Linkuri accesibilitate

America în război cu natura


O stradă inaundată în Brooklyn
O stradă inaundată în Brooklyn

Se apreciază că pagubele provocate de uraganul Sandy se vor ridica la 20 de miliarde de dolari.


Unul dintre cele mai devastatoare uragane timp de decenii, care a lovit o zona urbana foarte populata a lasat urme adinci pe coasta de est a Americii. Detalii in corespondenta de la Washington semnata de Valeriu Sela.

Uraganul Sandy a ucis cel putin 50 de persoane. Metropola New York are zone intregi inundate. Zone din apropierea Oceanului Atlantic au fost complet distruse. „Natura—a spus primarul New Yorkului, Michael Bloomberg - este mult mai puternica decit noi”.

Peste 8.2 milioane de locuinte din 17 state, inca nu au alimentare cu energie electrica, de pe costa de est si pina in Michigan. Doua milioane dintre acestia sint pe insula Manhattan, in inima New Yorkului. Sapte tunele intre Manhattan si Brooklyn au fost inundate.

Ieri, Bursa new yorkeza a fost pentru a doua zi inchisa, pentru prima data de la viscolul din 1888. Faptul ca transportul in comun a fost oprit a paralizat New Yorkul, oras unde in fiecare zi 8.3 milioane de persoane folosesc fie metroul, autobuze sau trenuri. Faptul ca podurile si tunelele au fost afectate este si el grav, dat fiind faptul ca in fiecare zi 800 de mii de vehicule trec pe acolo.


Se anticipeaza ca va lua circa o saptamina pentru ca alimentarea cu energie electrica sa fie reluata. Nu se stie inca intreaga anvergura a distrugerilor. In Virginia de Vest, ceea ce s-a adugat la dezastru au fost caderi masive de zapada.

Ieri, presedintele Obama a renuntat la campania electorala si s-a ocupat de coordonarea raspunsului guvernului federal la cele intimplate.

Un fapt foarte rar, in ultima vreme in politica americana, guvernatorul statului New Jersey, Chris Christie, un sustinator important al lui Mitt Romney, candidatul republican, l-a laudat ieri pe presedintele Obama pe mai multe canale de televiziune pentru maniera in care a raspuns la dezastru. Intrebat de ce a facut-o Christie a replicat ca aici nu e vorba de politica, statul sau a fost devastat, presedintele a ajutat,
facilitindu-i guvernatorului acces direct la Casa Alba si de aceea a gasit de cuviinta sa-l laude public. Un gest remarcabil care poate avea impact electoral, guvernatorul Christie fiind popular intre conservatori, considerat la un moment dat un posibil pretendent la functia de presedinte. Se apreciaza ca pagubele provocate de Uraganul Sandy se vor ridica la 20 de miliarde de dolari.
XS
SM
MD
LG