Linkuri accesibilitate

Culisele unui nou caz judiciar ajuns la CEDO: datoria statului moldovenesc faţă de companiile româneşti pentru livrările de curent electric (Adevărul)


„Schimbând atitudinea asta șmecheră, dar resemnată, chiar am putea deveni o poveste de succes” (Timpul).


Cotidianul „Adevărul” dezvăluie culisele unui nou caz judiciar din Republica Moldova ajuns la CEDO, cel al datoriei statului moldovenesc faţă de companiile româneşti pentru livrările de curent electric efectuate în anii 1998-2000. În 14 ani, suma datorată a crescut de la 32 de milioane de dolari la 47 de milioane de dolari (circa 575 de milioane de lei), iar o schemă pusă la punct de un grup de afacerişti din România şi Republica Moldova a dus la majorarea acesteia cu peste 50%, notează publicaţia. Din articol mai rezultă că Republica Moldova ar putea pierde procesul, ca urmare a unor decizii ale instanţelor de judecată din ţară, şi că autorităţile ar păstra o tăcere suspectă în jurul acestui caz.

La subiectul finanţării publice a partidelor politice, săptămânalul de investigaţii „Ziarul de Gardă” a consultat opinia preşedintelui Comisiei Juridice a Parlamentului, Victor Popa: „Noi vorbim de corupţie în politică, de banii murdari din politică, de lipsa de transparenţă a acestor bani şi atunci, clar că trebuie să căutăm o soluţie. Dacă vom rămâne la condiţia de finanţare a partidelor doar din donaţii ne-clare, înseamnă că partidele nu vor mai putea exercita puterea în numele poporului, ci în numele celor care sunt cu banii... Noi trebuie să scăpăm de această dependenţă,” a explicat Victor Popa nevoia finanţării partidelor din buget.

„Ziarul de Gardă” i-a luat un interviu şi Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Italia, Aurel Băieşu, în problema unui eventual efect al regimului liberalizat de vize cu UE. Diplomatul crede că o astfel de decizie nu va prezenta un risc migraţional excesiv pentru UE, „ba chiar va avea şi aspecte pozitive, deoarece va plasa migraţia într-un cadru legal şi circular. „Cei care doresc să revină acasă vor putea face acest lucru. Acum, bunăoară, mai mulţi cetăţeni nu se întorc în Moldova deoarece au probleme cu vizele. Cei cărora le-au expirat vizele se tem că nu vor mai putea reveni, dacă vor pleca din Italia acasă. În cazul regimului liberalizat de vize, cetăţenii vor putea circula mai liber, migraţia având un caracter legal”, a explicat Ambasadorul Republicii Moldova în Italia.

Valentin Buda de la „Timpul” observă că sintagmele „poveste de succes” şi „Chişinăul, campion al reformelor și democrației în cadrul Parteneriatului Estic” stârnesc zâmbete sarcastice pe fețele majorității locuitorilor țării. În opinia autorului faptul că în capitalele europene, acolo unde se decide cine intră în clubul select al lumii civilizate, se vorbește și nu oricum, dar de bine, despre Republica Moldova, ar trebui să fie un motiv de satisfacție, nu de ironie din partea populației.

„Poate că schimbând atitudinea asta șmecheră, dar resemnată, chiar am putea deveni o poveste de succes. În toate planurile, nu doar în cel al imaginii externe”, crede ziaristul.

Un alt articol din „Timpul” se adresează problemei abandonului şcolar. „Sărăcia şi condiţiile mizere de trai îi fac pe unii părinţi să-şi retragă copiii de la şcoală, pentru a-i putea lua cu ei la diferite munci ocazionale prin sat. Astfel, părinţii îşi mai iau o povară de pe umeri, iar în familie se mai adaugă două braţe de muncă care pot aduce un ban în casă. Însă, lipsiţi de posibilitatea de a însuşi măcar o meserie, majoritatea copiilor care au abandonat şcoala sunt condamnaţi să îndeplinească toată viaţa doar munci necalificate şi prost plătite,” arată Ala Coica în articolul său din „Timpul”.
XS
SM
MD
LG