Linkuri accesibilitate

„Vocea Rusiei” și cea a diplomației americane (România liberă)


Cazul senatorului Mircea Diaconu (Adevărul).


Editia online a Romaniei libere preia o corespondeta Agerpres despre felul in care Moscova si Tiraspolul se opun negocierilor politice pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Este citat vicepremierul moldovean Eugen Carpov.

Subiectele presei de la Bucuresti sunt insa refuzul Senatului de a pune in aplicare o hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si, respectiv, avertismentele formulate de ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti fata de clasa politica romaneasca.

Editorialul Romaniei libere, semnat de Sabina Fati, compara modul diferit in care Moscova si Washingtonul aleg sa se implice in aceasta perioada in viata politica autohtona. In timp ce „rușii țes o noua legatura pe dedesubt, dar printr-o prezenta activa in presa romaneasca si prin amenintari fara perdea, americanii sunt transparenti dar fermi, pentru ca vor sa-si pastreze cele doua baze americane pe care le au aici”. Influenta Rusiei vine prin politicieni ai puterii, dar si prin vectorul presa, unde analizele postului de radio Vocea Rusiei sunt preluate si transmise catre publicul larg. Aici, principalul mesaj ar fi ca Romania va deveni tinta pentru rachetele rusesti daca va pastra elementele scutului american, se arata in Romania libera.

Acelasi editorial explica motivele pentru care Statele Unite isi doresc un guvern puternic la Bucuresti, cu o majoritate stabila si cu o orientare clara pe axa Bucuresti-Washington. Rusia ar vrea si ea un guvern puternic, ba chiar l-a si ales – ar fi cel decis de cuplul Ponta si Antonescu, pentru ca aceasta putere si-a exprimat direct dorinta de a scoate Romania de sub controlul european si chiar al NATO.

In acelasi cotidian, Cristian Campeanu colecteaza opinii despre cazul Mircea Diaconu, senatorul liberal declarat incompatibil cu functia de catre Agentia Nationala de Integritate, si pe care Senatul refuza sa-l excluda. Majoritatea celor consultati merg spre ideea ca, intr-un stat de drept, hotararile judecatoresti trebuie respectate de celelalte institutii ale statului. O spune specialistul in drept constitutional Ioan Stanomir, o spun judecatoarele Viorica Costiniu si Dana Garbovan, o spune presedintele Agentiei Nationale pentru Integritate, Horia Georgescu. O singura parere contrara intra in grupaj, cea a judecatoarei Gabriela Barsan, de la Inalta Curte de Cxasatie si Justitie, care considera ca Senatul a procedat cu indreptatire.

In articolul lui Grigore Cartianu, din Adevarul, este detaliata logica dupa care pretind unii ca s-a ghidat Senatul: Senatorul Mircea Diaconu, care era director al Teatrului Nottara la momentul obtinerii fotoliului de parlamentar, a intrebat Parlamentul daca are voie sa ocupe ambele pozitii, iar Parlamentul i-a spus da. „Problema e ca pentru incompatibilitate nu intrebi la Parlament, ci la Agentia Nationala de Integritate, asa cum pentru mersul trenurilor nu intrebi la spital”, explica jurnalistul, care continua: „pentru a-i demonstra lui Ponta ca sunt cu impozitele la zi, nu ma mai duc la Fisc, ci iau o hartie de la medicul stomatolog”.
XS
SM
MD
LG