Linkuri accesibilitate

„Pentru Moldova este important să avem o Ucraină mai apropiată de UE”


Leonid Litra: „înaintarea Ucrainei creează o dinamică regională care atrage mai multă atenția asupra regiunii și sprijin.”


Rezultatele aproape complete ale alegerilor parlamentare de duminică din Ucraina arată că Partidul Regiunilor al președintelui Victor Ianukovici a obținut, doar pe listele de partid, peste 32% din locuri în Rada Supremă. Datorită victoriilor așteptate în circumscripțiile uninominale, partidul prezidențial ar putea obține majoritatea chiar și fără a-și reînnoi alianța cu Partidul Comunist. Misiunea observatorilor occidentali sub egida OSCE a semnalat mai multe nereguli în timpul campaniei, spunând luni că alegerile au marcat un pas înapoi de la democrație. Politologul moldovean Leonid Litra se află de câteva luni la Kiev, lucrând pentru organizația americană, Institute of World Policy.
L-am întrebat într-un interviu dacă alegerile ucrainene pot avea vreun impact asupra parcursului european al Ucrainei și indirect asupra celui al Republicii Moldova
.

Leonid Litra
Leonid Litra
Leonid Litra: „Avem, totuși, în comunitatea observatorilor impresii diferite. Dar cred că pentru UE este important ceea ce va urma după alegeri. Este clar că procesul de până în acest moment a fost estimat mai mult negativ. Însă, este foarte important ce se va întâmpla după scrutin.”

Europa Liberă: Dar felul cum s-au desfășurat aceste alegeri și rezultatele lor reprezintă un argument pentru oficialii europeni ca să spună ca trebuie semnat Acordul de asociere și de liberalizare a vizelor cu Ucraina, sau dimpotrivă?

Leonid Litra:
„Procesul de până acum sugerează mai curând un răspuns negativ pentru că s-au întâmplat mai multe nereguli. Totuși, în pofida acestui fapt, există state în Uniunea Europeana care își doresc ratificarea Acordului de asociere pentru a angaja, a ancora Ucraina în procesele integraționiste.”

Europa Liberă: Faptul că apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană se poate încetini sau că rămâne la fel de incertă ca și până la alegeri afectează în vreun fel R. Moldova?

Leonid Litra:
„Eu cred că este important pentru Moldova să avem o Ucraină mai apropiată de UE din câteva considerente. Primul lucru și unul foarte important este că înaintarea Ucrainei creează o dinamică regională care atrage mai multă atenția asupra regiunii și sprijin.

Al doilea aspect este legat de rezolvarea conflictului transnistrean. O Ucraină mai europeană, mai reformată ar ajuta mult la crearea premiselor necesare pentru rezolvarea conflictului transnistrean.

Și, nu în ultimul rând, Ucraina este un partener comercial important pentru Republica Moldova, dacă nu greșesc este al treilea ca importanță. Moldova va semna, sper, Acordul de asociere și cel despre zona de liber schimb aprofundată la sfârșitul anului 2013 . Dacă acest lucru va fi făcut și de Ucraina, vom putea vorbi pe aceeași limbă despre standardele comerciale, fitosanitare și altele, vom aplica aceleași tarife sau nici un fel de tarife în anumite cazuri.

Deci, avem cel puțin trei motive ca Ucraina să fie mai europeană decât este. Mai mult ca atât, există un risc - viitoarea Uniune Eurasiatică sau actuala uniune vamală - pentru demersul nostru privind integrarea europeană, pentru că, atâta timp cât Ucraina nu este parte a acestor proiecte integraționiste sub tutela Rusiei, Republica Moldova este apărată prin înseși neparticiparea Ucrainei la acest proiect rusesc.”

Europa Liberă: Regimul, dacă putem spune așa, al președintelui Victor Ianukovici s-a caracterizat, de aproape doi ani, printr-o consolidare a puterilor prezidențiale în Ucraina, prin procese împotriva oponenților politici și printr-o îndepărtare de Uniunea Europeană. Acum, când Partidul Regiunilor a câștigat alegerile, credeți că la Kiev se va întări un fel de regim autoritar, așa cum avertizează lidera opoziției, aflată în închisoare, Iulia Timoșenko?

Leonid Litra:
„Cred că există șanse pentru o astfel de consolidare. Putem face o paralelă aici cu R. Moldova din perioada Voronin, unde președinția era, la fel, instituția poate cea mai importantă, datorită efortului personal al președintelui de a controla procesele din țară.”

Europa Liberă: Ce se întâmplă în tabăra opoziției ucrainene? Vedem că opoziția ucraineană în general a fost oarecum revigorată de apariția a doi actori noi – partidul Udar al pugilistului Klitșko și partidul naționaliștilor, „Svoboda”. Ce rol vor juca aceste două partide – vor consolida opoziția sau vor avea un rol de destabilizatori pe scena politică din Ucraina?

Leonid Litra:
„Eu cred ca fiecare din aceste partide va juca un rol deosebit. Partidul „Svoboda” cred că va fi acel partid care va încerca să blocheze proiectele de orientare spre Rusia. Partidul Udar al lui Klitșko va fi o „a treia putere”, o alternativă: nici cu opoziția tradițională care este, într-un fel, controversată, nici cu o putere care este și mai odioasă. Iar Partidul Comunist va încerca în continuare să participe cumva la actul de guvernare pentru că vor să-și îndeplinească promisiunile electorale.

Dar, pentru Uniunea Europeana este foarte important dacă opoziția și puterea vor putea să identifice o agendă europeană, o agendă a consensului. Adică, să cadă de acord că lupta continuă în unele zone, dar în chestiuni ca liberalizarea regimului de vize nu trebuie sa aibă opinii diferite.”
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG