Linkuri accesibilitate

De ce vrea Tiraspolul să deschidă un aeroport de pasageri?


Andrei Safonov: „este mai curând o acţiune de PR.”

Autorităţile din regiunea transnistreană au hotărât să modernizeze şi să extindă aeroportul militar de la Tiraspol şi să îl facă practicabil şi pentru zborurile civile. Radu Benea a stat de vorbă despre această situaţie nouă şi dacă ea ar putea avea vreun efect asupra negocierilor în formatul 5+2 cu un expert transnistrean şi cu unul de la Chişinău.

Tiraspolul ar căpăta un nou atribut al independenţei, dacă va reuşi să deschidă un aeroport de pasageri sau, cel puţin, să-şi modernizeze aerodromul militar, moştenit de la fosta armată rusă a 14-a. Obiectiv ce consună perfect cu noua strategie de politică externă a regimului secesionist, care a făcut din recunoaşterea internaţională o prioritate absolută.

Este de părere politologul din Tiraspol, Andrei Safonov, care însă nu crede că un asemenea proiect va putea fi realizat în practică:

„Pare să fie mai curând o acţiune de imagine, pentru că Tiraspolul nu a întreprins nimic în ultimii 20 de ani ca să deschidă un aeroport de pasageri. A existat o decizie, de fapt, mai degrabă o idee, dar foarte demult, pe vremea când lucram la guvern, ca să deschidem curse de pasageri pe direcţia Moscova, Kiev şi chiar spre republicile caucaziene surori ale Transnistriei – Abhazia şi Osetia de Sud. Dar nu s-a întreprins nici o acţiune practică. Astăzi, pentru a realiza aşa ceva, nu există nici parc de avioane, nici sală de aşteptare, nici dispecerat. De aceea, cred că este mai curând o acţiune de PR.”

Andrei Safonov spune că Tiraspolul nu ar dispune de capacităţi nici pentru a reactiva liniile locale din perioada fostei URSS – avioane de capacitate mică, pe direcţia Tiraspol-Camenca sau Dubăsari. Însă chiar dacă ar dispune de un asemenea parc, problema cea mare pentru Tiraspol rămâne permisiunea autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova. Lucru pe care îl spune cu convingere şi expertul militar de la Chişinău, Viorel Cibotaru:

„Categoric nu se poate, categoric şi lucrul acesta Tiraspolul n-o să-l poată realiza, pentru că va trebui să penetreze spaţiul ucrainean, dar Ucraina este membru al tuturor tratatelor internaţionale, inclusiv a celor privind securitatea traficului aerian şi nu poate să permită survolarea unui aparat de zbor cu destinaţia Tiraspol, dacă nu va fi permisiunea autorităţilor oficiale, licenţiate din Republica Moldova. Deci, asta este prima. Este un ghem de probleme foarte mare, legate de construcţia oricărui aeroport în cadrul Republicii Moldova.”

Există însă şi problema statutul aerodromului militar din Tiraspol. Cel puţin până la sfârşitul anilor 90 el s-a aflat în gestiunea Grupului Operativ al Trupelor Ruse. Prin urmare, spune Viorel Cibotaru, ca obiectiv militar el cade sub incidenţa acordurilor internaţionale, inclusiv Tratatul Forţelor Convenţionale din Europa. În plus, aerodromul se află în apropierea zonei de securitate la Nistru, ceea ce l-ar face conex şi cu problema soluţionării conflictului transnistrean. Pe de altă parte, expertul din Tiraspol Andrei Safonov spune că în ultimul deceniu aerodromul ar fi fost mai mult sub supravegherea administraţiei transnistrene.

Aşa sau altfel, Moscova a recunoscut că în ultima perioadă a întreprins lucrări de renovare a pistei, sub pretextul evacuării a 8 elicoptere învechite, rămăşiţe ale unei escadrile a fostei armate a 14-a. Modernizarea aerodromului, dotarea pacificatorilor ruşi cu armament nou, fără înştiinţarea Chişinăului, a stârnit diverse speculaţii ale experţilor, între care aceea că Rusia şi-ar consolida prezenţa militară la Nistru ca răspuns la planurile amplasării scutului american antirachetă în România. Speculaţii pe care cei doi experţi, de la Chişinău şi Tiraspol, le consideră plauzibile, însă care, deocamdată, nu se confirmă prin fapte.
Previous Next

XS
SM
MD
LG