef al CNI, pentru că a ocupat în cariera sa funcţii ce se pretează controlului comisiei, dar demnitarul a refuzat să renunţe la această poziție. Liliana Barbăroşie a aflat amănunte despre investigaţia reportericească, dar s-a interesat şi de ce şeful CNI nu a prezentat şi o declaraţie de venituri atunci când a canditat la această funcţie,


Anatolie Donciu a ajuns la şefia instituţiei menite să verifice averile demnitarilor fără a-şi face publice mai întâi propriile proprietăţi. Contrar legislaţiei, aşa cum afirmă juriştii independenţi. Nu ar fi fost obligată comisia juridică a legislativului să-i ceară pretendentului la funcţia respectivă o declaraţie de venituri? Preşedintele comisiei, liberalul Victor Popa spune că nu:

„Sunt nişte aiureli. Comisia a verificat tot ce trebuia verificat. Nu avem împuterniciri să cerem această declaraţie,” susţine Victor Popa.

Presa a scris însă că proaspătul şef de la CNI are o casă de 5 milioane de lei, neînregistrată la cadastru şi cu o curte pe care şi-ar fi extins-o pe un teren public. Autorul articolului, Victor Moşneag, spune că a aflat amănuntele despre proprietăţile demnitarului mult mai devreme, dar a decis să le facă publice după ce fostul procuror a ajuns la şefia CNI:

„Este sută la sută casa dumnealui. El singur a recunoscut asta într-o plângere în judecată într-un litigiu cu Union Fenosa. Am vorbit cu un expert, el a vândut o casă în acel sector la începutul acestui an o casă similară şi el ne-a spus că minim 300 mii euro, adică cinci milioane de euro. Este preţul cu tot cu teren. Terenul adiacent pe care l-a îngrădit el spune că nu pretinde la el, deşi nu înţeleg de ce l-a îngrădit dacă nu pretinde.”

Într-o reacţie remisă astăzi presei, şeful CNI confirmă că este proprietarul imobilului, dar spune că poate proba provenienţa surselor din care a fost construit. Informaţia apărută astăzi în presă amplifică totuşi scandalul care a însoţit această numire la şefia CNI. Anterior, mai multe ONG-uri, unele care insistau că funcţia să fie rezervată reprezentantului societăţii civile, i-au cerut lui Donciu să se retragă pe motiv de incompatibilitate, dar şi pentru că a acceptat o numire politică, prin urmare ar putea fi controlat de partidele puterii. Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, care recunoscuse public că revendică şi a obţinut şefia CNI de la colegii de alianţă, nu a comentat deocamdată cazul. Am obţinut în schimb o reacţie de la democratul Dumitru Diacov:

„Dacă a câştigat onest, dacă a plătit impozite şi nu există nici un fel de suspiciune în legătură cu aceste venituri, nu e nici o problemă.”

O să verificaţi toate aceste dacă în legătură cu Donciu. Că deţine o casă, dar nu e înregistrată?

Dumitru Diacov: Întrebaţi-l pe domnul Ghimpu…”

Anterior, mai multe ONG-uri au insistat pe incompatibilitatea lui Donciu cu funcţia de şef al CNI pentru că ar fi ocupat în cariera sa funcţii ce se pretează controlului acestei instituţii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG