Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană regretă decizia de marți a Senatului român de a-l menține în funcție pe liberalul Mircea Diaconu


Comisia Europeană regretă decizia de marți a Senatului român de a-l menține în funcție pe liberalul Mircea Diaconu, în ciuda faptului că acesta are o hotărâre definitivă din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a găsit că se află în incompatibilitate cu mandatul de parlamentar. Agerpres îl citează pe purtătorul de cuvânt al executivului european Mark Gray cu declarația că decizia senatorilor români este în contradicție cu solicitarea Comisiei Europene, inclusă în ultimul raport din cadrul Mecanismului de Verificare și Control, ca membrii parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate să fie demiși din legislativ.

Votul de marți al Senatului României a fost criticat de mai multe organizații neguvernamentale și de către Agenția Națională de Integritate, care l-a reclamat pe Mircea Diaconu, de profesie actor, pentru că din data de 19 decembrie 2008 a exercitat simultan funcţia de senator şi pe cea de director-manager al Teatrului „C. I. Nottara" (funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale).

Directorul ANI Horia Georgescu a anunțat că instituția pe care o conduce se va adresa Consiliului Suprem al Magistraturii în legătură cu cazul Mircea Diaconu, atrăgînd atenția că e vorba de un conflict constituțional între două puteri ale statului.

Într-un articol publicat pe site-ul Contributors.ro, profesorul de drept constituțional de la Universitatea București Ioan Stanomir scrie că „votul de marți al Senatului României prin care o sentinţă a celei mai înalte curţi din sistemul judecătoresc a fost ignorată marchează un pas decisiv în direcţia lichidării în România a statului întemeiat pe domnia legii şi separaţia puterilor.”
XS
SM
MD
LG