Linkuri accesibilitate

Grecia și scandalul conturilor din Elveția



La Atena a început astăzi procesul unui jurnalist elen pus sub acuzare după ce a publicat informații despre conturile din Elveția ale unor compatrioți, într-o vreme de dificultăți economice majore pentru societatea elenă. Detalii are Mircea Țicudean.

Costas Vaxevanis, fostă vedetă TV care publică acum o revistă, a fost arestat duminică pentru câteva ore, luni a fost acuzat de încălcarea dreptului la viață privată, iar la procesul care începe astăzi riscă o pedeapsă de maximum doi ani de închisoare.

Săptămâna trecută, Vaxevanis a publicat în revista lui „Hot Doc” o listă cu numele a peste 2000 de greci bogați cu conturi bancare elvețiene, numită „Lista Lagarde”. Asta pentru că ea ar fi fost trimisă guvernului elen în 2010 de Christine Lagarde, pe vremea aceea ministru francez de finanțe, în prezent șefa FMI, în speranța că autoritățile de la Atena vor lua măsuri împotriva eventualelor evaziuni fiscale. Așa susține presa elenă, dar oficialii greci neagă că lista le-ar fi parvenit de la Lagarde, spunând că le-a fost transmisă în mod anonim și de aceea nu au luat nici un fel de măsuri pentru verificarea averilor respective.

Lista cu conturi care ar fi însumat în 2007 peste 2 miliarde de euro, a ajuns pe căi întortocheate la Vaxevanis, care spune că publicând-o nu a făcut decât să suplinească lipsa de acțiune a guvernanților.

„Mi-am făcut meseria în numele interesului public”, a spus Vaxevanis jurnaliștilor luni, când a fost pus sub acuzare. „Jurnalism înseamnă să spui oamenilor adevărul când ceilalți mint”.

Scurta arestare a lui Vaxevanis duminică a fost comentată cu îngrijorare de reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatovic, care a spus că „presa are datoria de a publica informații de interes public chiar și când aceste informații sunt considerate de unii delicate”.

În lista cu 2059 de conturi grecești la banca elvețiană HSBC figurează zeci de oameni de afaceri, inclusiv armatori, companii și doi oameni politici, dar și un pictor, o actriță, mai mulți arhitecți, doctori, avocați și chiar femei casnice. Luni, cotidianul elen de centru-stânga „Ta Nea” a republicat lista pe nu mai puțin de zece pagini. Ziarul a precizat însă că nu dorește să tragă concluzii și că nu există dovezi că proprietarii conturilor ar fi vinovați de evaziune fiscală.

Reuters scrie că unii dintre cei prezenți pe listă, contactați de agenția de presă, au spus că au ajuns clienții băncii elvețiene fără voia lor după ce HSBC a cumpărat banca la care-și deschiseseră inițial conturi. Pe de altă parte, France Presse relatează că mai multe persoane ale căror nume sunt pe listă vor depune la proces mărturie în favoarea lui Vaxevanis, considerând că și-a făcut doar datoria, mai ales că nu a publicat sumele deținute în bancă de proprietarii conturilor.

Într-o relatare de la începerea procesului lui Vaxevanis la Atena, agenția France Presse notează că echipa lui de avocați s-a prezentat astăzi la tribunal deși astăzi avocații din toată Grecia sunt în grevă, protestând împotriva măsurilor de austeritate economică.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG