Linkuri accesibilitate

Transparency International Moldova: 46% din moldoveni spun că justiția e cea mai coruptă putere din stat


Fiecare al doilea moldovean chestionat spune că în ultima perioadă corupţia a sporit.



Potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie publicat miercuri, moldovenii au mai multă încredere în parlament și în executiv. 26 la sută din molodoveni cred că legislativul este cel mai corupt, în timp ce 23% din cetățenii de rînd intervievați au spus că guvernul e cea mai coruptă putere din stat. Detalii despre această cercetare are Alla Ceapai.


Cel mai frecvent moldovenii dau mită poliţiei, lucrătorilor din învăţământ şi celor din medicină. În topul celor mai des mituiţi de către bussinesmani intră şi vameşii, constată sondajul. Anual cel mai mult câştigă de pe seama mitelor, peste 240 de milioane de lei, lucrătorii medicali, urmaţi de învăţători. Avocaţii, procurorii şi judecători sunt mituiţi mai rar, dar mai îndesat. Mita medie la birourile de avocaţi este de peste 5 mii de lei, bani care în cea mai mare parte ar ajunge în buzunarele procurorilor şi judecătorilor, spune experta de la Transparency International Lilia Carasciuc:

„Noi ne dăm seama că dacă se plăteşte o mită la birourile de avocaţi, unde în realitate se va duce această mită. Şi din această cauză la noi nu au ieşit judecătorii pe primul loc, după volumul mitei, dar avocaţii.”

În opinia sociologului Ion Jigău, unul din realizatorii studiului, e greu să spui cine e mai corupt, cel care ia mai puţină mită, dar mai des, sau cel care ia mai rar, dar mai mult:

„Eu m-am dus la policlinică şi vreau ca analiza să mi-o facă repede şi atunci acei 10 lei nu merg la casă să plătesc, dar plătesc laborantului în mână. Dar la policlinică merge foarte multă lume, pe când la judecată merg foarte rar şi foarte puţin, dar el plăteşte o mită extrem de mare.”

Cât de voluntare sunt aceste plăţi neformale ne spune experta Lilia Carasciuc:

„În poliţie, instituţiile medicale - mai mult voluntar, în judecată, vamă, fisc - mai mult sub presiune.”

Fiecare al doilea moldovean chestionat spune că în ultima perioadă corupţia a sporit. Iar cauzele care determină răspândirea corupţiei sunt că persoanele corupte nu sunt trase la răspundere, iar autorităţile nu abordează serios această problemă, dar şi lăcomia funcţionarilor. Iată ce spune Lilia Carasciuc:

„Dacă guvernarea vrea să fie tratată mai serios, ea trebuie să trateze fenomenul combaterii corupţiei mai serios. Oamenii de afacere şi oamenii simpli aşteaptă să fie trase la răspundere persoanele corupte.”

Majoritatea dintre cei chestionaţi au spus că dacă cei corupţi ar fi sancţionaţi dur, corupţia ar putea fi redusă substanţial. Însă puţini moldoveni au curajul să denunţe cazurile de corupţie, explică Lilia Carasciuc:

„Ponderea majoră din cei care nicăieri nu s-au plâns ei consideră că nimic nu s-ar schimba şi ar putea să le creeze probleme.”

În opinia expertei de la Transparency International Lilia Carasciuc moldovenii sunt săraci pentru că sunt corupţi, adică sărăcia este consecinţa corupţiei. Iar numărul cetăţenilor care conştientizează acest lucru este în uşoară creşte comparativ cu anii trecuţi, ajungând la peste 60 la sută. Deşi marea majoritate a respondenţilor cred că nu este normal să dai mită, doar un sfert din moldoveni au spus categoric că nu ar da bani. Majoritatea însă a recunoscut că s-ar simţi prost sau ar avea remuşcări dacă ar da mită, ceea ce în opinia experţilor indică scăderea toleranţei faţă de corupţie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG